Dostupni linkovi

Kad Jarinje i Brnjak budu granica EU


Jarinje
Jarinje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbije neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Prištinom, kako je to najavio kosovski premijer Hašim Tači prilikom prošlonedeljnog berlinskog susreta sa kancelarkom Angelom Merkel. Naime, Tači je izjavio da će uskoro biti potpisan taj sporazum, pre početka druge runde dijaloga sa Beogradom.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, koji je na čelu nedavno osnovane radne grupe Nacionalnog konventa nevladinih organizacija koje se bave poglavljem 35 pregovora Srbije sa EU, kaže da ne očekuje potpisivanje takvog sporazuma brzo, kao što je to najavio kosovski premijer, ali da se jedino potpisom na međudržavni sporazum mogu okončati pregovori Beograda i Prištine i otvoriti vrata EU za Srbiju.

Dragan Popović
Dragan Popović

„Ja mislim da je ministar Dačić pre svega negirao da će se taj dokument tako zvati, što je verovatno. Neće se zvati mirovni sporazum, neće biti nalik Dejtonu ali uveren sam da pravno obavezujući akt, znači sporazum dve strane, Srbije i Kosova mora da bude potpisan. Jer, koliko nam je do sada svima poznato iz zvaničnih i nezvaničnih najava iz EU, to je uslov svih uslova . Na kraju, da bi Srbija uopšte bila članica EU mora da postoji pravno obavezujući sporazum koji reguliše odnose izmđju Srbije i Kosova."

RSE: Da li Srbija potpisivanjem tog sporazuma formalno i priznaje Kosovo, jer su to međudržavni sporazumi?

Popović: Gledano pravno formalno, to neće biti akt o priznanju. Ali, to će biti i više nego de facto, ako mogu tako da se nepravnički izrazim. Da, to će biti priznanje Kosova.

RSE: Da li je to obaveza Srbije, iz poglavlja 35 u pregovorima sa EU?

Popović: Mi još uvek ne znamo tačno šta je u poglavlju 35 koje se vodi pod „ostala pitanja “.To je dosta obavijeno velom tajne, kao i celi pregovori Srbije i Kosova. Ono što sigurno znamo, to je da su najjače države EU , pre svega Nemačka, odavno rekle da će međudržavni sporazum morati na kraju da bude rezultat pregovora u okviru poglavlja 35.

RSE: Šta će sadržati taj međudržavni sporazum?

Popović: Ja pretpostavljam da će urediti međusobne odnose ali to je još daleko. Godine nas verovatno dele od tog sporazuma, tako da je nezahvalno prognozirati, ali on svakako mora da reguliše odnos između Srbije i Kosova, jer mi ne možemo da uđemo u EU a da nemamo regulisane odnose sa prvim komšijama. Priznavali ili ne da su oni nezavisni, oni su praktično nezavisni od 1999. godine a formalno od 2008. Kad Srbija uđe u EU, Jarinje i Brnjak će biti granica EU. Ne postoji nikakva šansa da granica EU ne bude formalno pravno obezbeđena u smislu da tu ne postoji jasan sporazum kako se regulišu odnosi, kakav je granični promet, kakvi su odnosi i ekonomski i politički i bezbednosni između dve države.

RSE: Rekli ste da nas od toga dele godine. Da li to znači da ta vrsta sporazuma neće biti potpisivana u međuvremenu, na kraju prve faze i na početku druge faze pregovore sa Prištinom, kao što to tvrdi Tači?

Popović: Ja mislim da će proces pregovranja oko svega toga trajati bar dve-tri godine. Poglavlje 35 će sve vreme biti otvoreno i ja mislim da možemo da očekujemo da će to biti nekakva finalna tačka, s tim što će se , naravno, u medjuvremenu od Srbije očekivati da u tom smeru ide. Znači, da jasno pokaže i na terenu i formalno da je spremna da reguliše svoje odnose sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG