Dostupni linkovi

Biti hrabar u Srbiji: "Julije Cezar" u Svilajncu


Svilajnac, ilustrativna fotografija
Svilajnac, ilustrativna fotografija

Srpska premijera pozorišne predstave “Julije Cezar” Vilijema Šekspira, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, koji se zbog kritike aktuelne vlasti, našao u nemilosti velikih pozorišta, izvedena je u Centru za kulturu u Svilajncu.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Svilajnac, Grad teatra Budva i Narodnog pozorišta iz Sombora, a nakon Budve i Svilajnca, sledeće izvođenje je u Somboru.

Da Šekspirova tragedija “Julije Cezar”, jedan je od najznačajnijih komada u istoriji literature, napisan 1.599 godine, može u vremenima politikanstva i političkog poltronstva, biti isuviše provokataivna za pozorišta i u 21. veku uverio se i reditelj Kokan Mladenović za čiju istoimenu predstavu nije bilo mesta pod pozorišnim svetlima velegrada, pa je životni put u Srbiji započela u Svilajncu.

“Vrlo malo pozorišta u Srbiji ima hrabrosti da se otvoreno uhvati u koštac sa devijacijama našeg vremena i sa problemima sa kojima živimo. Svilajnčani su imali tu hrabrost”, kaže Mladenović.

Glumac Sergej Trifunović, koji u predstavi tumači lik Bruta, samtra da je “Julije Cezar” aktuelan i u vremenu u kome živimo i da se upravo zbog toga izuzetno svideo publici.

Taj fantastčni Šekspirov tekst govori o neverovatnim stvarima koje nam se danas događaju. Predstava je izuzetno živa i kao da je napisana jutros”, ocenjuje Trifunović.

Predstava “Julije Cezar” nastala je u koprodukciji Centra za kulturu Svilajnac, Grad teatra Budva i Narodnog pozorišta iz Sombora, a za Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac to predstavlja značajan iskorak ovog mesta na kulturnoj sceni Srbije i regiona, i da njeno izvođenje nije politički motivisano.

“Politika nije bila motivacija, iako vidim da svi nešto nešto komentarišu to što je gospodin Mladenović imao s njenom premijerom. To ni malo ne opterećuje ni njegov rad, a ni nas”, ističe Milanović.

XS
SM
MD
LG