Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 13:43 CET

  Srbija

  Beograd: Srpskim ratnim zločincima mesto u srpskim zatvorima

  Centralni zatvor u Beogradu
  Centralni zatvor u Beogradu
  Srbija je pokrenula inicijativu da haški osuđenici služe kaznu u svojim zemljama. To je izneo potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti, a prethodno je iz Beograda poslato i pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsedniku Tribunala Faustu Pokaru sa istim zahtevom. 

  Kako je objašnjeno u Tribunalu, takvu odluku treba da donesu UN, jer njihov stav iz 1993. godine obavezuje Tribunal da se zatvorenike šalje na izdržavanje kazne u treće zemlje. Takva odluka imala je smisla 1993. kada je doneta, i kada je još besneo rat na teritoriji bivše Jugoslavije, rekao je Vučić.

  Reakcije u Beogradu su različite. Bruno Vekarić iz Tužilaštva za ratne zločine za RSE kaže da je ova inicijativa jako dobra i da bi mogla da spusti tenzije u regionu.

  ”A to je, želim da vas podsetim, i inicijativa ovog Tužilaštva iz 2007. godine na Brionima kada je i Karla Del Ponte dala podršku toj ideji. Samo izdržavanje kazne nema nikakve veze sa odgovornošću i apsolutno mislim da je to pozitivna inicijativa”, kaže zamenik tužioca za ratne zločine.

  Bruno VekarićBruno Vekarić
  x
  Bruno Vekarić
  Bruno Vekarić
  Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić međutim, smatra da je za Srbiju, nakon poslednjih oslobađajućih presuda koje su iritirale domaću javnost, daleko važnije da se angažuje oko toga ko vodi međunarodne krivične procese, nego gde zatvornici izdržavaju kazne. Taj zahtev ona smatra političkim potezom.

  „Mislim da to nema mnogo veze sa situacijom u zatvorima gde haški osuđenici izdržavaju kaznu“, ocenjuje Kandić.

  Kandićeva kaže da su u zatvorima u skandinavskim i ostalim evropskim zemljama daleko bolji uslovi nego u domaćim zatvorima.

  Vekarić, međutim, drugačije rezonuje.

  “To bi bilo praktično, jer su porodice blizu osuđenih“, kaže on.

  A što se uslova tiče, Vekarić kaže da to nije problem ako oni sami pristanu na manji komfor u svojoj zemlji.

  „I drugo, od zemlje do zemlje se razlikuju ti uslovi“ , dodaje Vekarić.

  Dozet: Zahtev bez osnova

  Advokat Toma Fila, koji je bio u timu odbrane haških optuženika kaže da je inicijativa dobra, ali zakasnela. Ona je imala smisla, po njemu, 2000. godine kada je on to predlagao, jer je tada bilo najviše suđenja za zločine, ne samo građanima Srbije već i drugih država regiona, pa bi za takvu inicijativu bilo podrške i od strane Zagreba i Sarajeva.

  „Sada je Sheveningen etnički očišćen, tamo su samo Srbi“, kaže Fila.
  Ćelija u SheveningenuĆelija u Sheveningenu
  x
  Ćelija u Sheveningenu
  Ćelija u Sheveningenu

  U evropskim zatvorima nema hrvatskih državljana, a iz BiH su samo manje značajni osuđenici - tako Fila tumači male šanse za usvajanje ovog predloga.

  Nekadašnji vojni sudija Đorđe Dozet, danas advokat koji je učestvovao u mnogim domaćim suđenjima za ratne zločine, kaže da s obzirom na to kako trenutno stvari stoje, nema osnova da takav zahtev Srbije bude usvojen.

  “Ja ne verujem da će ta odluka biti promenjena”, kaže Dozet.

  Da li se haški osuđenici tretiraju kao nacionalni heroji na domaćem terenu, da li je opravdano nepoverenje, sumnja da bi osuđenici sa takvim imidžom imali drugačiji tretman od ostalih? Nataša Kandić kaže da su poslednje haške odluke dale krila protivnicima procesuiranja ratnih zločina.

