Dostupni linkovi

Johanis u Beogradu: Rumunija za evropsku Srbiju


Romanian President Klaus Werner Johannis in Serbia
Romanian President Klaus Werner Johannis in Serbia

Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su u interesu Rumunije i Srbije, regiona i Evropske unije u celini, izjavio je rumunski predsednik Klaus Verner Johanis u Beogradu.

“Rumunija jasno podržava evropsku perspektivu Srbije, koja zaslužuje da joj se priznaju napori koje je uložila. Nadam se da će efektivni pregovori između Srbije i Evropske unije početi ove godine.Takođe, spremni smo da sa Srbijom podelimo iskustva stečena na putu ka članstvu u EU”, izjavio je Johanis nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je rekao da Srbija će Srbija uložiti sve napore da narodi Balkana žive u miru.

„Pred nas se ponovo postavljaju iskušenja i prepreke. Ponovo bi da nas gurnu u sukobe i vraćaju u prošlost. Nedavni sukobi u Makedoniji, problem migranata koji je naveo Mađarsku da donese nesrećnu odluku da podigne zid na granici, pokušaj linča predsednika Vlade Srbije na mestu koje bi samom svojom strašnom suštinom trebalo da poziva na mir i opraštanje… Samo su vrh ledenog brega nestabilnosti. Srbija neće nasedati na provokacije. Pokazaćemo veličinu i činiti ono što smo obećali. Uložićemo sve svoje napore da naša kuća, naš Balkan, bude oaza mira i trajne stabilnosti,” naveo je Nikolić.

Johanis i Nikolić su razgovarali i o problemu migranata koji dolaze u Srbiju. Predsednik Rumunije sastao se i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Hvala Rumuniji na podršci evrointegracijama Srbije. Srpsko-rumunski odnosi važni su i za čitav region. Nadam se da će angažovanje Srbije, Rumunije i Bugarske u okviru Krajovske grupe doprineti našem bržem približavanju EU,” rekao je Vučić.

Oni su izrazili spremnost da se sva pitanja o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji rešavaju u okviru Međuvladine mešovite komisije za manjine.

“Rumunska nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska u Rumuniji, su most saradnje dve kulture i dveju zemalja,” poručio je Vučić.

Tokom prve zvanične posete Srbiji, Johanis se sastaje i sa predstavnicima rumunske manjine u Srbiji. Zvaničnici u Beogradu i gost iz rumunije konstatovali su da će i ova poseta dati snažan impuls razvoju bilateralnih odnosa i ojačati i ekonomsku saradnju Rumunije i Srbije. Teme susreta bile su i saradnja u oblasti energetike i izgradnja autoputa Beograd-Temišvar.

XS
SM
MD
LG