Dostupni linkovi

Jordan spreman da razmeni Iračanku za otetog pilota


Sajmida al-Rišavi
Sajmida al-Rišavi

Jordanske vlasti su saopštile da su spremne da oslobode bodu jednu Iračanku osuđenu zbog terorizma u zamenu za pilota koga drži Islamska država. U međuvremenu, japanski mediji javljaju da je postignut dogovor i o oslobađu novinara u zamenu za ovu zatvorenicu.

Portparol jordanske vlade Mohammad al-Momani je izjavio da su vlasti u Amanu spremne da oslobode Sajmidu al-Rišavi, Iračanku koja je ubila 60 ljudi u bombaškom napadu na jedan hotel u Iraku, ukoliko Islamska država oslobodi jordanskog pilota Muata al Kasesbeha koji je otet nakon što je njegov avion oboren u decembru u borbenoj misiji u Siriji.

On nije pominjao drugog taoca, japanskog novinara Kendžija Gota.

Prethodno su japanski mediji objavili da je Tokijo izdejstvovao njegovo puštanje u zamenu za Sajmidu al-Rišavi.

Bašam Al-Manaser, predsednik spoljnopolitičkog komieta jordanskog parlamenta rekao je da se indirektno pregovora sa Islamskom državom preko verskih i plemenskih lidera u Iraku.

Sinoć je Islamska država zapretila da će japanski novinar i jordanski pilot biti ubijeni u roku od 24 sata ako Jordan ne oslobodi Iračanku, osuđenu na smrt zbog učešća u terorističkom napadu.

Japanski premijer Šinzo Abe je osudio ultimatum.

"Ovaj akt je dostojan prezira do krajnjih granica, i veoma smo gnevni zbog njega. Oštro ga osuđujemo", rekao je Šinzo Abe i dodao: "Mada je situacija teška, ne menjamo stav da nam je potrebna pomoć Jordana kako bi Goto bio pušten na slobodu".

Posle objavljivanja ultimatuma, majka otetog japanskog novinara Junko Išido je
javno zatražila od premijera da oslobodi njenog sina.

“Dragi gospodine premijeru, molim vas da spasete mog Kendžija. Preostalo mu je još malo vremena. Preklinjem vas da učinite sve što je u vašoj moći”, rekla je Išido dodajući da njen sin nije neprijatelj islama.

Goto je otišao u Siriju krajem oktobra da bi pokušao da izdejstvuje oslobađanje svog prijatelja Haruna Jukave koji je otet u avgustu.

Japanske vlasti za sada nisu potvrdile vesti o dogovoru o puštanju novinara Gota.

Japanski zvaničnici su poslednjih nekoliko dana u Jordanu u pokušaju da izdejstvuju njegovo oslobađanje, nakon otmice prošle sedmice.

Islamska država je najpre tražila 200 miliona dolara otkupa za puštanje dvojice japanskih novinara Gota i Jukave. Pošto je japanska vlada to odbila pogubljen je Jukava, a potom je promenjen zahtev u oslobađanje zatvorene Iračanke.

Oni su oteti u znak odmazde zbog podrške Japana vazdušnim udarima međunarodne zajednice.

Agencije procenjuju da Vašington neće gledati blagonaklono oko bilo kakve trampe u cilju oslobađanja taoca.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je kazala da je razmena zarobljenika "u istoj kategoriji kao plaćanje otkupnine".

Muškarac koji je zatražio otkup zvučao je kao Britanac umešan u ostala pogubljenja talaca koje je kidnapovala Islamska država

Talačka kriza zakomplikovala je poziciju premijera Šinza Abea koji mora da pokaže čvrstinu ali i ostavi prostor za dogovor u cilju spašavanja novinara.

Opozicione partije se uzdržavaju ovih dana od kritika japanske vlade, koja nastoji da osigura oslobađanje novinara. Međutim, mogu se očekivati kritički tonovi u raspravi o novoj strategiji u korišćenu armije, a koja bi u budućnosti omogućilo Japanu da ponudi logističku podršku kampanjama kao što su sada vazdušni udari međunarodne koalicije protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG