Dostupni linkovi

Josipović u Bugojnu: Hrvatska nastavlja pomagati Hrvate u BiH


Josipović posjetio Skopaljsku Gračanicu i Bugojno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Josipović posjetio Skopaljsku Gračanicu i Bugojno

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, boravio je u Bugojnu.

„Hrvatska će i dalje pomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini, pogotovo povratnike, a tražimo da se rasvijetle svi zločini, žrvama oda dužna počast, a zločinci izvedu pred lice pravde", izjavio je u srijedu u Skopaljskoj Gračanici i Bugojnu predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Hrvatska je, kao članica Europske unije spremna pomoći Bosni i Hercegovini projektima, savjetima i prijateljskim odnosima, a jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja zajednički je interes, kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović se u Bugojnu sastao s predstavnicima općinskih vlasti, političkih stranaka, vjerskih zajednica, te s gospodarstvenicima, kazavši kako je posebna pozornost bila posvećena upravo mogućoj gospodarskoj suradnji između dviju država.

U Bugojnu je Ivo Josipović razgovarao sa načelnikom općine Hasanom Ajkunićem, a pored ostalih, nezaobilazna tema bili su nestali Hrvati-logoraši sa stadiona Iskra. Na sastanku s Ajkunićem bilo je riječi i o gospodarskom povezivanju nekih hrvatskih gradova sa Bugojnom. Načelnik Ajkunić izrazio je nadu da će Bugojno biti prvi pilot-projekt takve suradnje.

Josipović se susreo i s povratnicima Hrvatima. Na području općine Bugojno 1991. godine živjelo je oko 16.000 Hrvata, što je bilo oko 34 posto ukupnog sastava stanovništva, a procjenjuje se da ih je sada tamo tek trećina od prijeratnog broja. Povratnici s kojima smo razgovarali traže samo posao; njihova sigurnost više nije upitna.

(FOTOGALERIJA: Posjeta predsjednika Hrvatske Skopaljskoj Gračanici i Bugojnu)
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG