Dostupni linkovi

Priština očekuje dobre vesti iz Haga


Kosovska delegacija koja je učestvovala u raspravi o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, decembar 2009.
Kosovska delegacija koja je učestvovala u raspravi o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, decembar 2009.
Dan pre nego što će Međunarodni sud pravde u Hagu objaviti mišljenje u vezi sa legalnošću proglašenja nezavisnosti Kosova, eksperti međunarodnog prava u Prištini očekuju da će sud u Hagu izaći sa pozitivnim mišljenjem po Kosovo.

Profesor međunarodnog prava, Zejnulla Gruda, navodi da će mišljenje MSP o Kosovu, biti u korist Kosovara. On još dodaje da se MSP mora izjasniti prema dvema osnovnim načelima međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta.

“U vezi sa tim, mora se navesti da princip samoopredeljenja jasno ide u korist Kosova, zato što se princip samoopredeljenja tretira kao običajno i konvencionalno pravilo međunarodnog prava. Nalazi se u povelji UN-a, u dve konvencije o ljudskim pravima, kao i u Helsinškom sporazumu. I ono se smatra juskogensom međunarodnog prava, što znači da ni jedna druga norma ne može biti u suprotnosti sa ovim načelom”,
kazao je profesor Gruda.

On je takođe naglasio da bi bilo kakva odluka koja ne bi išla u korist Kosova bila skandalozna, i, kako on kaže, to bi predstavljalo kraj međunarodnom pravu.

“Nikakva odluka ne bi mogla da šteti Kosovu, ili da poriče pravo Kosova za samoopredeljenjem. Kao što sam ranije rekao, to se smatra da pripada grupi norma juskogensa i ne postoje nikakve druge norme koje se mogu usprotiviti načelima samoopredeljenja. Uzimajući to u obzir, mislim da je nemoguće i nezamislivo da se izađe sa jednim konsultativnim neobavezujećim mišljenjem koje bi poreklo jedno od glavnih načela povelje UN-a” ,
izjavio je Gruda.

Iliriana Islami, ekspert međunarodnog prava smatra da će savetodavna odluka o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova od strane MSP, biti uravnoteženo tumačenje.

“Međunarodni sud će dati potpuno nov pravac načinu kako se stvaraju nove države, ili će legitimisati proces kreiranja država do sada. Do sada, u svim slučajevima, ili pak u onima koji su bili osetljivi po pitanju međunarodnoog prava, sud je imao neutralan status, uvek iznoseći apstraktne koncepte”,
rekla je Islami.

Islami smatra da će i u političkom smislu mišljenje Međunarodnog suda pravde doneti novi talas unutar UN-a.

"Očekujem da će od sada pa nadalje biti mogućnosti za kompromis u vezi sa tim kako će se u budućnosti tretirati pravo jednog naroda tokom formiranja države ili tokom priznanja”,
rekla je Islami.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Srbija iščekuje mišljenje o Kosovu, SPC sprema molitvu
XS
SM
MD
LG