Dostupni linkovi

Kako Eštonova nije prepoznala Nikolića


Tomislav Nikolić i Ketrin Ešton u Briselu, 14. juna 2012.
Tomislav Nikolić i Ketrin Ešton u Briselu, 14. juna 2012.
Prvi sastanak Tomislava Nikolića u Briselu, koji je javnost iščekivala sa velikom pažnjom zbog važnih političkih tema i budućnosti zemlje, ostaće upamćen po činjenici da šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton nije znala kako izgleda novi predsednik Srbije. Problem je rešen kada je gost iz Beograda prepoznat na osnovu fotografije.

U zgradi Evropske komisije ispred kabineta Ketrin Ešton sve je bilo spremno za prvu posetu viskog gosta iz Beograda, dok se čekalo da pred zastavama Srbije i Evropske unije šefica evropske diplomatije dočeka Tomislava Nikolića.

Rutinska stvar za protokol za tili čas pretvorila se u uzbunu kada je po izlasku iz kancelarije, polazeći da se pozdravi sa novim predsednikom Srbije, Eštonova zatražila pomoć saradnika nakon što se odjednom glasno zapitala da li će moći da prepozna Nikolića:



Nervoza je splasla i članovi protokola odahnuli su kada je jedna od asistentkinja u materijalu za sastanak pronašla fotografiju Tomislava Nikolića, pa se novi predsednik Srbije pojavio pred novinarima gde ga je posle srdačnog rukovanja Ketrin Ešton pozdravila uz osmeh rečima „Još jednom, dobrodošli, gospodine predsedniče”.

Sociolog Dušan Bogdanović za naš program kaže da slične situacije nisu nezamislive u živoj evropskoj diplomatiji, u kojoj se svakodnevno odigrava desetine sličnih sastanaka, ali veruje da ova možda ima i političku poruku.

“Takve stvari se dešavaju i zaista je ljudski ako neko ne može da upamti baš svaki lik. U ovom slučaju to ima i dimenziju da je Tomislav Nikolić u Evropi dugo bio poznat samo po delima iz ratnih devedesetih godina, ali da je po liku skoro nepoznat evropskim zvaničnicima. Onda je potpuno razumljivo što je gospodja Ešton tako reagovala. Mislim da je to i jedna diplomatska poruka kojom se kaže da dobro znaju njegovu političku biografiju i da sada očekuju da vide kako će se ponašati. Otprilike da žele da kažu da će ga stvarno upoznati tek onda kada pokaže da misli evropski i kada počne da radi to što govori. Tek onda će gospodina Nikolića itekako prepoznavati”, ocenjuje Bogdanović.

Tomislav Nikolić godinama je kao najbliži partijski saradnik Vojislava Šešelja, haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke koja se izričito protivi evropskim integracijama, gajio imidž čoveka iz naroda i, kako to neki vole da kažu, srpskog domaćina.

U prvu zvaničnu predsedničku posetu Briselu sada je otišao sa inauguracije u Beogradu na kojoj se služila rakija koju je u svom selu sam napravio, ali u elegantnom tamnom odelu i uz proevropsku retoriku.

Očekivali Tadića

Srđan Bogosavljević, iz Stratedžik marketinga, veruje da se zbrka u Briselu nije dogodila zbog nedovoljno izgrađenog evropskog imidža Tomislava Nikolića, već da tamo za njega nisu bili dovoljno spremni jer su ponovo očekivali Borisa Tadića.

“Mislim da je uverenje da će na predsedničkim izborima ponovo pobediti Boris Tadić bilo veoma jako. Uprkos činjenice da je bilo jasno da Tomislav Nikolić ne može dobiti manje od milion i po glasova, da postoji mala izlaznost koja ga vodi ka pobedi, ipak se nekako široko verovalo da on neće postati predsednik. I onda se nisu mnogo ni raspitivali ko je taj čovek. Tako da, bez obzira što je sada šef najveće opozicione stranke u Srbiji, glavnim liderima Evrope naprosto nije bio na vidiku. Ta situacija na sastanku u Briselu za nekoga ko je nov u toj priči nije toliko neprijatna, ali će biti voma nezgodno ako se tako nešto ponovi kroz šest meseci”, smatra Bogosavljević.

Činjenicu da se Tomislav Nikolić u poslednje vreme upustio u pokušaj transformacije od radikala oštrog nastupa do uglađenog evropejca u svojim stripovima obilato koristi crtač Marko Somborac. Tako je novi predsednik Srbije predstavljen kao namrgođeni političar u plavom odelu sa žutim evropskim zvezdicama koji na reveru nosi precrtan bedž sa likom Vojislava Šešelja.

Somborac za RSE kaže da je posle situacije u Briselu dobio novu inspiraciju na temu “Prvi sastanak u Evropi”.

„Zamislite kako bi bilo smešno da je bila malo mutnija fotografija Tomislava Nikolića koju su pre sastanka pokazali Ketrin Ešton, i da onda ona samo prodje pored Tome i pozdravi se sa kamermanom, poželi mu dobrodošlicu i čestita pobedu na predsedničkim izborima. Zanimljivo je, na primer, i kako reaguje naš bivši predsednik Boris Tadić na činjenicu da je Eštonova konačno videla Tomislava Nikolića. Šta bi on sada pomislio... Verovatno bi joj rekao nešto u stilu da li sada vidi koga je podržala, pa zar on nije bio bolji i lepši. Ali, naravno, najsmešnije od svega je to što se Toma iz petnih žila trudi da bude prihvatljiv Evropi a oni čak ne znaju ni ko je on ni kako izgleda. Pa to što smo im mi toliko nebitni, a nadamo se da smo im mnogo važni, je totalna smejurija.“

Video snimak zbrke u protokolu uoči sastanka Ešton-Nikolić u Briselu odmah po objavljivanju postao je jedan od najgledanijih na srpskim internet portalima.
XS
SM
MD
LG