  „Ta situacija jako pogoduje viđenju da su srpski zločinci zapravo srpski heroji“, zaključuje Kandićeva.

  Inače, po pravilima haškog tribunala, postoje standardi i sigurnosti uslova života u zatvorima u kojima osuđenici za ratne zločine izdržavaju izrečenu kaznu. Među njima je obaveza da u ćeliji postoji televizor, radio, kupatilo i druga oprema. To malo koji domaći zatvorenik ima.

  Sporazum o smeštanju haških osuđenika potpisalo je 17 zemalja. Ratni zločinci sa teritorije bivše Jugoslavije nalaze se u zatvorima ili su odslužili kazne u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Italiji, Švedskoj, Letoniji i Austriji. Za haške osuđenike otvorena su vrata zatvora u Poljskoj, Portugaliji, Slovačkoj, Ukrajini i Albaniji, ali tamo još niko nije služio kaznu.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: bozhidar baljkas Grad: vancouver
  09.12.2012 21:50
  po zelji evrope ili po zelji svih supremacista, hr i srp supremacisti [ustase, cetnici, razni 'socijalisti', pa cak i jedan dio 'komunista' unistili su sve sto su ta 2 naroda izgradili od 45te do 85te g.
  a najgore sto su uradili bilo je unistiti bratstvo i jedinstvo svih majki, otaca, djece; te ih ucinili bezumnim.
  ej, djeco, nemojte tako kao ocevi/majke, vase 'uce' [lasce, bezumnike, sebicnjake], manite se cetnika i ustasa i ostalih zlotvora.

  Ime: SLAVKO Grad: hrv
  09.12.2012 05:36
  TITO JE TO NAJBOLJE RADIO

  Ime: beli Grad: usa
  06.12.2012 16:46
  Bolje da sluze u inostransvu. Jeftinije je za poreznike Srbije i BiH.
  Odgovor

  Ime: Monti
  07.12.2012 00:55
  Problem je u tome sto je u Srbiji naziv... poreznik i porez -nepoznat pojam.
  Sve se placa djuture -tako da se ne zna sta je porez a i kada se naplacuje on se mora "izcupati" od onih koji imaju veca primanja. Za mentalno zdravlje vec izludelog stanovnistva bolje je da ratni zlocinci budu sto dalje. Cudo da ih nisu trazili oni iz New (Novog) Zelanda i Australije. Jos bolje bi bilo poslati ih na neko pusto ostrvo na Pacifiku. Tada bi svi bili mirni.

  Ime: zozon
  06.12.2012 16:22
  Tako treba! Svi Srbi u jedna drzava. A moze i neka amnestijica da padne.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.12.2012 22:20
  Znaci opet lukavstvo uma da doskocimo neprijateljima nasim i da budemo zajedno pod jednom sljivom.Cekajuci da nas svevisnji unapredi nakon sto se sami medjusobno amnestiramo i dobijemo oprost svih grehova.Tad mogu da crknu i komsije i Tribunal!

  Ime: Don Kihot
  06.12.2012 12:51
  Srbija zeli saradnju sa svim narodima i drzavama u regionu -kaze Vucic. Da bi saradnja bila prirodna i normalna, vlasti iz Beograda treba da dignu shapu od aspiracija za tudjim teritorijama. Ovdje se iskljucivo misli na teritoriju Hrvatske,Bosne i Hercegovine,Crne Gore i Kosova. Maticna drzava Srba je..... Srbija. Dok se ovo ne shvati niko nece vjerovati Beogradu i Vucicu da zele saradnju sa drzavama i narodima u regionu.
  Odgovor

  Ime: Panco Villa Grad: Srbija
  06.12.2012 16:27
  A mozda da vi "drugi narodi" u regionu dignete sape od Srba i Srbije. Dok ovo ne uradite niti vam verujemo niti cemo bilo sta sa vama da diskutujemo, kakva crna "saradnja".

