Subota, 30. april/travanj 2016, 11:01 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Federalni autogol

  Zgrada televizije u Sarajevu
  Zgrada televizije u Sarajevu
  Neposredno nakon što su tri posestrimske nacionalne stranke,SDA-SDS-HDZ, pobijedile na „prvim slobodnim izborima“ u jesen 1990. njihovi prvaci najavili su udruženi poduhvat „oslobađanja bosanskohercegovačkih medija“: jedino o čemu su se ikada potpuno složili prije nego što će pod njihovim predsjedavanjem u Bosni i Hercegovini početi troipogodišnji rat bilo je hitno nametanje i usvajanje u „demokratski biranoj skupštini“ zakona po kojem će te tri stranke u međusobnom sporazumu postaviti urednike i direktore republičkih medija: Radija i TV Sarajevo i "Oslobođenja".

  Kao glavni urednik tog lista neposredno sam učestvovao u novinarskom otporu ovladavanju nacionalističkih politika medijima, od istupanja u javnosti, komentara i pisama čitalaca, masovnog protesta pred Skupštinoim do osporavanja zakona pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Zastupajući u toj raspravi "Oslobođenje", na pitanje jednog od sudija: kako bi imenovanje urednika i direktora od strane demokratski biranog parlamenta moglo ugroziti slobodu štampe, odgovorio sam kako je to ne bi ugrozilo nego potpuno ukinulo. Ta institucija imenovanja urednika po volji vladajuće partije bila je, naime, i način kako je jedina partija u prošlosti u novinama čitala, na radiju slušala i na televiziji gledala samo ono što je po njenoj volji. Rekao sam i kako urednici postavljeni od tadašnjih nacionalnih vođa, Izetbegovića-Karadžića-Kljuića, ne bi mogli da se slože oko toga kako će predstaviti i komentarisati događaje prethodnog dana.

  Ustavni sud tada nam je dao za pravo i poništio zakon o trostranačkoj kontroli nad medijima, a kad je nedugo nakon toga počela troipogodišnja opsada Sarajeva "Oslobođenje" i RTV dom bili su među najčešćim metama Karadžićeve artiljerije, a nakon što su već do kraja avgusta 1992. desetospratni poslovni tornjevi-blizanci "Oslobođenja" potpuno spaljeni i porušeni list je pune tri i po godine nastavio da izlazi svakog dana iz podzemnog atomskog skloništa kao globalno uvaženi primjer odbrane slobode govora i pod najtežim uslovima. Obilježavajući pedesetu godišnjicu "Oslobođenja" –16. septembra 1993. – 82 lista na svim kontinentima objavili su dodatak sa odabranim ratnim prilozima iz sarajevskog „lista koji je odbio da umre“ sa zaglavljem "Oslobođenja" u tiražu od 22.2 miliona primjeraka na desetinama svjetskih pisama i jezika.

  Novac kojim se finansiraju javni emiteri predstavlja investiciju demokratske javnosti koja ima pravo da očekuje profesionalne i od vlasti nezavisne javne medije

  Više od dvadeset godina nakon neuspjelog pokušaja ovladavanja nacionalističkih partija nad bosanskohercegovačkim medijima u toku je obnovljeni juriš najnovije parlamentarne većine na Federalnu televiziju, ovog puta tako što se po skraćenoj – i zakonski sumnjivoj - proceduri smjenjuje stari i imenuje novi upravni odbor te institucije. Naprasnost i bahatost s kojom ta matematički skrpljena većina žuri da uspostavi instrumente ovladavanja Federalnom televizijom pokazuje da, na žalost, ni za dvije decenije ideja nezavisnosti prije svega javnih medija nije uhvatila korijena u našim podnebljima. Iz lokalne perspektive – to se može objašnjavati i suštinskim nesporazum o prirodi odnosa vlasti i javnih medija: vlastodršci su svih ovih godina uspijevali da uvjere najveći dio javnosti kako je valjda prirodno da mediji koji uživaju javnu finansijsku podršku snose i odgovornost pred „demokratski biranim“ vlastima. Ta logika počiva na svojevrsnoj obmani: novac kojim se finansiraju javni emiteri, bilo putem pretplate ili materijalne podrške vlasti, ne pripada ni bivšoj ni novoj parlamentarnoij većini nego predstavlja investiciju demokratske javnosti koja ima pravo da očekuje profesionalne i od vlasti nezavisne javne medije.

