Dostupni linkovi

Karadžić nastavio negiranje snajperista


Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid u Hagu, 14. oktobar 2010.
Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid u Hagu, 14. oktobar 2010.
Bivši vođa bosanskih Srpske Radovan Karadžić u sudnicu je ušao u vidno lošem zdravstvenom stanju. Potužio se sucima da dugotrajno sjedenje u haškoj sudnici uzima maha jer zbog toga trpi bolove u leđima.

Kao svjedok tužiteljstva, koje ga tereti za teror nad sarajevskim civilima, genocid u brojnim općinama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, iskaz o uviđajima incidenata snajperiranja i granatiranja dovršio je Mirza Sabljica, balističar iz Sarajeva.

Predstavnici tajništva Haškog suda kao i suci koji nazoče suđenju i sami su primjetili da se Karadžić prilikom ispitivanja svjedoka ne osjeća dobro.

Tijekom iskaza Mirze Sabljice inače koncentrirani i jasni Karadžić izgledao je ošamućeno te s vremena na vrijeme zadrijemao makar je sam vodio ispitivanje.
Tijekom iskaza Mirze Sabljice inače koncentrirani i jasni Karadžić izgledao je ošamućeno te s vremena na vrijeme zadrijemao makar je sam vodio ispitivanje

Zato ga je predsjedavajući sudac O Gon Kwon upitao o čemu se radi i kako se osjeća?

„Pa to su ostaci od one prehlade, između ostalog mislim i da je u ovoj sudnici hladnije. Budući da sam ja skoncentriran u sudnici tri puta po tri i pol sata, kao mungos i kobra ne mičem. To su stresne situacije, a posebno je stresno kad se borim za vrijeme (za ispitivanje svjedoka optužbe) i onda imam bolove u leđima i mišićima. I onda to moram nečim riješavati. To je sve“, objasnio je optuženi svoje stanje zbog kojeg je i otežano govorio.

Karadžić se u završetku unakrsnog ispitivanja svjedoka tužiteljstva najviše osvrnuo na incidente na tržnici Markale za koje odgovornost stavlja na Armiju BiH, a ne Vojsku Republike Srpske. Optuženi je pomoću pitanja pokušao ukazati da je uviđaj granatiranja s desecima poginulih i ranjenih Sarajlija napravljen neprofesionalno.

„Je li prije odlaska povređenih napravljena medicinska ekpertiza na njima svoj nalaz“, upitao je optuženi.

„Mislite na mrtvozornike, forenzičare, koji se bave istraživanjem povreda žrtava? Ne, nisu na licu mjesta, to je poslije napravljeno u mrtvačnici u bolnici Koševo. Jer je bilo kaotično stanje. Ljudi su odvozili na gomilama (povređene) kamionima, autima. To je bio jedan masakr opći.
“, opisao je svjedok.

Makar se žalio na nedostatno vrijeme potrebno za ispitivanje balističara Sabljice, tražeći 30 umijesto 7 dodijeljenih sati, Karadžić je nekoliko zadnjih pitanja potrošio na ispitivanje stavova svjedoka o ratu i pomirenju u BiH.



Zbog takvih pitanja je upozoren od strane sudskog vijeća koje je nakon nekoliko zadnjih pitanja prekinulo ispitivanje obrane.



Iako je na klupu za svjedoke trebao izaći novi svjedok vezan uz optužbe za teror sarajevskih civila, zbog zdravstvenog stanja optuženog suđenje je završeno ranije od predviđenog.

Za petak je zakazana javna rasprava o Karadžićevom zahtjevu da mu vlasti Bosne i Hercegovine dostave dokumente koje smatra relevantnim za svoju obranu. Vlastima BiH je naloženo da na raspravu pošalju ovlaštene predstavnike.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG