Dostupni linkovi

Kako do izbora u Makedoniji?


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Vreme kad bi se Nikola Gruevski povukao sa funkcije premijera, formiranje takozvane prelazne vlade, njen sastav i način na koji će ona funkcionisati, prema onome što je do sada u javnosti poznato, su pitanja o kojima je najteže postići dogovor između partijskih lidera. Već mesec dana, odnosno od dogovora koji je 2. juna postignut u Skoplju, predsednici VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev, Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Taci razgovaraju o, kako je definisano u dogovoru, organizaciji vlade koja će pripremiti izbore u aprilu iduće godine, ali do sada njihovi susreti završavaju samo sa dogovorom da će se održati novi.

Opozicija predvođena SDSM-om je kategorična da neće prihvatiti da aktuelna vlada na čelu sa Gruevskim organizuje izbore, s obzirom na, kako kažu, sve neregularnosti i izborne krađe iz dosadašnjih izbora.

Univerzitetski profesor Temelko Ristevski kaže da se povlačenje Gruevskog neće desiti na aktuelnim liderskim sastancima.

“S obzirom na upornost Gruevskog da ostane na vlasti, a on ima razloga zašto se bori da ostane, to će potrajati. On neće tako brzo otići. Ali, iako je sada veoma teško prognozirati, mislim da če se to desiti za četiri do pet meseci”, kaže Ristevski, koji je ubeđen da će EU i SAD vršiti pritisak za takav razvoj događaja. Inače, da su pozicije o povlačenju Gruevskog čvrste i kod obe strane, može se protumačiti iz javnih nastupa partijskih lidera. Naime, premijer je nedavno ponovo poručio da nema nameru da se povuče, naglašavajući da narod na izborima odlučuje ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji. Socijaldemokrate ostaju na stavu da sve što je do sada dogovoreno neće važiti ako ova vlast ne ode.

Analitičar Mersel Biljali nije optimista da će se obe strane uskoro dogovoriti oko ovog ključnog pitanja. Teško je prognozirati jer se radi o veoma nepredvidljivim liderima, dodaje on.

“Kupuje se vreme i na kraju će se ipak naći rešenje, ali samo sa ogromnim pritiskom stranaca, a ne zbog nekakve političke volje ili kajanja zbog onoga sto je učinjeno u prošlosti. Mislim da se to neće desiti u toku ovog meseca.”

Rokovi za nalazenje rešenja političke krize u Makedoniji, koje su obelodanili predsednici SDSM i DUI su mnogo kraći od onoga što prognoziraju analitičari. Ovih dana je Zaev rekao da je bilo dogovoreno da do kraja ove nedelje završe svi razgovori i pokušaji da se pregovorima dođe do dogovora, a Ahmeti je istakao da se nada pozitivnom ishodu i to veoma skoro.

Mnogi analitičari smatraju da se to ipak neće brzo dogoditi, jer vladajuća VMRO DPMNE nema interesa za takvo nešto, a i da SDSM ne žuri zato što nije spremna za prevremene izbore.

Politička kriza u Makedoniji traje još od parlamentarnih izbora prošle godine, kada opozicija nije priznala rezultate zbog navodnih neregularnosti i od tada bojkotuje rad parlamenta. U poslednjih nekoliko meseci opozicioni Socijaldemokratski savez na pres konferencijama je objavljivao takozvane bombe, odnosno prisluškivane telefonske razgovore na kojima se navodno čuju kriminalne aktivnosti najviših vladinih zvaničnika i traži ostavku vlade.

XS
SM
MD
LG