Dostupni linkovi

Kako je BiH izbjegla "sivu listu"?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

BiH ipak neće na sivu listu, odlučeno je na plenarnoj sjednici komiteta Moneyvala. Dosadašnje mjere zaštite dovoljne su za sada, ali i dalje ostaje obaveza usvajanja izmjena Krivičnog zakona. U novembru će uslijediti evaluacija, koju bi bh vlasti trebalo dobro da pripreme kako bi izvještaj, na osnovu kojeg će biti određen dalji status BiH, bio što povoljniji. A kako je BiH izbjegla sivu listu saznaćemo iz razgovora koji je sa zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mladenom Ćavarom vodila Mirna Sadiković

Gospodine Ćavar, Bosna i Hercegovina je za dlaku izbjegla sivu listu Moneyvala. Delegacija Bosne i Hercegovine bila je na sastanku. Koje argumente su iznijeli?

Mladen Ćavar
Mladen Ćavar

Ćavar: Ti argumenti se najviše odnose na statističke podatke o uspjesima pravosuđa, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Bitno je danas za sve građane Bosne i Hercegovine da Moneyval nije BiH stavio na sivu listu na traženje FATF-a. FATF je negdje ljetos, na zasjedanju u Parizu zvanično od Moneyvala zatražio stavljanje Bosne i Hercegovine u ICRG proces za nekooperativne zemlje, kod nas u žargonu 'siva lista'. Na temelju statističkih podataka koji su izneseni i nekih drugih aktivnosti, komitet Moneyvala je prihvatio argumentaciju delegacije Bosne i Hercegovine da BiH, iako nije ispunila sve preporuke – mi nemamo ispunjenih deset posto preporuka koje se odnose na izmjene Krivičnog zakona, ali ipak imamo krivično-pravni sustav koji funkcionira i daje rezultate, i to je prevagnulo da mi ne budemo upućeni u ICRG proces. Mi smo imali stvarno kvalitetne argumente, jer na sivoj listi su zemlje kao što su Sirija, Etiopija, Jemen, da ne naglabam. Naše zakonodavstvo je mnogo bolje i kvalitetnije od njihovog, tako da je to bila ključna argumentacija. I dalje ostaje obveza da ispunimo ono što smo obećali već davno i za što su rokovi već davno protekli, o usvajanju zakona.

Koliko je vremenski odložena ocjena Moneyvala?

Ćavar: Mi nismo dobili neke dodatne rokove i dodatne uvjete, ali opet je naglašeno na zasjedanju Moneyvala da Bosna i Hercegovina treba što prije da usvoji izmjene Krivičnog zakona i otkloni preostale prepreke na tom planu. Tih deset posto preporuka kroz usvajanje izmjena Krivičnog zakona mi moramo, još jednom je naglašeno našim članovima delegacije, što prije usvojiti. Što prije, to bolje. Sada mi idemo u redoviti postupak. Na snazi ostaje javno priopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine, koje je usvojeno prije četiri, pet mjeseci, a aktivnosti idu dalje redovito, u skladu sa tom deklaracijom. Nas očekuje četvrti krug evaluacije koji je bio planiran i za koji smo mi spremni.

S obzirom na to da kod nas idu izbori za manje od mjesec dana, šta će se desiti ukoliko se izmjene Krivičnog zakona, što je preostali uslov, ne usvoje?

Ćavar: Krajem jedanaestog i početkom dvanaestog mjeseca dolazi delegacija koja će raditi evaluaciju u četvrtom koraku, tako da će se, nakon što mi napravimo izvješće, vidjeti šta će se na novom plenumu Moneyvala dešavati. Ja još jednom pozivam članove u Domu naroda da daju sve od sebe kako bi se usvojile izmjene i dopune Krivičnog zakona. Podvlačim još jedanput: smatram da izmjene Krivičnog zakona u ovakvom obimu kako su usvojene u Predstavničkom domu, prije toga u Vijeću ministara, ne predstavljaju nikakav prenos ovlasti i ne bi trebalo da imaju bilo kakve smetnje i bilo kakve teškoće za bilo koga njihovim usvajanjem. Izbori i situacija nakon izbora – ne bi trebalo da bude prepreka da Dom naroda usvoji ovaj zakon koji je prijeko potreban, koji, po meni, ne predstavlja nikakav problem za bilo koju stranku i za bilo koji entitet u Bosni i Hercegovini, to mogu i u tehničkom mandatu, to mogu i prije izbora, što se mene tiče, a ne znam šta će se dešavati poslije toga, ali mislim da su kolege iz Moneyvala i Vijeća Evrope svjesni situacije koja nastaje nakon izbora. Opet kažem: puno bi doprinijelo, puno bi donijelo dobra Bosni i Hercegovini, jer bismo ove latentne sankcije jednom za svagda odgodili i otklonili od Bosne i Hercegovine. Ne bismo bili u situaciji da ovako strepimo pred svako zasjedanje Moneyvala.

XS
SM
MD
LG