Dostupni linkovi

Sajber kriminal u porastu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na Kosovu je ove godine uhapšeno sedam osoba pod sumnjom da su zloupotrebili internet, odnosno da su izveli različite sajber napade.

Sajber kriminal je, inače, oblik kriminalnog ponašanja prilikom korišćenja kompjuterske tehnologije.

Kosovo ima Zakon za sprečavanje i borbu protiv sajber kriminala, koji omogućava sankcionisanje ove vrste krivičnog dela.

Andi Batusha, student iz Đakovice, jedan je od onih čiji su podaci na socijalnim mrežama bili zloupotrebljeni.

“Dva puta mi se desilo da mi je neko provalio lozinku na Facebooku i zloupotrebio moj nalog”, kaže on.

Policija Kosova je u toku ove godine uhapsila sedam osoba zbog zloupotrebe na internetu, a šef sektora za istragu sajber kriminala u policiji, Fadil Avdyli, kaže da je sajber kriminal na Kosovu u porastu.

“Od januara do novembra prijavljeno je 20 slučajeva, i indikacije su da je ova pojava u porastu. Tokom 2012. uhapšeno je osam osoba, u 2013. jedanaest, i do novembra ove godine uhapsili smo sedmoro. Na osnovu naših statistika, moramo dobro da se pripremimo zato što je ova vrsta kriminala u porastu”, kazao je on.

Na osnovu informacija i dokaza Policije Kosova, najviše zloupotreba ima na socijalnim mrežama.

“U slučajevima koji se prijavljuju policiji dominira zloupotreba identiteta ili otvaranje lažnih naloga sa neprikladnim sadržajem. Potom, ima i ucenjivanja, uznemiravanja te neovlaštene publikacije. U ovim slučajevima najviše su uključene mlade osobe, ali ima i maloletnika”, kaže Avdyli.

Iz Centra za rodne studije kažu da na osnovu njihovog istraživanja o pretnjama i uznemiravanjima na socijalnim mrežama, mladi danas ne pridaju značaj ličnim podacima i, kao posledica, mogući su različiti napadi.

“Ljudi, a uglavnom mladi, nisu dobro informisani o riziku, odnosno o njihovom mogućem ugrožavanju prilikom zloupotrebe njihovih podataka, tako da je stepen rizika visok, ali sami mladi to ne shvataju”, kaže Dardan Qadraku iz ovog centra.

Na debati u organizaciji nevladinog sektora, predstavnici Društvene agencije za informaciju koja funkcioniše u sklopu Ministarstva javne uprave, rekli su da je Kosovo prva zemlja u regionu što se tiče upotrebe interneta. Selim Lulaj iz ove agencije dodaje da, bazirajući se na tu činjenicu, mogućnosti za sajber kriminal su velike.

“Postoji rizik da je ovaj trend u porastu, i zato je potrebna strategija koja bi predvidela konkretna delovanja u sprečavanju ovih pojava”, kazao je on.

Inače, zaštita ličnih podataka garantovano je Ustavom Kosova koji brani privatnost ali i izričito propisuje da je neotudjivo pravo da svako ima pravo na tajnost pisama, telefona i drugih komunikacionih sredstava.

XS
SM
MD
LG