Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:48 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Karadžić želi Martića u Hagu

  Milan Martić u Hagu - iz arhive
  Milan Martić u Hagu - iz arhive
  Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Raspravnog vijeća u svom slučaju da omogući svjedočenje u njegovu korist svog bivšeg kolege u pobuni - Milana Martića, vođe hrvatskih Srba u takozvanoj Krajini, osuđenom na 35 godina zatvora zbog etničkog čišćenja i drugih zločina nad građanima nesrpske nacionalnosti.
   
  (VIDEO: Presuda Martiću)

  Budući da je Martić već pravomoćno osuđen za zločin na Haškom sudu, od kuda je upućen u Estoniju na odsluženje dugotrajne kazne, Karadžić je zatražio njegov transfer iz zatvora u hašku pritvorsku jedinicu – kako bi mu se omogućilo davanje iskaza.
   
  Martića je Karadžić predvidio kao svog svjedoka za ožujak 2013. godine, a želi ga dovesti kako bi osporio iskaz Milana Babića, također jednog od vođa krajinskih Srba koji je za razlogu od potonje dvojice – priznao zločin nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti za što je dobio 13 godina zatvora. 
   
  (VIDEO: Priznanje Milana Babića)

   
  Njegov iskaz, o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja Velike Srbije iz hrvatskog i bosansko-hercegovačkog teritorija - i dalje koristi haško tužiteljstvo pa ga je kao dokaz uvelo na suđenje Karadžiću, iako se Babić ubio u haškom pritvoru neposredno nakon što je bez zaštite identiteta dao iskaz na suđenju upravo Martiću 2006. godine. 
   

  Babić je tijekom priznanja pozvao svoju braću Hrvate da mu oproste, a u priznanju je naveo kako je po nalogu Slobodana Miloševića i Jovice Stanišića (bivšeg šefa srbijanskog DB-a) iz "Krajine" protjerivao nesrpsko stanovništvo u želji da taj teritorij u konačnici pripoji Srbiji.
   
  Babić je dao iskaz na suđenju Martiću, Miloševiću i Momčilu Krajišniku (predsjedniku Skupštine bosanskih Srba), a smrt ga je spriječila u svjedočenju na haškim suđenjima Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kao i Karadžiću.
   
  Karadžić je do sada, u dva mjeseca koliko mu traje proces obrane ispitao preko 40 svjedoka, od njih najviše – oficira VRS-a koji su došli kako bi opovrgli navode optužnice o namjernog gađanju Sarajlija.
   
  Do kraja obrane optuženi namjerava ispitati oko 590 svjedoka, no to mu sigurno neće uspjeti budući da mnogi strani diplomati, pripadnici hrvatskih i bošnjačkih oružanih snaga, ali i poneki pripadnik VRS-a – odbijaju doći na Haški sud i dati iskaz u njegovu korist.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.