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.12.2012 09:51
  Kad pomislim da imam hrabru vlast koja mi se ne dopada po ideologiji i za koju nisam glasala,ona se potrudi da i dalje verujem da je za istinski preobrazaj potrebno vreme,rad,promena retorike,moralnog habitusa...
  Gasiti pozar besa na haski tribunal time da trazimo da nase vucibatine i zlikovci sluze kaznu kod nas-to pokazuje zaista visok stepen frustracije i nerazumevanja nedavne proslosti.Nije,pobogu,isto kad se neko vrati u svoju zemlju,oslobodjen od strane medjunarodnog suda i kad mi dovedes krivca i zlikovca sa dugogodisnjom kaznom,pa da u ovako rovitim prilikama imamo hodocasca pristalica i slicnih.Nama treba suocavanje sa zlom koje su ti ljudi izvrsili u nase ime,a sa blagoslovom mnogih iz danasnje vlasti.Mi moramo da razgovaramo javno o priznanju generala Vlastimira Djordjevica,umesto da zamenjujemo teze,trazimo pravo i boziju pravdu,a isto ne damo nikome.Zlikovci treba da sluze kazne sto dalje od svoje zemlje,ali razgovor o njima i njihovim zlocinima i nasim prihvatanjem istih mora biti ovde i sada,mada je vec kasno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.12.2012 19:38
  Upravo tako! Zamena teza, tj. narodski "šibicarenje".

  Sećam se kako se Biljana Plavšić "VRATILA" u Beograd?!!
  Beograd pri tom nema ništa s tim što je gospođa radila i zbog čega je malo robijala?! Karađoz kod Gedže!

  Da je pameti i dobre volje, pa da napravimo ugovor s Pepublikom Turskom o razmeni zatvorenika.
  Kad vać produbljujemo odnose, neka malo i taj ološ doprinese...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.12.2012 14:07
  Lijepo receno. Priznanja srpskih ratnih zlocinaca pred ICTY trebaju biti obavezni dio skolske lektire svoj srpskoj djeci, barem u srednjim skolama. Osim navedenog, treba posebno proucavati i prizanje dr. Biljane Plavsic. Posebno fascinantno je da su kod srba aktivno ucesce u planiranju zlocina, po vlastitom priznanju uzeli i dijelovi akademske zajednice i tom fenomenu treba pristupiti sa najvecom ozbiljnoscu, istraziti zasto se to desilo, kako je bilo moguce da se takvo nesto desi i jasno ukazati na korake koji se moraju preduzeti da se to dalje ne desava.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.12.2012 22:15
  To je zaista vazno i vrlo bolno pitanje koje se onda siri:imamo li mi uopste inteligenciju ili samo poslusnike sa laznim diplomama,kupljenim titulama,plagijatima naucnih radova.Preko
  veze postanes akademik ili akademac,a onda klika oko tebe resi da te uzdigne laznim priznanjima,ili nagrade idu po sistemu:ja tebi,ti meni unutar nase interesne grupe.Takva nam je pozicija,ista takva opozicija i izlaz se ne vidi.Nesreca zvana Biljana Plavsic je bila i komunista i nacionallista kao i otac nacije i jos mnogi i njima uvek dobro sto mnogo govori i o nama i o njima.
  Pretpostavljam da i drugde unutar bivse nam domovine nije mnogo bolje,s tom razlikom sto se iz rata nije izaslo sa stigmom zlocinstva i poraza.
  Mi ih placamo za poraz,pa ne cudi sto smo mnoge od istih tih perjanica vec placali kao pobednike iz onog velikog rata.
  Odgovor

