Dostupni linkovi

Karadžić inzistira na Oriću kao svjedoku


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od haških sudaca izdavanje obvezujućeg naloga (subpoene) za svjedočenje Naseru Oriću, bivšem zapovjedniku snaga Armije BiH u Srebrenici.

Naime Orić, koji je oslobođen nakon haškog procesa za zločine nad srpskim stanovništvom, odbio je poziv optuženog da ponovno dođe u Den Haag, jer se, kako je naveo u Karadžić – odlučio pozvati da pravo protiv inkriminacije samog sebe, „kao rezultat nerješenih istraga u Republici Srpskoj protiv njega“.

Karadžić je u zahtjevu naveo da Orić ima potrebne informacije u korist njegove obrane u vezi optužbi za genocid u Srebrenici.

I to u vezi – nepoštivanja sporazuma o razoružanju zaštićene zone, dobavljanju oružja Armiji BiH od strane UN-a, napadima ABiH na srpska sela, zloupotrebi humanitarne pomoći, provociranju Vojske Republike Srpske, žrtvovanju Srebrenice od strane sarajevskih vlasti te ostalim stvarima vezanim uz optužbe za namjerne likvidacije zarobljenika kao dijela cilja vojnog plana.

„Ne postoji centralnija osoba u vezi vojnih aktivnosti u Srebrenici u razdoblju 1992-1995 -
nego što je to brigadir Orić
.“, naveo je u zahtjevu Karadžić, tražeći od sudaca da nalože vladi Bosne i Hercegovine da uruče obvezujući nalog Oriću.

Podsjetimo, Karadžić trenutno u Den Haagu zastupa svoju obranu (koju vodi sam), dovodeći svjedoke u vezi optužbi za ubijanje Sarajlija, dok će se optužbama za genocid u Srebrenici pozabaviti kasnije.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG