Dostupni linkovi

Karadžić misli da je prisluškivan, zatražio istragu


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je iz haškog pritvora Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da nizozemske vlasti provedu istragu i obavijeste ga – jesu li on i njegov pravni savjetnik Peter Robinson prisluškivani tijekom povjerljive komunikacije (klijent-odvjetnik) od strane nizozemske tajne službe – AIVD-a.

„Nedavno sam zapazio da je nizozemska vlada, posebice AIVD, presretala privilegiranu komunikaciju između odvjetničke firme Prakken d'Oliveria i njezine klijente uključene u međunarodne kaznene postupke tijekom istog vremena u kojem sam imao privilegiranu komunikaciju s gospodinom Robinsonom“, naveo je u zahtjevu Karadžić tražeći istragu i obavijest – jesu li bilo kakve njegove komunikacije s pravnim savjetnikom presretnute od strane nizozemske vlade.

Podsjetimo, odvjetnička tvrtka Prakken d'Oliveira bavi se branjenjem individualnih sloboda i ljudskih prava, posebice u borbi za prava imigranata u Nizozemskoj, a u strateškom je odnosu i s londonskom tvrtkom Doughty Street Chambers.

Nizozemski mediji su prenijeli potkraj prošle godine (18.12.2014.) nalaze istrage prema kojoj je nizozemska tajna služba (AIVD) često prisluškivala odvjetničku tvrtku Prakken d'Oliveira, nakon čega je i nizozemski ministar policije potvrdio – kako je pritužba na prisluškivanje „djelomično opravdana“.

Odvjetnička tvrtka se žalila kako tajna policija ne poštuje povjerljivost komunikacije pravnika i klijenata, kao i da prisluškivana komunikacija nije bila od nikakve važnosti za bilo koju istragu AIVD-a.

Tvrtka je potom i zatražila da se zakonodavno regulira prisluškivanje odvjetnika i dozvoli tek nakon sudskog naloga, pozivajući se na Europsku konvenciju ljudskih prava te izražavajući „šokiranost“ dosadašnje prakse u društvu koje se smatra demokratskim.

Karadžić trenutno čeka u haškom pritvoru prvostupanjsku presudu po 11 točaka optužnice za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995), ali i dalje pokušava svim sredstvima ponovno otvoriti proces, ukazati na nepravilnosti njegovog procesuiranja i poništiti suđenje.

Skandal u Nizozemskoj u vezi prisluškivanja odvjetnika – samo je zadnji u nizu spomenutih pokušaja Karadžića u osporavanju pravičnosti svog međunarodnog procesa za ratne zločine.

Za potkraj ovog mjeseca (28.01.2015.) zakazana je statusna konferencija u postupku na kojoj će imati priliku pokrenuti neka pitanja, poput zdravstvenog stanja i uvjeta u haškom pritvoru.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG