Dostupni linkovi

Kako je došlo do propusta na hodočašću u Meki


Saudijski policajac gura kolica sa povređenim hodočasnikom u Saudijskoj Arabiji
Saudijski policajac gura kolica sa povređenim hodočasnikom u Saudijskoj Arabiji

Saudijski ministar zdravstva Kaled al Falih ukazao je da je do nesreće, u kojoj je poginulo više od 700 ljudi na hodočašću u Meki, došlo zbog toga što se vernici nisu pridržavali propisa o kretanju tokom obreda hadža. S druge strane, svetski mediji u prvim analizama pišu da je bilo određenih propusta u samoj organizaciji, dok je svoje žaljenje zbog žrtava izrazio je i papa Franjo.

Tokom mise u katedrali svetog Patrika u Njujorku, papa Franjo iskazao je solidarnost sa muslimanima, iskazujući duboko žaljenje zbog velike tragedije koja se dogodila u Meki.

"U ovom trenutku molitve, ja sam ujedinjen sa svima vama u molitvi Bogu, našem ocu, svemoćnom i milostivom”.

U samoj Saudijskoj Arabiji u toku je istraga zbog jedne od najvećih tragedija koje su se dogodile tokom hodočašća u Meki tokom poslednje tri decenije gde je poginulo 717 ljudi, a više od 800 povređeno. Saudijske vlasti formirale su posebnu komisiju koja će baviti izrocima nesreće, a ministar zdravlja ove zemlje Kaled al Falih otkrio je da preliminarni rezultati ukazuju da nije ispoštovana ruta koja je predviđena tokom obreda bacanja kamenčića. Mnogi od hodočasnika počinju sa obredima pre ili posle rokova koje su predvidjeli organizatori, što je u ovom slučaju bio glavni uzrok nesreće, rekao je Falih. Istovremeno saudijski kralj Salman naredio je proveru i sistema bezbednosti na hodočašću, nakon što je stamped hodočasnika doveo do neslućene tragedije.

“Bez obzira na rezultate istrage, poboljšavanje metoda i mehanizama organizacije hadža neće zastati. Mi smo dali nalog svima koji su za to zaduženi da preispitaju sadašnje planove, ali i podelu odgovornosti”.

S druge strane, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, general policije Mansur Turki rekao je da su se dve ogromne grupe vernika sudarile u jednoj ulici, krećući se u suprotnim smerovima.

“Na osnovu onoga što se može videti, razlozi za nasreću su ogroman broj ljudi, pretrpanost i sudaranje velikih masa, čemu su doprinele visoke temeperature i isrpljenost hodočasnika nakon putovanja.”

Dok iranske vlasti optužuju Saudijsku Arabiju za nedostatak bezbednosnih mera tokom hadžiluka u Meki, tvrdeći da je iz sasvim nepoznatih razloga bio zatvoren put u blizini mesta na kojem hodočasnici obavljaju svoj ritual simboličnog kamenovanja đavola, vrhovni iranski vođa ajatola Ali Hamenei, čija je zemlja izgubila veliki državljana u ovoj tragediji, rekao je da saudijske vlasti "moraju da prihvate veliku odgovornost" za ovaj događaj. Istovremeno britanski “Gardijan” prenosi reči savetnika za hadž Muhameda Džafarija koji je rekao da je uzork tragedije ljudski faktor. To nije božija voja, kako neki saudijci govore, rekao je Džafari. Na osnovu razgovora sa vernicima jasno je da je jedan od uzroka nesreće taj što su zbog prijema visokih zvaničnika u kraljevskoj palati bila zatvorena dva prilaza, zbog čega je i došlo do stampeda.

XS
SM
MD
LG