Dostupni linkovi

Nova Varoš: Žal za Titovim vremenima


Ni posle 35 godina od smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita jugonostalgičarima i ljubiteljima starih vozila, među kojima su bila i ona iz nekadašnjeg voznog parka JNA, nije smetala magla i kiša u formiranom kampu na Velikom Brdu iznad Nove Varoši da evociraju uspomene iz perida zajedničke države.

U kampu scenografija i znamenja od pre 40 ili 70 godina. Titova bista, znamenja AVNOJ-a, „titovke“ sa petokrakama, vojničke uniforme i cokule, šatori, kazan sa vojničkim pasuljom i pesme iz perioda nekadašnje zajedničke države:

Jugonostalgičari u Novoj Varoši
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link

Druženje jugonostalgičara i ljubitelja vojnih vozila iz Drugog svetskog rata i vozila korišćenih u jedinicimama bivše JNA organizovao je Dževad Džanović, autoprevoznik iz Nove Varoši, vlasnik nekoliko „vilusa“, „dajčeva“ i „džemsova“ из 1951. i „dodža“, iz 1945.godine, vojnih vozila američke proizvodnje koja su i posle 70 godina u voznom stanju.

Džanović je osnivač i Old-tajmer kluba istorijskih vozila i stvari, nostalgičara bivše SFRJ i JNA.

„Meni je bilo lepo za vreme Tita, to nikako ne može da se zaboravi a želeo sam da pokažem istara vozila koja imam. Iskreno nisam očekivao da će biti ovoliko gostiju, ali šta je tu je", navodi Džanović.

Džanović kaže da je remont pojedinih vozila trajao mesecima jer su posle otpisa u JNA bila u lošem stanju. Neka su korišćena po selima za poljske poslove, da bi ih kasnije vlasnici prodavali kao otpad.

„Mesecima sam obilazio otpade po Srbiji tražeći delove za „džemsa“. To je isto auto američke proizvodnje. Preuredio sam ga tako da sam pozadi napravio jednu prostoriju, i tu je sada 'komandna soba'“, pojašnjava Džanović.

Ovo je bila i prilika da vlasnici terenaca iz Nove Varoši, Priboja, Ivanjice, Sjenice, Prijepolja isprobaju svoja vozila na džipijadi brdskim putevima, Tikve, Velikog Polja, Kamenice, Vučije.

XS
SM
MD
LG