  Ali, kako zaštititi javne medije od političke kontrole i pritisaka? Odgovor se može naći u analizi iskustava razvijenih demokratija s javnim medijima. Neki od svjetski najuspješnijih medijskih projekata -  recimo, BBC u Velikoj Britaniji – zaštićeni su od direktnog miješanja vlasti kombinacijom mjera koje uključuju višegodišnje garantovano finansiranje, u sadašnjem aranžmanu na deset godina, od 2006. do 2016. godine, tako da ono ne zavisi od mijenjajućih partija i ličnosti na vlasti; na postojanju autoritativnih nezavisnih nadzornih tijela u kojima su ugledne vanstranačke ličnosti iz širokog spektra javnih djelatnosti (nauke, umjetnosti, religijskij zajednica, svakako i novinarstva) pri čemu je misija tih tijela da štite javne medije od bilo kakvih političkih pritisaka ali i da štite pravo javnosti na kvalitetno i profesionalno informisanje; kroz finansiranje direktno od građana putem pretplate ili poreza koji je u slučaju BBC-a 2009. godine iznosio 224 dolara po domaćinstvu i predstavljao 72 posto od ukupnog budžeta od 7.2 milijarde dolara.

  Ono što je vrlo zanimljivo u iskustvu razvijenih demokratija s javnim medijima je to da su oni najčešće i znatno nezavisniji, profesionalno autoritetniji i zato gledaniji od komercijalnih medija koji se sve češće rukovode interesima velikih oglašivača ili služe uskim ideološkim i poslovnim interesima svojih vlasnika i njihovih političkih sponzora. Karakterističan je opet slučaj BBC-a čija je gledanost gotovo 40 odsto, daleko ispred komercijalnih TV mreža.

  Najnovija, matematički skrpljena većina u bosanskohercegovačkom federalnom parlamentu, koja svoju novonađenu slogu predstavlja kao početak ispunjavanja proevropskog projekta, ovim nasrtajem na slobodu medija postigla je svojevrsni autogol. Da je ozbiljna u vezi s približavanjem Evropi, potrudila bi se da u bosanskim uslovima primijeni evropska – umjesto antievropska – iskustva u vezi s medijskim slobodama. Poruka iz svijeta glasi: mi vas gledamo i cijenićemo vas po tome šta radite, a ne šta govorite.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  17.12.2012 13:50
  Sa narodnim strankama BiH-e mi ce mo Bosnu uciniti sretnom zemljom , a nasa je borba, borba protiv komunista! Ovo su reci predsednika SDS Bosne i Hercegovine /Miting na Sokocu/. Zasto nisu Bosnu ucinili sretnom zemljom? Prvo sto mi pada na pame kao odgovor je zbog novinara, a kada bi se zaista pocelo malo detaljnije ceprkati po ``Bosansko loncu`` mozda bi odgovor i bio potvrdan. Ja sam glasao za svoga predsednika BiH i narod je rekao da je to Fikret Abdic ``Babo``, a onda su Narodne stranke rekle da je to Gospodin rahmetli Alija Izedbegovic. Zasto su Biljana Plavsic, Koljevic, Boras i Kljujic prekrojili volju gradjana to samo oni zanaju. Nametnuti predsjednik je BiH odveo ravno u sukob krvavih razmera zbog cega verujem da nije zbog novinara...

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.12.2012 23:37
  Slazem se sa nekima na forumu, Oslobodjenje se prije i poslije rata citalo samo zbog osmrtnica i TV programa. Novine kine su se citale su Slobodna prije rata i Vreme i prije i poslije.

  Oslobodjenje je dobilo svoje nagrade u sklopu dogadjaja nije Oslobodjenje nije niti obiljezilo, niti obradilo.

  Ime: fred Grad: usa
  15.12.2012 13:57
  Dje s' ba Kemale, s'a ima , ha!
  Kad si zadnji put bio u SANI il' Prijedoru? Ha!

  Ime: Monetarista
  14.12.2012 22:07
  Pa problem se moze jednostavno rijesiti prodajom televizije. Drzava nije dobar gospodar, to kaze i g. Kurspahic, a pokazala je i praksa. I Oslobodjenje su prodali, pa sta - eno ga posluje, raste, razvija se i cita kao i uvijek samo zbog osmrtnica i TV programa.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.12.2012 09:51
  Cim Srbija proda svoju televiziju nekome ko nije iz Grcke, Rusije ili sa Cipra, moze i BIH razmisljati o prodaji svojih javnih medija.

  Ime: P. A.
  14.12.2012 10:44
  Jeste zalosno, ali nije cudno. Cuj BBC???! Zemlja sa 200 godina usavrsavanja demokratske procedure i Bosna, zemlja koja nikada, ali - nikada nije bila demokratska. Ni sat vremena. Smijesno je nadati se da ce politicka elita u godinama neposredno poslije rata, dozvoliti da im se neko mijesa u medije. I upravo zato je cudno da se bas iz Bosne cuje najvise uzdaha i najvise suza lije za pokojnjim Trostrukim herojem. Jer ako je iko imao mogucnosti u toj istoj Bosni da postavi na noge i pomogne im u razvoju i samostalnosti. E, ali 'oces! On je zapravo duhovni otac danasnjoj politickoj eliti, pa je i odnos prema medijima identican.
  Cisto kao rezultat obsesivne potrebe za ravnotezom, moram da dodam da nije nista bolje ni u drugim "republikama" (jer je on i tamo bio otac politickog sistema).
  Odgovor

  Ime: Furije
  15.12.2012 07:26
  Sta bulaznis covjece!? Za koga si ti: cetnike, ustase ili balije?

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.12.2012 10:01
  Licno necu glasati ni za jednu stranku koja je etnicki identitet stavila ispred gradjanskog a etnicku pripadnost prije pripadnosti drzavi, a necu isto glasati ni za jednu stranku koja sjedi u vlasti sa takvim strankama. Ne razumijem kratkovidost bosnjackih politicara koji uopce pricaju a kamoli koaliraju sa SNSD koja je u svijetu markirana kao stranka koja je izdala sve vrijednosti socijaldemokratije i pretpostavila ih etnicitetu. Monstruozne su konstrukcije koje cujemo kako iz SNSD/a, tako iz HDZ/ova, a u zadnje vrijeme i iz SDP-a o "legitimnim predstavnicima naroda". Ako se vec Hrvati i Srbi kao manjina osjecaju etnicki ugrozenim to je njihov problem a Bosnjaci i ostali BH patrioti kao apsolutna vecina u BiH nemaju potrebe da se spustaju na ovaj nivo, pa bi trebali na izborima adekvatno kazniti stranke koje se upustaju u ovakve niske politicke igre. U RS ne postoji stranka sa kojom se moze razgovarati, jer EU i ekonomski napredak pretpostavljaju svom "srpstvu" i s njima ne treba praviti nikakve koalicije pa makar BiH imala tehnicku vladu jos 100 godina. Drzavu nam ne mogu uzeti osim da probaju silom, a za gradjanske vrijednosti se vrijedi boriti.
  Odgovor

  Ime: KD
  15.12.2012 13:53
  Pogledajte ovo: "Ako se vec Hrvati i Srbi kao manjina osjecaju etnicki ugrozenim to je njihov problem ...." Po tebi su ova dva naroda "nacionalna manjina". A istovremeno kazes: "a za gradjanske vrijednosti se vrijedi boriti." Masala, ti si "iskren" i sam priznajas sta o Srbima i Hrvatima mislis. Naime ti si iskreniji od tvojih sunarosnjaka, politicara. I oni upravo misle kao i ti, "boreci se za gradjanska prava". Ali oni to ne kazu tako iskreno kao ti. Njima su puna usta zajednistva, multietnicnosti, ravnopravnosti, a Srbi i Hrvati su im "manjina" isto kao i za tebe. Anonimni, upravo je Bosna danas takva kakva je, zbog tvoje "iskrenosti". Srbi imaju svoju RS i niko ih nece vise nazivati kao ti "nacionalnom manjinom". I Hrvati zaokruzuju svoj entitet upravo da ne budu to sto ti kazes.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.12.2012 17:06
  @KD
  Ti bas se ukljucujes u komentare da smaras ustaljenim nacionalistickim floskulama...i gdje tacno su croati zaokruzili svoj entitet?
  I tvoji komentari odisu postovanjem drugih...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.12.2012 13:21
  Anonimni@
  Lijepo si sastavio svoj komentar,zaista.Sve je tacno sto si naveo,samo fali jedna stvar? Naime,nisi nam naveo alternativnu stranku koja bi mogla participirati u sadasnjoj i buducoj drzavnoj vlasti! Ja takvu stranku jednostavno receno,ne vidim! I SDP je bila obecavajuca stranka,dok je Lagumdzija nije pretvorio u"partiju jednog lica,"i sada imamo na vlasti sest mafijasa,sest skinutih s koca i konopca!!
  Zato,ne vidim ja tu nikakvih promjena sa dolaskom neke nove stranke.Zar nije nova stranka Fahrudina Radoncica?
  Cim su zasjeli,udruzili su se sa razbijacima Bosne,Dodikom,Bosicem,Covicem,Ljubicem i najvecim razbijacem drzave Bosne,Lagumdzijom!!
  Tu dolazi u obzir samo veliki bunt naroda,revolucija,koja ce dignuti na noge sve one zdrave snage kojima je Bosna u krvi,i koji je smatraju jedinom domovinom.Samo na taj nacin se mogu zbaciti s vlasti kvazipoliticari, koji danas vladaju drzavom Bosnom i njenim narodima. Sest ublehasa vlada drzavom na kriminalan nacin,(apsolutizam)vjerujuci da je narod zavadjen,i kao takav, nije spreman na radikalne poteze!?Sve dok je to tako,svi narodi u Bosni nece sjesti na"zelenu granu"!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.