Dostupni linkovi

Rusija i SAD bez zajedničke vizije o krizi u Ukrajini (KRIM UŽIVO)


Lavrov na konferenciji za novinare u Londonu
Lavrov na konferenciji za novinare u Londonu
Američki državni sekretar John Kerry u Londonu je razgovarao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, ali bez ikakvog pomaka. Na Krimu pripreme za referendum u nedjelju. Na istoku Ukrajine uhapšen lider jedne propruske grupacije Luhansk.

Rusija će poštovati rezultat referenduma o pridruživanju Krima Ruskoj Federaciji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon, kako je rekao, "konstruktivnog" razgovora sa američkim državnim sekretarom u Londonu.

Lavrov je rekao da Rusija i SAD "nemaju zajedničku viziju" o krizi u Ukrajini, te da ako je Kosovo bilo specijalan slučaj, onda to treba biti i Krim, prenio je Rojters.

Ruski zvaničnik je dodao da Krim znači Rusiji više nego Foklandska ostrva Britaniji i ponovio da kriza u Ukrajini nije rezultat djelovanja Rusije.

Američki državni sekretar je naveo da je sa Lavrovim razgovarao punih šest sati, te da mu je ruski šef diplomatije prenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije spreman donositi nikakve odluke prije nego bude održan referendum na Krimu.

Kerry je izjavio kako Vašington i međunarodna zajednica neće priznati rezultate krimskog referenduma.

Američki državni sekretar je prethodno razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

"Želimo vidjeti da Ukrajinci i Rusi pričaju jedni s drugima, a ako se to ne dogodi onda će morati biti posljedica", rekao je Cameron novinarima.

SAD i EU pripremaju sankcije zbog ruske vojne intervencije na Krimu i „veoma ozbiljnih koraka“ ka aneksiji tog dijela ukrajinske teritorije, na kojoj se u nedjelju održava referendum o pripajanju poluostrva Rusiji.

Rusija je u Savjetu bezbjednosti UN u četvrtak rekla „da ne žele rat sa Ukrajinom“.

„Rusi ne žele rat, a ja sam siguran i da ga Ukrajinci takođe ne žele.Osim toga - i to je nešto što želim posebno naglasati, mi ne vidimo ni jednu premisu za interpretaciju situacije takvim terminima", saopštio je Vitalij Čurkin.

Tokom vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti, ambasador Moskve pri UN Vitalij Čurkin je branio pravo da Krim, koji je dominantno etnički nastanjen Rusima, odluči hoće li ili neće ući u Rusku Federaciju.

Putin se neće zaustaviti na Krimu

Vodeći svjetski mediji kao i brojni stručnjaci i pored intenzivnih diplomtskih aktivnosti ovih dana procjenjuju da su veoma mali izgledi da se zaustavi ruska aneksija Krima. Ono čega se svi plaše je da se Vladimir Putin neće zodovoljiti Krimom.

Bivši savjetnik ruskog predsjednika, Andrej Ilarionov, među onima je koji osuđuju njegovu politiku danas.Ilarionov ovih dana boravi u Kijevu, gdje je studentima tamošnjeg Univerziteta rekao da se plaši destabilizacije i drugih dijelova Ukrajine.

„Sljedeći korak je maksimalna destabilizacija juga i istoka Ukrajine, sa ciljem uvođenja u stanje građanskih konfrontacija. Onda koristeći dobro poznate tehnike tajnih službi, sljedeći korak biće pretvaranje građanskih konfrontacija u građanski rat. To je stanje koje ruske valsti očekuju da će vidjeti u vremnu koje dolazi, sljedećih godina.“

Ove riječi, ranijeg Putinovog savjetnika, danas kritičara, Andreja Iliarionova, kao da su već potvrđene u Donjecku, na istoku Ukrajine gdje je u četvrtak izbio sukob proruskih i ukrajinskih pristalica tokom održavanja istovremenih demonstracija. Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti probili policijski kordon i napali učesnike skupa koji se zalažu za jedinstvo Ukrajine.Jedna osoba je izgubila život, a više njih je povrijeđeno.

Današnje informcije sa terena pak govore da je lider proruske grupe u provinciji Luhansk, na istoku Ukrajine, uhapšen.

Ukrajinske službe bezbjednosti kažu da je lider takozvane “luhanske grupe” Oleksandr Harjtonov, optužen zbog pozivanja na neustavne pokušaje osvajanja vlasti, organizaciju masovnih nemira i zauzimanje državnih i javnih zgrada.

XS
SM
MD
LG