Dostupni linkovi

Radnici KAP-a otjerali vlasnika, zauzeli fabriku


Radnici KAP-a otjerali vlasnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
Direktan link
Nekoliko stotina radnika Kombinata aluminijuma Podgorica zauzelo je u četvrtak kasno popodne upravnu zgradu kompanije, nakon što je poslovodstvo odbilo njihov zahtjev da povuče desetine otkaza podijeljenih radnicima u poslednja dva dana.

Tokom upada u upravnu zgradu slomljeno je nekoliko stakala i bačena jedna dimna bomba, a nije bilo većeg sukoba sa malobrojnim obezbjeđenjem zgrade. Situacija u fabrici je trenutno mirna, a predstavnici radnika tvrde da je situacija u fabrici "potpuno normalna".

Prema navodima sindikalnih aktivista, proizvodnja u KAP-u se obavlja bez ikakvih problema. Kako su najavili radnici neće napuštati prostorije uprave sve dok ne dođu predstavnici Vlade Crne Gore koji bi preuzeli upravljanje fabrikom.

Upadu radnika u prostorije uprave kombinata prethodio je cjelodnevni protest radnika na glavnoj kapiji fabrike kada nisu dozvolii menadžmentu da uđe u krug fabrike.
Radnici nisu dozvolili Vječeslavu Krilovu ući u fabriku Foto: Savo Prelević


Uzvicima "lopovi", "lopovi" oko 500 radnika Kombinata aluminijuma jutros su ispred glavne kapije dočekali predsjednika Uprave kompanije Vječeslava Krilova ne dozvoljavajući mu da uđe u prostor fabrike. Sindikalno rukovodstvo i obezbjeđenje Krilova je spriječilo veći incident jer su pojedini radnici pokušali da nasrnu na Krilova. Poslije nekoliko trenutaka Krilov je odustao, vratio se u automobil i napustio glavni ulaz kombinata, što je propraćeno aplauzom štrajkača.

Prije toga, na glavni ulaz kompanije jutros je pokušao da uđe i izvršni direktor Prerade Dmitrij Anikin, ali mu to radnici nijesu dozvolili. Do štrajka radnika je došlo nakon što je nekoliko sindikalaca tokom jučerašnjeg dana dobilo rješenja o otkazu, a jutros je uručeno još desetak otkaza radnicima koji već dvije ili tri decenije rade u fabrici.

Predsjednik Sindikata "Transporta i skladišta" Sandra Obradović, koje je u srijedu otpuštena iz KAP-a, je kazala da je otkaze dobilo još oko 40 radnika koji trenutno preuzimaju rješenja. Jedan od onih koji su dobili rješenje o otkazu je Dušan Laketić koji kaže da nije očekivao otkaz:

"To niko nije mogao da očekuje, jer kada su tražili Ugovor o radu mi smo potpisali. Svi ljudi koji su jutros potpisali Ugovor o radu dobijaju rješenja o otkazu. I nije to rješenje pred otkazom, već rješenje za otkaz. Evo, vidite i sami. Nije to rješenje za nas deset koje smo jutros dobili, to će dobiti i pedeset njih u toku dana. Njima je cilj da ljude maknu i ostave bez ništa. Nama je od 27 do 30 godina radnog staža u Kombinatu aluminijuma".


Radnici će preuzeti kombinat?
Protest radnika KAP-a, 28.04.2010. Photo: Savo Prelević
Radnicima se obratilo rukovodstvo sindikata. Zoran Milošević je pozvao na slogu jer nikome, kako je rekao, više nije sigurno radno mjesto:

"Kmetovi i robovi nećemo biti u svojoj državi. Poslodavac dijeli rješenja o otkazu. Zašto, to samo on zna. Ovo treba svi da znaju, radnici u kombinatu, da niko nije siguran da ga sjutra ne čeka rješenje. I zato vas pozivam na slogu".


Sandra Obradović je pozvala državu i inspekcije da reaguju na dodijeljivanje otkaza radnicima:

"Ono što samo hoću da poručim kolegama koji rade i kojima smo rekli da proces proizvodnje mora teći, jeste da niko nije siguran u ovoj fabrici. A gospodinu Krilovu i njegovim poslušnicima poručujem da ako misli da mu je lakše da dijeli otkaze jednim potezom pera, da dijeli ljude podobne i nepodobne da se prevario. I upućujem apel državnim institucijama, posebno Inspekciji rada da konačno jednom i prvi put poštuje zakone, poštuje kolektivne ugovore, poštuje zakone Crne Gore".

