Dostupni linkovi

Početak potpune normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske


Ivo Josipović i Boris Tadić u nedelju u Subotici, foto: Vesela Laloš
Ivo Josipović i Boris Tadić u nedelju u Subotici, foto: Vesela Laloš
Da li prva zvanična poseta hrvatskog predsednika Ive Josipovića označava konačnu normalizaciju odnosa dve zemlje. Sudeći prema najavama i samog Josipovića, njegov dolazak u Srbiju svakako bi trebalo da pokrene rešavanje preostalih važnih pitanja.

Josipović nastavlja i u ponedeljak svoju dvodnevnu posetu Srbiji. U razgovoru za program RSE on je ocenio da će njegov dolazak svakako pokrenuti i rešavanje preostalih pitanja važnih za punu normalizaciju odnosa.

„Naravno da ćemo rješavati neka konkretna pitanja. Evo za par dana je susret međudržavne komisije gdje će biti uručeni dokumenti vezani za Stajićevo, vezani za bolnicu u Vukovaru, u Hrvatskoj su ekshumacije... Prema tome, događa se puno stvari gdje i Vlade apsolutno puno toga rade. To je dobro jer je važno da se ta, da tako kažem, zaostala pitanja što prije riješe, da se okrenemo budućnosti da se okrenemo gospodarskoj suradnji“, rekao je hrvatski predsednik.

U nastavku posete, Josipović se u ponedeljak u Beogradu sastao sa predstavnicima više nevladinih organizacija u sedištu Fonda za humanitarno pravo.

On je tom prilikom izjavio da će u svom političkom angažmanu nastaviti sa pokušajima da doprinese pomirenju u regionu. Josipović je novinarima posle sastanka s predstavnicima srpskih NVO rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromijenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego prije, da kroz politiku radim na tome", poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide.

"Mnogo je lakše govoriti o rješavanju problema nego ih stvarno i rješavati. Pravda i razumijevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicmaa Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge.
Ivo Josipović sa predsednicom Fonda za humanitarno pravo Natašom Kandić, Beograd, 19 jul 2010.


Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu.

Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Da je poseta Ive Josipovića prekretnica u odnosima ne samo dve države već i celokupnog stanja u regionu smatra i predsednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za spoljnu politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar.

“To je apsolutno dokaz da su naši odnosi ušli u fazu potpune normalizacije. Ona stavlja jedan pozitivan kontekst cjelokupnih odnosa, koji će dati jedan novi impuls povjerenja i samopouzdanja u odnosima u svim pravcima. Od kulturnih, sportskih, ali i gospodarskih”, ocenio je Lončar u razgovoru za program RSE.

RSE: Nekada ste bili ministar inostranih poslova bivše Jugoslavije. Da li je ovo za vas satisfakcija, da li se može čitati kao pobeda mirovne politika?

“Za mene je to velika satisfakcija, ja sam se i u najtežim danima zalagao za međusobno povjerenje.”

Drugog dana posete Josipović razgovarao je i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a potom u Predsedništvu Srbije sa Borisom Tadićem i sa porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku.

Planirana je i šetnja dvojice predsednika centrom Beograda, nakon čega će prisustvovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske u restoranu Kalemegdanska terasa.

*****
Mogli bi vas zanimati i ovi tekstovi:
Prva poseta Ive Josipovića Srbiji
Josipović i Tadić: Sporove moguće rešavati dogovorima
XS
SM
MD
LG