  Ime: Posetilac iz Srbije Grad: Srbija
  06.12.2012 16:30
  Nasa deca u Srbiji uce da su Hrvati sproveli najvece i najbrze etnicko ciscenje na Balkanu, da su Albanci u velikom zamahu da stvore veliku albaniju (citaj vesti od prosle nedelje). Takodje nasu decu ucimo da takve kao sto ste vi zaobilaze u velikom luku jer sirite mrznju i srbofobiju. Pogotovo ako se potpisujete kao anonimni. To je lektira za srpsku decu a ne vase prazno lupanje.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.12.2012 21:55
  Zao mi je sto je to tako.Ne zbog Albanaca i Hrvata nego zbog nase dece.Bice zaglupljena,neobrazovana,sklona lazima,manipulaciji i jeftinim trikovima i verovace da se zlocin isplati.
  Ne znam zasto meni uskracujete anoonimnost,a sebi dozvoljavate,ali od onih kojima nista ne znaci zivot inoverca samo zato sto nije pravoslavni Srbin,ne ocekujem mnogo bolje.Takve gledam da takodje zaobidjem u sirokom luku,ali me oni ne ostavljaju na miru.
  Nekad cete mozda nauciti da etnofilija nije tako pozitivna kao sto vam se sada cini.Ja ipak ostajem da postujem ljude bez obzira na veru i naciju.Ljubav ostavljam za svoju privatnost.
  Odgovor

  Ime: dejan za vb
  06.12.2012 13:09
  Gospodjo, opet vas poznati spin pa tako Hrvato od zlocinaca prave heroje od etnickog ciscenja herojski domovinski rat,a onda Vi izadjete sa ovakvim komentarom izgleda totalno deplasirano.I dalje mislim da Vi kao i citava ekipa koja radi na projektu denacionalizacije Srba to radi uz dobru nadoknadu.

  P.S.:Ako je tako mozete me kontaktirati jer vidim da je to najunosnij posao u Srbiji (pa u tom biznisu sekretarice rade za 2 hil. eura)
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.12.2012 22:05
  Umete vi i bolje od ovoga ,dejane!Niste glupi da ne uocavate razliku izmedju osudjenih zlocinaca,aboliranih i onih protiv kojih se ova drzava nije potrudila da prikupi i prilozi dokaze.Zar vi stvarno,ali stvarno verujete da mnogo Srba prati pisanije po raznim medijima ili gledaju kako da prezive i pretraju u ovom patriotskom lopovluku.Oni su mnogo ranije denacionalizovani i rastavljeni od pameti,a ovo sto im se nudi na kratkim kursevima sovinizma,iskljucivosti i samoljublja ce ih ostaviti da tavore i crkavaju na radost majke crkve i oca iz SANU.
  P.S.nisam razumela,posao mi ne treba,2000Emi ne treba-ovde se zivi mirno i pristojno i za mnogo manje para koje se jos uvek mogu zaraditi od stranog ili domaceg poslodavca.Na moju nesrecu,nikad nisam ni bila u nekoj stranoj firmi osim u bankama koje ce se ispostaviti da i nisu toliko strane koliko smo se nadali.
  Zao mi je sto me vi spinovanjem optuzujete za isto (ne)delo.
  Odgovor

  Ime: dejan za vb Grad: bg
  07.12.2012 16:42
  Postovana,zahvaljujem se na proceni moje inteligencije pa sto ste napisali mi lici na Hasku-oslobadjajucu presudu hrvatskim generalima.A sto se tice stranih banaka jos davno mi je jasno9 da su one ovamo dosle zbog nas a ne zbog profita kako neki zlobnici tvrde.
  P.S:Citajte sitno pisana slova na dnu ugovora!!!!!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  06.12.2012 18:23
  dejan@
  Inace,kako ti stojis sa zdravljem,dejane?
  Odgovor

  Ime: dejan za malo morgen Grad: bg
  07.12.2012 16:38
  Ja dobro hvala na pitanju a kako je vase cenjeno ime MALO MORGEN-SKADINAVIJA.Sta vam je ime a sta prezime!!!!Za sve u zivoru trba imati j..a pa i za pisanje.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat

  Senator iz Teksasa pristalicam u Indijanapolisu rekao da je njegova kampanja dala sve od sebe, ali da su glasači izabrali drugi put...

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica