Dostupni linkovi

Jubilarni 20. SFF: Pitanja identiteta i sukob savremenog i tradicionalnog


Ilustracija
Ilustracija

Ostalo je još 29 dana do početka Sarajevo Film Festivala (SFF). Ovogodišnja smotra sedme umjetnosti predstaviće više od 200 naslova, među kojima će neki imati i svjetsku premijeru. Na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, objavljen je program u selekciji Takmičarski igrani i Takmičarski kratki film, te program U fokusu.

Jubilarni 20. SFF biće poseban jer proslavlja filmske kriterijume zacrtane prije dvije decenije.

"Ove godine imamo jako puno filmova koji tematiziraju pitanja pripadnosti i identiteta, kao i pitanje sukoba između savremenog i tradicionalnog, odnosno između budućnosti i prošlosti", kaže selektorka Festivala Elma Tataragić.

Najvažniji segment SFF-a - Takmičarski program za igrani film - ove godine donosi devet ostvarenja u konkurenciji, dvije gala projekcije i dva omnibusa van konkurencije. Govorimo li o kratkim ostvarenjima, koja se takmiče za nagradu Srce Sarajeva, biće predstavljeno deset naslova pretežno mladih autora.

Međutim, u Takmičarskom programu za igrani film ponovo nisu uvrštena ostvarenja iz zemalja Zapadnog Balkana, osim jednog sa Kosova, dok s druge strane dominiraju filmovi iz Turske, Gruzije, Mađarske.

Elma Tataragić
Elma Tataragić

"Širenjem regije, koja učestvuje u takmičarskim programima SFF-a, došlo je do toga da su naši filmovi (područje bivše Jugoslavije) nekako potisnuti u našem programu zato što mi kao osnovni kriterij, ipak, stavljamo kvalitet filmova. Kada gledamo jednu opštu sliku kinematografija, kada gledamo svih ovih 180 filmova, mi čak ozbiljnije pristupamo srpskim, hrvatskim, slovenačkim i bh. filmovima. Međutim, situacija je takva da ove godine filmovi našeg govornog područja nisu ušli u takmičarsku selekciju", pojašnjava Tataragić.

"Iz Bosne i Hercegovine imamo jedan kratki film i jednu koprodukciju - film 'Cure - život druge' (BiH, Hrvatska i Švajcarska). To je apsolutno posljedica činjenice da se u Bosni i Hercegovini nije snimalo, odnosno da su se snimali samo niskobudžetni filmovi, koje ćemo prikazati unutar programa BiH Film Festivala", ističe selektorka.

Takmičarski igrani i kratki film, te U fokusu

Takmičarski igrani i kratki film, te "U fokusu"

Pročitajte spisak filmova koji će učestvovati u takmičarskom dijelu Sarajevo film festivala, u kategorijama igrani i kratki film, te program "U fokusu" OVDE.

Program U Fokusu daje kratak pregled filmova koji su obilježili proteklu godinu. U selekciji je sedam ostvarenja, među njima i ovogodišnji pobjednik Kanskog festivala, "Zimski san" turskog režisera Nuri Bilge Džejlana (Ceylan).

Istovremeno, u toku je jedan od najznačajnijih procesa u Evropi - pristupanje programu Kreativna Evropa, koji u narednih šest godina raspolaže sa 1,3 milijardu eura za podršku kulturi i audio-vizuelnom sektoru. Većina zemalja je pristupila tom programu, navodi direktor SFF-a Mirsad Purivatra, a očekuje se da to učini i Bosna i Hercegovina. Rok je 28. juli.

"Ja se nadam da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno direktno Ministarstvo civilnih poslova BiH, završiti taj postupak i da će ne samo Sarajevo Film festival nego i sve kulturne institucije i pojedinci biti u stanju da dobiju grantove ukoliko su im kvalitetni projekti", navodi Purivatra.

XS
SM
MD
LG