Dostupni linkovi

Još nema zelenog svjetla za bh. mljekare


Ilustracija
Ilustracija
Ured za veterinarstvo kandidovao je pet bh. mljekara za izvoz na tržište Evropske unije. Nakon posjete inspektora u januaru ove godine mljekare nisu dobile zeleno svjetlo za izvoz, jer nadležne institucije nisu uskladile zakone i uspostavile jasno određeni inspekcijski komandni lanac.

Jedna od tri bh. mljekare koje su dobile rješenje od Ureda za veterinarstvo BiH o ispunjavanju propisanih veterinarsko-zdravstvenih uslova za izvoz na tržište Evropske unije jeste sarajevska mljekara Milkos. Dozvola ne znači da će Milkos odmah početi izvoziti svoje proizvode u zemlje Evropske unije jer je potrebno završiti započeti posao u nadležnim institucijama.

"Milkos može izvoziti, međutim, nisu još stvoreni svi uslovi od strane državnih organa da možemo krenuti. Očekujemo da se do septembra ili bar do kraja ove godine završe sve te stvari oko usvajanja zakona, propisa, laboratorija, da bismo mogli na kraju iskoristiti rješenje, odnosno da se vratimo sa mlijekom u Evropsku uniju", kaže Emir Vilić iz Milkosa.

Ovo rješenje za jedinu sarajevsku mljekaru znači mnogo.

"U međuvremenu smo izgubili hrvatsko tržište gdje smo imali značajan izvoz, što smo morali nadoknaditi na tržištu zemalja CEFTE, ali sad nam se otvara mogućnost ne samo Hrvatske, nego i Mađarske, Slovenije, svih ovih bližih zemalja. Velika je mogućnost to ne samo za Milkos nego za sve farmere koji odluče i proširivati stočni fond za mlijeko. Ogromno tržište nam je u izgledu, ali – moraćemo sačekati do kraja godine", ističe on.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinstvo BiH kaže:

Ilustracija
Ilustracija
"Mi smo u ovom slučaju odobrili tri mljekare. Odobrili smo Milkos, mljekaru Megle u Bihaću i mljekaru Mlijekoprodukt u Kozarskoj Dubici, koje su bile kandidovane za izvoz u Evropsku uniju. Kompletan sistem odobravanja su prošle još dvije mljekare, one imaju još nekih nedostataka, i biće uskoro i one odobrene. Rješenje koje izdajemo važi samo za taj subjekat u poslovanje s hranom, da on ispunjava sve uslove koji su propisani da bi se vršio izvoz iz tog objekta."

U nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini nadaju se da će do kraja godine ispuniti sve uslove za izvoz mlijeka.

"I nadležna tijela entiteta imaju ovdje u Kancelariji za veterinarstvo. Već radimo na otklanjanju tih nedostataka. Ako budemo išli ovakvim tempom, ja se nadam da ćemo za pet-šest mjeseci otkloniti te nedostatke i ponovo pozvati evropsku inspekciju."

Slično je najavila i pomoćnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Radmila Čojo. Ona smatra da će Bosna i Hercegovina do kraja jula ispuniti sve preporuke evropskog Ureda za hranu i veterinarstvo, te da bi do kraja godine trebalo početi sa izvozom mlijeka i mlječnih proizvoda u zemlje EU. Jedan od uslova Evropske unije je uspostavljenje jasnog komandnog lanca i saradnja na području cijele Bosne i Hercegovine. Ali, prioritet je izrada jasnog akcionog plana za uklanjnje nedostataka.

"Naravno, u tom akcionom planu moramo da navedemo sve neusaglašenosti koje su oni utvrdili i moramo da damo rokove. Zatim imamo rok od 20 dana da taj plan pošaljemo u Dablin, nakon toga je procedura da FVO tim odobrava akcioni plan, i oni će nam kazati kada će doći da provjere da li je to urađeno", naglašava Čojo.

Šta zapravo znači primjena evropskih standarda u mljekarskoj djelatnosti, objašnjava Emir Vilić iz Milkosa:

"Od krave do krajnjeg proizvoda mora biti potpuna kontrola, po svim propisima Evropske unije – od toga da se prati ishrana krava, njihovo zdravstveno stanje, svaka isporuka mlijeka, analiza, kontrola – znači, vrlo, vrlo rigorozni propisi, u što smo mi uložili praktično dvije godine napora i prilično sredstava da bismo postigli sve to što ljudi traže. Znači, u svakom trenutku znamo kako je svaka litra mlijeka proizvedena, njeno porijeklo, ispravnost i sve ostalo."
XS
SM
MD
LG