Srijeda, 03. septembar/rujan 2014, 06:37 CET

Srbija

Josipović i Tadić: Sporove moguće rešavati dogovorima

Prvi susret Tadića i Josipovića u Srbijii
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
17.04.2010
Predsednici Srbije i Hrvatske sastali su se u vojvođanskom selu Bački Monoštor. Autori: Iva Martinović, Miloš Teodorović

Multimedija

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović doputovao je u svoju prvu posetu Srbiji, nakon sastanka sa predsednicima Srbije i Mađarske, Borisom Tadićem i Laslom Šoljomom u mađarskom Pečuju.

Posle ovog susreta gde su govorili o konkretnim oblicima saradnje, predsednici Srbije i Hrvatske stigli su u petak uveče u vojvođansko, pretežno hrvatsko selo Bački Monoštor, gde su razgovarali sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.

Prethodno su se obratili novinarima, odgovarajući na sva postavljena pitanja. 

Razgovarali su o eventualnom vansudskom poravnanju povodom međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

"Nadam se da to može da bude razrešeno, nije odgovornost sva na nama u ustavno-pravnom smislu, ali još jednom ću ponoviti - osnovna ideja mora da sadrži osnovne principe, a to je da nijedan zločin ne sme da ostane nerasvetljen i nijedan zločinac ne sme da ostane nekažnjen. Prava građana ne smeju da budu dovedena u pitanje. Ti principi su pretpostavka da rešimo ovo pitanje,"
rekao je Tadić.

"Tužbe imaju smisla ako sporove nije moguće rešiti na drugi način , a ja verujem da je moguće sporove rešavati razgovorima i dogovorima"
, rekao je Josipović.

Spremnost na ispravljanje grešaka

Ivo Josipović i Boris Tadić u Bačkom Monoštoru
Pitanje nedefinisanih granica na Dunavu između dve države, verovatno je jedno od najtežih u odnosima Srbije i Hrvatske.

"Na našim radnim gupama do sada je ono identifikovano kao jedno od najkompleksnijih, ali i svako teško rešivo pitanje podrazumeva i postojanje procedure, ali i to pitanje moramo na kraju rešiti," kazao je predsednik Srbije.

"Nikada pitanje granice nije lako, pa makar se radilo i o par metara granice,"
potvrdio je Josipović dodavši da se "među susedima i prijateljima uvek nađe postupak koji će generisati rešenje".

Hrvatski predsednik je, odgovarajući na kritike koje mu se upućuju zbog govora u parlamentu BiH, rekao da veruje da će istorija pokazati da je spremnost na ispravljanje grešaka nešto što pomaže pomirenju.

"Ono što je bila moja najvažnija poruka, to je poruka mira, poruka spremnosti da se priznaju i greške."


Brinemo o narodima u BiH, uključujući i Bošnjake, poručila su dvojica predsednika.

"BiH je prošla zaista tešku sudbinu, sva tri naroda prošla su tešku sudbinu, i sada su možda na jednoj od važnijih prekretnica da u neko možda dogledno vreme, verovatno nakon izbora, da definišu određene ustavne promene, da ojačaju svoj unutrašnji položaj, i da BiH ustanove kao državu koja će dobro funkcionisati",
kazao je hrvatski predsednik.

Hrvatskog predsednka pitali smo kada će posetiti Beograd.

"Vrlo brzo, dobio sam usmeni poziv, dogovorili smo se,"
odgovorio je Josipović.

"Mi volimo da iznenadimo,"
dodao je Tadić.

U Pečuju, Šoljom je izjavio novinarima da će Mađarska učiniti sve da pomogne ulazak Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju.

Tadić je kazao da je međusobna podrška evrointegracijama "blagotvorna" i za bilateralne odnose, ocenjujući da su ovi trilateralni sastanci postali već tradicionalni i da doprinose ukupnoj evropskoj bezbednosti, dok je Josipović rekao da evropska budućnost Hrvatske neće biti potpuna ako i njeni susedi, BiH, Srbija i Crna Gora, ne budu ušli u EU.

*****
Pročitajte i ovo:
Nacionalne manjine kao most za bolje odnose sa susedima

Prva poseta Ive Josipovića Srbiji
Međusobne tužbe moguće riješiti vansudskom nagodbom
Odustajanjem od tužbi ne odustaje se od kažnjavanja zločinaca
Vlada nije razmatrala povlačenje tužbe protiv Srbije
Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima
Hrabar državnički potez
Beograd još nije promenio politiku prema BiH

Miloš Teodorović

Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994. godine, na Radiju Slobodna Evropa od 1999. godine. Na ovom programu angažovan kao reporter, voditelj, komentator. Bavi se najrazličitijim temama od političkih događaja do socijalnih fenomena.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 2
    Naredni 
Ime: VB Grad: Beograd
18.04.2010 17:21
Dragi Risto,ja mozda nemam mozga i svega ostalog sto Vi mislite da svaki Srbin(Srpkinja u mom slucaju)treba da poseduje,ali moram da Vam,uzgred,napomenem da porazeni nemaju ista prava kao pobednici.Tu nebulozu slusam i ovde u Srbiji kad je u pitanju Kosovo,pa se kaze da cemo na ravnopravnim osnovama ponovo pregovarati?!Zasto smo ratovali ako mozemo pregovarati,zasto dozvoliti nesto zemlji koja je zakljucila da moze da okupi sve Srbe ex-SFRJ pod jednu kapu:Milosevica mrtvog i premrtvog,ali na nesrecu njegov duh i dalje zivi medju ovim nesrecnim politicarima koji nas vezuju za mrtvace i mrtve i sramotne ideje.Samo ovakvi nesrecnici kao mi mogu da se ponasaju kao nerazumna deca:igramo se dok me ne pobedis,a kad me pobedis zovem tatu da te bije.E,ovog puta su se drugi setili i uradili to pre nas,a mi,ako imamo imalo postenja i casti treba da priznamo poraz i trudimo se da zasluzimo da se nesto ubuduce promeni u nasu korist.Ne bi bilo u redu reci:ako mogu oni da zovu,NATO mozemo mi da zovemo Ruse,na primer?!Bilo bi nelogicno jer bi time srusili nasu sliku o Srbima kao starom narodu velike kulture,dok su svi ostali mala deca koja imaju pravo da placu i traze pomoc.Ali, nama ne sme biti dozovljeno izlivanje naseg pritajenog fasizma,rasizma i uzasne uskogrudosti i ksenofobije.

Ime: Risto Grad: DOBOJ
18.04.2010 04:25

Za VB@Beograd

Gospodine Beogradjanine rekli ste:

"Postoje vazeci zakljuchci Badenterove komisije koje osporavaju pravo stvaranja drugih drzava na teritorijama republika koje su razdruzivanjem SFRJ postale suverene drzave!Zbog toga sam licno protiv postojanja Republike Srpske"


Gospodine Beogradjanine, danas i najveca budala u Srbiji znade da su bas zahvaljujuc toj tzv. Badenterovoj komisiji, sve bivse Jugoslovenske Republike dobile nezavisnost i nepovredivost sopstveni granica osim Srbije.

Samo je Srbija ostala bez tih garancija o nepromenjivi granica i samo su nju zahvaljujuc licemernom zapadu, svetske sile, uz pomoc NATO pakta vojno porazile i teritorijalno rasparcale i na kraju na tom njenom okupiranom teritoriju, stvorile nezavisnu drzavu Kosovo.

Vi gospodine Beogradjanine izgleda vise verujete toj tzv. Badenterovoj komisiji i njenim floskulama o nepovredivosti granica , vise nego sopstvenim ocima i cinjenicama da je danas na teritoriji Srbije stvorena jos jedna drzava.

Vi izgleda nemate problema, samo sa ocima vec sa necim mnogo vecim, kao sto su totalna amnezija. Dali je to zbog visegodisnje anti Srpske propagande, isprani mozak podpuno otkazo ili se presalto na tudju pamet, nije uopste bitno, niti je na meni da odlucujem jer je vise nego ocigledno da Vi danas ne razmisljate sopstvenom glavom vec tudjom kao sto Natasa kandic i Sonja Biserko.

Sta god da je u pitanju Vi niste samo slucaj za razmatranje vec i za zaljenje.

Redakciju Slobodne Evrope molim i preklinjem da objavi celi clanak bez ikakvog skracivanja i zbog toga se unapred zahvaljujem, uz lep pozdrav svima.Ime: VB Grad: Beograd
17.04.2010 17:52
@Risto,Doboj;Vase obracanje i pozivanje na nacela slobode i demokratije bilo bi hvale vredno kad ne bi bilo jednostrano,tendenciozno i uglavnom netacno.
U celoj tuznoj balkanskoj prici Srbi nisu ubijani i ponizeni samo od nasih tadasnjih neprijatelja nego i od onih koji su ih u rat poveli grlom u jagode,pod parolom:ne znamo da radimo,ali znamo da se bijemo.
Postoje vazeci zakljuchci Badenterove komisije koje osporavaju pravo stvaranja drugih drzava na teritorijama republika koje su razdruzivanjem SFRJ postale suverene drzave!Zbog toga sam licno protiv postojanja Republike Srpske sto nije bitno za ovu temu.Izdani,prevareni i izmanipulisani Srbi iz RSK su nas krst i sramota koliko i hrvatski,ali nas ipak malo vise jer ih Hrvatska nije nagovarala da ruse suverenu Hrvatsku nego mi.Hrvati u Vojvodini koji nisu pobegli u Hrvatsku ili bilo gde od Seseljevih i slicnih paravojnih hordi su most zblizavanja i pomirenja i ispravno i pametno izabrano mesto susreta dva predsednika.A kad su u pitanju izvinjenja za uzajamno pocinjena zlodela,treba se drzati one decije:ko je prvi poceo,neka se i prvi izvini...Srbija nije nikad ni proterivala ni spaljivala hrvatska sela"... ,zato sto Hrvati nisu pravili SAO krajine po Srbiji,zato sto hrvatska vojska i paravojska nije marsirala po Srbiji.A Vukovar ce ostati upamcen ipak kao srpska sramota i varvarizam!Kao i Dubrovnik i mnoga meni neznana mesta!

Ime: Za"Sve ne-moze" Grad: Bivsi Kosovar
17.04.2010 12:42
U principu dobro razmisljas. Zaboravio si medjutim navesti jos i Kosovo i Makedoniju u toj novoj Zajednici. Kako bi se zvala ta nova Zajednica ???
Jugoslavija...??? Ona je nazalost umrla - ubili su je veliko-Srbi.
"Savez zemalja zapadnog Balkana" bi bio dobar naziv, ali mnogi ne bi ovo prihvatili (Hrvatska...). "Savez nezavisnih zemalja"...predlagali su predsednik BiH-a Izetbegovic i Makedonije Kiro Gligorov. Ovaj predlog je pao u vodu 1989/90 god jer Milosevic ga nije prihvatio. Zato je najbolje kada sve udju u Evropsku Uniju sa svojim glavnim gradom Brussel-om, i sve se ekonomski udruzuju kako i koliko hoce. Pravno i politicko udruzivanje je nemoguce - jer rat je bio i veliko zlo je naneto okolnim narodima od veliko-srpskog koncepta.

Ime: Marko
17.04.2010 12:18
СВЕ МОЖЕ,

Upravo tako.
Slazem se.

Ime: Risto Grad: DOBOJ
17.04.2010 12:17
BOLNA ISTINA

Josipovic ima gde doci i obici svoje Hrvate jer Srbija nikad nije oruzjem ni proterivala ni spaljivala Hrvatska sela u Srbiji, dok Tadic nema gde otici.

Cijela nekadasnja Republika Srpska Krajina je porusena, popaljena i zarasla u korov jer je skoro svo Srpsko stanovnistvo pobijeno ili proterano. Ko god je posle "oluje" krocio u Krajinu imao je osecaj da je dosao u carstvo mrtvih ili tzv. Hrvatsku Hirosimu.

Josipovic da je imao, barem malo postenja u srcu, prvo je trebao obici Krajiska izbeglicka naselja po Srbiji i taj izbeglicki narod pozvati da se vrati svojoj kuci i ujedno se Srpskom narodu izvinuti za Hrvatska zlodela pa tek onda obilaziti Srbijanske Hrvate.

Zamolio bi Slobodnu Evropu da ne pravi nikakvu cenzuru vec ovaj clanak obavezno objavi ne zbog mene vec prvenstveno zbog gorke istine i sebe samih jer se stalno deklarisete kao slobodni a to znaci da niste jednoumni.

