Dostupni linkovi

Kako do nezavisnosti sudstva u Crnoj Gori


Viši sud u Podgorici
Viši sud u Podgorici

Koliko je crnogorsko sudstvo pod političkom kontrolom, da li predstavlja prepreku u evropskim integracijama Crne Gore, može li izvršna i zakonodavna vlast da pomogne nezavisnosti sudstva... Sva ova pitanja su otvorena tokom dvodnevne rasprave u crnogorskom parlamentu o radu sudova.

Veoma oštra rasprava, ponekad na ivici korektnog, ključno je obilježje dijaloga opozicije i čelnika sudske vlasti u crnogorskom parlamentu. Poslanici opozicije su tvrdili da je su svi nivou sudstva pod političkom kontrolom vladajuće većine, zatim iznosili primjere spornih i nelogičnih sudskih presuda, konstatovali da nema presuda u slučajevima organizovanog kriminala i visoke korupcije, dok su predstavnici sudske vlasti tražili pomoć institucija da sudstvo u Crnoj Gori bude nezavisno.

Tako je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica između ostalog tražila više novca iz budžeta: „Ja mislim da je finansijska nezavisnost uslov svake nezavisnosti. Pomognite nam, da dođemo do rezultata da bi građani Crne Gore bili jednaki..:“

Poslanik Milan Knežević je tokom rasprave o radu sudova ukazao na slučajeve iz sudske prakse u kojima nije bilo dosljednosti prilikom određivanja kazne za počinjena djela iz oblasti krijumčarenja narkotika:

„Kako je moguće, da narkoman kome je potrebno liječenje zbog prodaje pakovanja heroina od 10 eura, dobije čak deset mjeseci strožiju kaznu od učesnika u krijumčarenju kilograma kokaina iz Južne Amerike? Kako je moguće da osoba koja je prošvercovala kilogram kokaina dobije dvije godine i dva mjeseca zatvora?“, pitao je Knežević.

Vesna Medenica
Vesna Medenica

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je saopštila da je i ona primjetila da u određenim presudama nema dosljednosti:

„Ja mogu da se saglasim, da sam i ja u nekim slučajevima primjetila da dosljednost u izricanju krivičnih sankcija za ovu vrstu krivičnih djela nije bila baš na nivou. Svaki sudija je samostalan u svom radu, on vrši individualizaciju sankcije odnosno kazne“, navela je.

Građani bez povjerenja u sudstvo

Tokom rasprave opozicija je ustvrdila da je crnogorsko sudstvo pod kontrolom najjače partije na vlasti, te da građani i javnost nemaju povjerenja u sudstvo. O tome su govorili Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta i Srđan Perić iz Pozitivne:

„Priča o institucionalnim promjenama i evropskim kriterijumima svela se na činjenicu da Demokratska partija socijalista ostvarila punu kontrolu nad Ustavnim sudom, nad Tužilačkim savjetom i nad Sudskim savjetom“, naglasio je Bulatović.

„Građani Crne Gore nemaju povjerenje u sudstvo. Nemamo i dalje ni jedan krupan slučaj sa konačnim sudskim ishodištem, sa pravosnažnom presudom“, konstatovao je Perić.

Stav predstavnika vlasti je da je sudstvo profesionalniji dio Crne Gore.

„I ako im budemo dali snage da se izbore i za svoju materijalnu nezavisnost s jedne strane, onda možemo tražiti veće profesionalne rezultate. Ono što pokazuje izvještajni period daje man za pravo da kažemo da su sudovi profesionalniji dio Crne Gore“, rekao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Predsjednica Vrhovnog suda je apelovala i na parlament da zajednički rade na povećanju povjerenja javnosti u sudstvo. Kada je riječ o krupnim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije za koje je javnost zainteresovana, Medenica je priznala da ih ima samo nekoliko:

„Mi imamo dva aktuelna predmeta oko čega se sve vrti u organizovanom kriminalu - Kalić i Šarić. Korupcija – Zavala, Košljun. Imamo li još koji? Ne vidim nešto značajno gdje bi javnost bila nešto posebno zainteresovana. Kada bi imali pedeset onda jedan ukinuti predmet ne bi mogo značio, niti potresao“, ocijenila je.

Medenica je ukazala na praksu kojom se ruši kredibilitet presuda aktom amnestije koji donosi parlament:

„Šta tražiti od sudske vlasti? Da izriče kazne a da ih aktom amnestije neko opet oslobađa. Da li te sudije u jednom trenutku mogu biti zbunjene? Da li su oni oštrica represije, ili pak njihove kazne u svakom trenutku može neko drugi da kreira.“

A predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je u tokom rasprave upozorio na činjenicu da upravo od sudske vlasti zavisi evropska perspektiva Crne Gore:

„Svi zajedno moramo znati da je ovo godina kada rijetko kada sudstvo može biti odlučujuće za čitavu državu kao sada. Biće zajednička mjera za ovu državu i sudstva i izvršne vlasti i parlamenta. Ova godina će biti najzahtjevnija za vas, neke sljedeće ili sve sljedeće za nas“, konstatovao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG