Dostupni linkovi

Američka borbena misija u Afganistanu završava ranije


Barack Obama i Hamid Karzai, Washington
Barack Obama i Hamid Karzai, Washington
Američki vojnici u Afganistanu okončat će "većinu" borbenih operacija na proljeće ove godine, dogovorili su se u petak američki predsjednik Barack Obama i njegov afganistanski kolega Hamid Karzai.

Očekuje se da se američki vojnici okrenu ulozi podrške, neznatno ranije nego što je prvobitno planirano, dok bi afganistanske snage preuzele liderstvo na polju sigurnosti.

Dvojica čelnika također su podržala održavanje razgovora u katarskoj prijestonioci Dohi između afganistanske vlade i talibanskih vođa, prenosi BBC.

Većina od 66.000 američkih vojnika u Afganistanu trebala bi napustiti zemlju u 2014.

"Počevši od ovog proljeća, naši vojnici će imati drugačiju misiju - obučvanja, savjetovanja, pomaganja afganistanskih snaga", izjavio je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Karzaijem u Bijeloj kući.

"To će biti istorijski momenat i još jedan korak ka punoj afganistanskoj suverenosti", kazao je.

Dvojica predsjednika također su se složili da će SAD predati brigu nad zatvorenicima afganistanskoj vladi, što je mjera za koju je Karzai izjavio da je od ključnog značaja za suverenitet njegove zemlje.

Prelazak američkih vojnika na ulogu podrške ovog proljeća desio bi se nekoliko mjeseci ranije od roka od sredine 2013. dogovorenog na samitu NATO-a u Chicagu prošle godine.

Obama je izjavio da će američki vojnici ostati u Afganistanu u toj ulozi iza 2014. godine samo na poziv afganistanske vlade i na osnovu sporazuma koji im garantira imunitet od afganistanskih krivičnih zakona.

On je, međutim, ponovio američki cilj uništenja ostataka El Kaide i izjavio je da su se SAD primakle tom cilju.

Karzai i Obama obavezali su se da što je skorije moguće sačine bilateralni sigurnosni sporazum.

Američki zapovjednici sugerirali su ostanak između 6.000 i 15.000 vojnika u Afganistanu koji bi proganjali pobunjenike i obučavali afganistanske snage sigurnosti.

Obama je izjavio u petak da će razmotriti preporuke američkih vojnih zapovjednika prije nego što donese odluku i potvrdio je da SAD ne namjeravaju imati stalne baze u Afganistanu.

Karzai je izrazio uvjerenje da će, uz dalju pomoć, Afganistan biti u stanju braniti se od talibana i militanata Al-Qaide.

"Uvjeravam vas, gospodine ministre da će Afganistan, uz vašu pomoć, biti u mogućnosti pružiti sigurnost ljudima i zaštiti svoje granice, tako da Afganistan više nikada neće ugrožavati teroristi".
XS
SM
MD
LG