Dostupni linkovi

Jedan političar, šest radnih mesta


Članovi kosovskog parlamenta, ilustrativna fotografija
Članovi kosovskog parlamenta, ilustrativna fotografija

Preko 1.500 visokih zvaničnika Kosova imaju od dva do šest radna mesta. Predstavnici civilnog društva takvo višestruko funkcionisanje smatraju nepodnošljivim i paradoksalnim, u zemlji gde vlada visoka stopa nezaposlenosti.

Nezaposlenost na Kosovu je najviša u Evropi, a za visoke zvaničnike državnih institucija izgleda da nije problem da rade i na šest mesta.

Od ukupno 4.200 visokih zvaničnika, svaki treći obavlja više funkcija. Podaci Agencije za borbu protiv korupcije govore da je identifikovano 1.509 takvih.

Direktor agencije, Hasan Preteni u izjavi za RSE kaže da jedan takav zvaničnik radi na šest mesta, njih desetoro su na pet, četiri funkcije vrše njih 31, preko 300 je sa tri radna mesta, a dve pozicije drže njih 1.155 zvaničnika.

Preteni je od odgovornih vlasti zatražio da se sredi zakonska osnova kako visoki zvaničnici tokom svog mandata ne bi radili i na drugim mestima.

“Najpre, Zakon o sprečavanju sukoba interesa treba da se usaglasi sa krivičnim zakonom, i naš stav je da se ne dopusti višestruko zapošljavanje, pre svega kod sudija i tužilaca”, kazao je Preteni.

Inače, odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa određuju obavezna pravila za visoke zvaničnike da prilikom vršenja dužnosti spreče sukob interesa između javnih i privatnih interesa. Takođe se predviđaju i ograničenja za visoke zvaničnike prilikom obavljanja službene dužnosti i drugih funkcija koje nisu javne prirode.

Predstavnici civilnog društva smatraju paradoksalnim da jedna osoba drži više javnih funkcija.

Petrit Zogaj iz nevladine organizacije “Folj” kaže da tako nešto ometa i druge prilikom zapošljavanja ili unapređenja u karijeri.

“Ovo je jedan od glavnih izazova za vladajuću koaliciju. Ako ne sada, to mora da se reši onda kada uslede reforme javne administracije, kao rezultat zahteva EU. Što pre počne rad na tome, taj proces će biti korisniji za građane zemlje”, kazao je on.

U Zakonu o sprečavanju sukoba interesa se takođe navodi da visoki zvaničnik može da obavlja dodatne funkcije u oblasti nauke, sporta, obrazovanja i kulture, ukoliko zakon ne predviđa drugačije.

Predstavnici radnika međutim kažu da nije odgovarajuće s vremenom da jedna osoba drži toliko radnih mesta.

Ali Dragusha, bivši potpredsednik sindikata radnika na Kosovu, kaže da je tako nešto nepodnošljivo i da vlasti moraju što pre da reše to pitanje.

“Ljudi mogu imati neke dodatne honorare, ukoliko su član nekog saveta ili slično, ali plata mora da bude jedna. To je nerazumljivo i nepodnošljivo. Moraju da se naprave ispravke”, kaže on.

Neki od zvaničnika koji su na više od dve pozicije, primaju od 1.200 do 2.873 eura, koliko je i plata predsednice Kosova.

Na Kosovu je, inače, 30 posto stanovništva nezaposleno.

XS
SM
MD
LG