Ime: VB Grad: Beograd
17.04.2010 11:53
@Remix,Deutschland;Na zalost,moram da se slozim sa vama.
Ali da bi otkrili svoje mesto,moramo da izadjemo na takmicenja i budemo podlozni uporedjivanju.Na zalost,moj predsednik vise lici na Milosevica:jeftine dosetke,mnogo demagogije,uzasno mnogo gresaka zbog toga sto se malo uci i usavrsava a vise slusa samo sebe i misli:boze,boze,sto sam lep i pametan.Ali,to nam spada u ono sto nas predsednik cesto pominje:i(n)dentitet!
G.Josipovic se uklapa u onu izreku:tiha voda breg roni.Odmereno,nenametljivo,bez zelje da nam se dopadne jeftinom demagogijom sto su gradjani regiona instinktivno prepoznali i prihvatili.Nas predsednik je vec uhvacen u previse situacija gde na svakom mestu izjavljuje ono sto bi slusaoci zeleli da cuju,a to ne govori dobro ni o njemu ni o nama.
Pa,ipak,moramo da se nadamo boljem!Mora se i na Balkanu dogoditi da pamet pobedi povrsnost,da pristojnost bude ispred razularenosti,a istina ispred prizemne demagogije koja prija nasim usima.I:nikada ne kriviti Klintona i sve druge stotinama i hiljadama kilometara udaljene.Da mi nismo hteli kavgu,niko nas ne bi mogao naterati.A mi smo je bas hteli i ostrili se i trosili novce na sejanje smrti.

Ime: Begu-Grad: Bremen
17.04.2010 09:33
Sve se moze, nije klintonova politika kriva nego milloseviceva politika sa akadamijom nauka serbije na cellu , i sada ova polutika neje mnogo udalena od milloseveceve, serbija mora da pervo kaze sfima narodima u bifsoj Jug da mismo pocili jedno politiku koja je billa za veliku serbiju ali nija nas poslla za rukom pa izvinite ze sfe stoje desio jel je bijeo jedna pogresna politika na cello sa Millosevicem i akademiom nauka na cellu , Tadic mora ovako nesto da kazeali niti moze nitima volo za tako nesto pa ce sfarno moze da se pomiri sa sfima , ali on i jeremc idu petima millosevica samo sto se sami ne zovu kao on,Kosovo je nasa a kosovo vec treca godina nezavisna derzava sta usvari ima albanci sa serbijom niti jezik ni kulturu nista zajednicki a za sto moramo ili voli saerbija kosovo ,a serbija voli kosovo bez albanaca a to nije moguce i zbog toga billo je rat a serbi jos nije jasno ni serbima ne sfima doduse ali su u malini .
Pozdrav sfima i RSE

Ime: СВЕ МОЖЕ Grad: ЦРНА ГОРА И СРБИЈА
17.04.2010 04:30
Evo vidite kako je saradnja moguca ako se ne mijesaju zlonamjernici sa strane. Mi iz ovog regiona sa srpsko-hrvatskim govornim podrucjem idemo naglavacke u EU zato je to sporo. Daleko bi se brze razvili i priblizili standardima EU kada bi ukinuli granice, tj.kada bi napravili federaciju Hrvatske, B i H, CG i cijele Srbije(sa admin.centrom u B i H) jer nas povezuju neraskidive bezbrojne interesne veze, pa tako ujedinjeni "sibati" u EU. Ovako ce mo prije pocrkati nego razvojno dostici standarde EU. Dolje Klintonova politika koja nas je unesrecila...!

Ime: Pitac Neki
17.04.2010 01:15
Tadic: "...nijedan zločin ne sme da ostane nerasvetljen i nijedan zločinac ne sme da ostane nekažnjen"

Tadicu, kako bi bilo da tu teoretsku pricu primijenite na Mladica?
Komentari stranica of 2
    Naredni 

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

 

Problematičan početak školske godine na jugu Kosova

Nova školska godina u selima opstine Dragaš, na krajnjem jugu Kosova, gde uglavnom žive Goranci, počela je s problemima, jer se nastava istovremeno odvija po srpskom i kosovskom sistemu obrazovanja.

Dačić na strateškom forumu na Bledu

Na Bledu je danas održan strateški forum o budućnosti Zapadnog Balkana i unapređenju regionalne saradnje, na kojem je učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pogubljen drugi američki novinar

Ekstremistička grupa Islamska država objavila je video snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi pogubljenje drugog američkog taoca, novinara Stivena Sotlofa.