Dostupni linkovi

Još jedno ubistvo Afroamerikanca, protesti u SAD nastavljeni


Sa protesta u Njujorku
Sa protesta u Njujorku

U SAD-u se desilo treće ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca od policije u posljednjih nekoliko mjeseci, a prethodna dva incidenta izazvala su proteste širom SAD koji su u Njujorku održani i u četvrtak uveče.

O novom slučaju ubistva u Feniksu, u državi Arizona, policija je navela da se desilo kada je policajac vidio kako osumnjičeni Ramejn Brizbon (34) poseže u džep i pomislio da će izvaditi pištolj, pa ga je nakon kraćeg hrvanja upucao sa dva metka u grudni koš.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Brizbon u džepu imao samo tablete.

U saopštenju policije iz Feniksa se navodi: "Brizbon je stavio lijevu ruku u džep, a policajac ga je zgrabio za ruku i više puta ponovio da ju ne vadi iz džepa. Policajac je vjerovao da je u džepu napipao pištolj. Pošto je osumnjičeni pokušao da istrgne svoju ruku iz ruke policajca, on je ispalio dva metka u grudni koš osumnjičenog Brizbona."

Hitna pomoć je pokušala da pomogne Brizbonu, ali je on preminuo na licu mjesta, dok policajac nije povrijeđen.

"Bilo je više svjedoka koji će pobiti policajčevu verziju događaja. Ovo je besmislena tragedija. Brizbon je bio nenaoružan i nije predstavljao prijetnju ni po koga. Ovaj slučaj namjeravamo da dovedemo do kraja", izjavila je Marsi Kreter, advokat iz Phoenixa koja predstavlja Brizbonovu porodicu.

Istovremeno, drugu noć zaredom u Njujorku su održani uglavnom mirni protesti nakon što je u srijedu velika porota odlučila da neće podizati optužnicu protiv bijeloga policajca koji je nedopuštenim zahvatom gušenja u julu na ulici ubio 43-godišnjeg Afroamerikanca.

Hiljade demonstranata hodale su u četvrtak uveče ulicama Menhetna, povremeno zaustavljajući saobraćaj. Demonstranti su izvikivali parole protiv policije ali nije bilo nasilnih sukoba. Više desetaka ljudi je uhapšeno.

Protesti u Njujorku i drugim američkim gradovima zbog odluke suda da krivično ne goni Daniela Pantalea uslijedili su devet dana nakon što je slična presuda u slučaju u kojem je bijeli policajac ubio afroameričkog tinejdžera u predgrađu Sent Luisa, Fergusonu, pokrenula niz nasilnih protesta širom SAD.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder obećao je da će se provesti puna istraga o slučaju u Njujorku, koji je zajedno sa slučajem u Fergusonu pokrenuo veliku javnu raspravu o postupanju američke policije prema Afroamerikancima i drugim manjinama.

XS
SM
MD
LG