Dostupni linkovi

Jeremić plaši Srbiju nepostojećim separatizmom


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ako se popusti kosovskim Albancima, ili kako se srpski šef diplomatije u novom verbalnom zaokretu izrazio, “albanskim separatistima”, to će otvoriti mogućnost za još proglašenja nezavisnosti na teritoriji Srbije.

Vuk Jeremić je preko lokalnih medija poručio da se neodupiranjem jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova praktično upućuje poziv da se to desi ponovo.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa ocenjuju da u Srbiji ne postoji opasnost od scenarija secesije i da stoga šef diplomatije, ali i vlada, duguju srpskoj javnosti pojašnjenja Jeremićevih stavova.

Ako se ispostavi da stavovi srpskog šefa diplomatije nisu izrečeni za jednokratnu upotrebu, ako ministar zbog njih ne dobije bar javnu opomenu, onda se neće moći izbeći zaključak da su to stavovi čitave vlade, kaže za Radio Slobodna Evropa Riza Haljimi, poslanik Partije za demokratsko delovanje.

On podseća da ga poslednji stavovi Jeremića podsećaju na diskusiju o statističkim regionima pre dve godine, kada je nacionalistička opozicija tvrdila da su takvi regioni uvod u secesiju.

Upitan da li je stav Jeremića o tome da se prihvatanjem proglašnja nezavisnosti Kosova prizivaju nova proglašenja nezavisnosti u Srbiji i stav same vlade, Haljimi kaže:

“Moguće je da je drugačije kad samo jedan ministar ponekad da problematičnu izjavu. One mogu poslužiti kao probni baloni, ali je, u principu, kontraproduktivno izjednačavati situaciju oko Kosova sa problemima koji postoje u Sandzaku, Preševskoj dolini ili Vojvodini. To ne može da bude dugoročna politika zato što ona ne samo da nije u interesu države nego je apsolutno sa stanovišta tog interesa kontraproduktivna. E sad, ako ovo stvarno postane praksa, ako ministar ne dobije bar javne opomene zbog tih pogrešnih nastupa, onda se to neće moći drugačije shvatiti nego da iza njih stoji čitava vlada”, kaže Halimi.

U Srbiji ne postoje niti separatističke tendencije niti situacije koje bi mogle rezultirati otcepljenjem bilo kog dela njene teritorije, tako da ministar spoljnih poslova treba da objasni na šta je mislio kada je izjavio da popuštanje albanskoj strani u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova otvara mogućnost za još proglašenja nezavisnosti na teritoriji Srbije.

Uznemiravanje javnosti

To što je Jeremić rekao nije nova teza, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Aleksandra Jerkov, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali dodaje:

“Nije do sada bilo uobičajeno da takve stvari izgovara neko iz vlade. I dalje, medjutim, ne smatram da Jeremićeve izjave treba držati za stav vlade. Svako ko izgovori takvu ozbiljnu tvrdnju mora biti spreman da je nakon toga i obrazloži. Olako izgovorene takve tvrdnje mogu samo da otežaju situaciju. Ne znam na šta je Vuk Jeremić mislio, ali koliko je meni poznato, u Srbiji ne postoje separatističke tendencije niti situacije koje bi mogle da rezultiraju otcepljenjem bilo kog dela njene teritorije. Razume se da u pojedinim delovima Srbije postoje problemi o kojima treba razgovarati, ali davanje ovakvih izjava nikako ne doprinosi rešavanju problema”, ocenjuje Jerkov.
Aida Ćorović

Izjave Jeremića sračunate su na to da plaše gradjane i iza njih ne stoje bilo kakva verodostojna saznanja. Treba svakako reći da u Sandžaku postoje problemi, ali je neozbiljno jednačiti Sandžak i Kosovo, ocenjuje za naš radio Aida Ćorović, predsednica novopazarske organizacije “Urban In”.

“Muftija Muamer Zukorlić želi da se stavi neka vrsta jednakosti, želi da bude neka vrsta lidera te nekakve sandzačke revolucije, da je tako uslovno nazovem, ali većina gradjana, naravno, ne stoji iza toga. Takvu ideju bi eventualno mogla da podrži šaka mladih ljudi koji se ne sećaju početka štrašnog i krvavog raspada Jugoslavije, ali je zato utoliko opasnije da nju kao floskulu prihvati jedan ministar i to ministar na najosetljivijoj poziciji i da tu tezu valja. Dakle, suštinska razlika izmedju Kosova i Sandzaka jeste da je na Kosovu, kada su Albanci u pitanju, postojao potpuni konsenzus o nekoj vrsti nezavisnosti. U Sandzaku to nije slučaj. Uz dužno poštovanje naših političkih predstavnika u Beogradu, to, ipak, nije glas gradjana, nije glas Bošnjaka. Većina Bošnjaka državu Srbiju vidi kao svoju zemlju, ali oni jesu nezadovoljni, a to je i moj lični stav, ponašanjem vlasti u Beogradu prema Bošnjacima”, naglašava Ćorović.

Jeremićeve aluzije da u Srbiji postoje potencijalni centri separatizma predstavljaju čisto uznemiravanje javnosti u pokušaju da se opravda neodrživa kosovska politika, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Vlado Pavićević, docent sa Fakulteta političkih nauka i stručnjak za medjunarodne odnose.
Pavićević: Mislim da od ministra Jeremića treba pod hitno tražiti da nam saopšti koji su to centri separatizma, na koji način se oni razvijaju i koje mehanizme nastoje da koriste.

“Mislim da od ministra Jeremića treba pod hitno tražiti da nam saopšti koji su to centri separatizma, na koji način se oni razvijaju i koje mehanizme nastoje da koriste”, kaže Pavićević.

U Srbiji je već duže vreme evidentan nedostatak ozbiljnosti aktera spoljne politike, koji ne snose nikakvu odgovornost za njeno sprovođenje, o čemu svedoče i poslednje Jeremićeve izjave.

“Pitanje Kosova, jasno je, nije isto što i pitanje bilo kog drugog dela teritorije Republike Srbije. Treba podsetiti da je pitanje Kosova dramatično pogoršano u trenutku kad je evidentirano da se na strašan način krše elementarna prava kosovskih Albanaca. To je bio razlog za intervenciju spolja, a na kraju i za vojnu intervenciju. Mi danas za Srbiju možemo da kažemo da je država koja počiva na principima liberalne demokratije i da se u njoj poštuju ljudska prava. U tom smislu analogija između Kosova i nekih drugih delova teritorije apsolutno ne dolazi u ozbir u ovom trenutku ni za Srbiju. Zato smatram da ovakav nastup zahteva strašnu osudu. To je čisto uznemiravanje javnosti kroz pokušaj da se nikakvim argumentima održi jedna kosovska pozicija za koju je svima očigledno da mora da se promeni”, ocenjuje Pavićević.
XS
SM
MD
LG