Rade Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Sindikalne organizacije aluminijuma Rade Krivokapić nije osporio mogućnost da radnici preuzmu samu kompaniju:

"Od danas on ne može ući na ovu kapiju, a za sjutra ćemo dobro razmisliti šta da radimo. Možda ćemo mi od sjutra preuzeti kombinat. Ono što svi treba da znaju je da nemamo šta više da izgubimo. Izgubili smo dostojanstvo, ako puštimo da ode ovih pet, deset, pedeset ili petsto ljudi. Ko ostane, a ne vjerujem da će iko ostanuti, izgleda da ćemo da se bavimo turizmom. Mahaćemo turistima po Crnoj Gori. To će nam posa' biti".


Sindikat je najavio da neće prekinuti štrajk dok se ne povuku rješenja o otkazima, a uz to radnici, između ostalog, traže da menadžment odustane od formiranja cjeline Zelenilo, vrati tri miliona eura u Stambeni fond i isplati zapošljenima po dvije zimnice i jubilarne nagrade.

Uprava tvrdi da su otpuštanja u skladu sa zakonom

Uprava Kombinata aluminijuma danas nije željela da precizira koliko je radnika dobilo otkaze i tvrdi da je otpuštanje zapošljenih u skladu sa zakonom. Predsjednik uprave Vječeslav Krilov je organizovao konferenciju za novinare sa koje prenosimo glavne akcente:
Vječeslav Krilov ispred ulaza u fabriku Foto: Savo Prelević


"Otpuštanja koja se dešavaju u KAP-u se dešavaju na osnovu Zakona o radu Crne Gore, na osnovu kojeg svi zapošljeni, kao i poslodavci i Crnoj Gori, treba da potpišu takav vid ugovora. Odbijanja potpisivanja takvih ugovora je samo po sebi nezakonito, a iz toga proizilazi da su mjere koje se u tom slučaju preduzimaju u skladu sa zakonom. Svaki radnik ima pravo da podnese tužbu protiv ovakvih odluka, što je definisano u svim dokumentima koja se prosljeđuju od strane poslodavca. Svi radnici u sindikatu i predsjednici sindikata, uključujući i predsjednika sindikata, su radnici, prije svega KAP-a i kao zapošljeni u KAP-u u obavezi su da izvršavaju svoje radne obaveze i da poštuju radnu disciplinu. To što su pojedini članovi sindikalnog odbora dobili informaciju o otpuštaju je upravo zbog nepoštovanja gore navedenog. Po Zakonu o radu Crne Gore svi zapošljeni koji ne poštuju radnu disciplinu sa njima mogu biti prekinuti radni odnosi, što se u ovom slučaju i desilo, tako da u odluci poslodavca nema nikakvih neobičnih aktivnosti i Zakon o radu upravo ukazuje na takvo pravo od strane poslodavca. Vjerovatno je riječ o tome da je Sindikat KAP-a nepravilno protumačio taj zakon i vjerovatno su iz tih razloga preporučili zapošljenima da ne potpisuju takve ugovore koje dobijaju od poslodavca, što je dovelo do takve greške kada su radnici odbili da potpišu radne ugovore i samim tim se stvorila osnova za prekid radnih odnosa sa takvim zapošljenima".


Povodom sve teže situacije u toj komapniji Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata je izjavio kako će se sindikat obratiti međunarodnim institucijama koje prate dešavanja u Crnoj Gori u sklopu približavanja Evropskoj uniji. Kada je riječ o domaćim institucijama tu su, ocjenjuje Pavićević, iscrpljene sve mogućnosti:

"Ni institucije sistema, ni Inspekcija rada, ni Ministarstvo rada rade sve u interesu i poslodavaca. Dobili smo danas obavještenje da poslodavac u KAP-u traži pomoć države. Oni misle da ih treba zaštititi, a vjerovatno da se iza toga nešto krije jer sve ovo što je urađeno Crnoj Gori urađeno je sa blagoslovom Vlade. Da li tu ima još nekih stvari, mislim da će vrijeme pokazati kao u "Tehnostilu" da je neko iz Vlade, ne znamo ko, možda i umiješani u ovakve stvari, ovakvu privatizaciju koja nije bila transparentna, koja se u nekim slučajevima graniči sa nedozvoljenim i nezakonitim radnjama i u nekim situacijama i sa kriminalom".



*****
Pročitajte i ovo
Otkazi u KAP-u, radnici traže da država otjera vlasnike
Predizborni period u znaku štrajkova
Poslovodstvo 'Aluminija' uzelo od radnika 2,5 miliona
Vlada i KAP potpisali ugovor o poravnanju

Rješavanje problema KAP-a i nikšićke Livnice
Ćutanje države na štrajkove radnika
Radnici nikšićke Hladne valjaonice štrajkuju glađu
XS
SM
MD
LG