Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 00:35 CET

  Kosovo

  Javnost u Prištini podeljena oko granice sa Srbijom

  • Merdare
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Merdare
  • Merdare
  • Merdare
  FOTOGALERIJA: Otvaranje prelaza Jarinje i Merdare
  Javnost na Kosovu i u Srbiji nije dovoljno upoznata sa detaljima sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, kažu analitičari u Prištini. Oni kao pozitivan ocenjuju početak njegovog sprovođenja, ali istovremeno izražavaju zabrinutost kada je u pitanju interpretacija sporazuma zvaničnika u Prištini i Beogradu. Ipak, za takva dvojaka tumačenja analitičari veruju da postoji i saglasnost posrednika u ovom dijalogu, odnosno Evropske unije.

  Za Srbiju je u pitanju integrisano upravljanje administrativnim prelazima bez većih promena dosadašnje procedure kada su u pitanju prelazi i putovanja, dok za Kosovo početak integrisanog upravljanja predstavlja uspostavljanje granice i priznanje kosovske nezavisnosti.

  Analitičar Shenoll Muharremi navodi da se dijalog Prištine i Beograda pretvara u borbu različitih interpretacija vlade Kosova i Srbije, dodajući da to može unazaditi stanje na terenu. On je pozvao obe vlade da prestane da baca prašinu u oči građanima i da ih informiše o detaljima sporauzma, kako ne bi bilo pogrešnih tumačenja.

  „Iznošenje detalja nije lako, ni za Kosovo, ni za Srbiju a ni za EU. Ali mislim da je saglasnost EU, Srbije i Kosova da ne bude puno transparentnosti, a kako bi bilo više efikasnosti u sprovođenju. Ne znam da li to vodi ka uspehu. Ali, činjenica da se ne govori o čemu su se tačno tehnički dogovorili, izaziva rizik i to može doprineti neodrživosti ovog sporazuma“, kaže Muharremi.

  I analitičar Imer Mushkolaj veruje da nedostaju dodatne informacije o sporazumu, te da je sama izrada sporazuma ostavila prostora obema stranama da ga tumače na svoj način.

  „Uz dozvolu Brisela dozvoljeno je dvema stranama da interpretiraju postignute sporazume iz svog ugla. Za građane je potrebno više detalja, i osim onih koji se kreću sa Kosova u Srbiju i obrnuto, ostali jako malo znaju o sprovođenju“, kaže Mushkolaj.

  On dodaje i da pitanje carinskih prihoda još više doprinosi konfuziji, s obzirom da nije rečeno kuda će ići prihodi ocarinjene robe.

  Analitičar Muharremi ipak naglašava da se uspešno sprovođenje ne može postići bez dijaloga Vlade Kosova sa građanima koji žive u tom delu zemlje.

  „Vlada Kosova ne sme misliti da ovim rešava problem severa. Problem severa Kosova ostaje isti i Vlada treba da vodi dijalog i potroši mnogo više vremena sa građanima na severu nego sa Vladom Srbije“, ističe Muharremi.

  Sporazum važan za dobrosusedske odnose

  Dok su se Srbi na severu doneli odluku da privremeno prekinu proteste na Jarinju iako se, kako su naveli, ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, oni južno od Ibra ipak drugačije razmišljaju.

  Jedan od predstavnika Srba sa centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, optimista je međutim po pitanju uspešnog sprovođenja ovog sporazuma.

  „Ja sam danas prešao taj prelaz Jarinje koji je ovako pompezno najavljivan. Nije bilo negativnih reakcija svih oni koji su prelazili. Ljubaznost je od strane jednih, drugih i treći bila na visokom nivou. Takođe mislim da je profesionalnost došla do izražaja. Mislim da će ozbiljnije da rade i jedna i druga ekipa, sobzirom da su jedni pored drugih. To je u korist građana. Mislim da je sporazum dorživ, stim što će ovakav način prolaska otkriti još neke stvari vezane oko pokušaja malverzacije i da će se neki kanali koji su postojali preseći“, kaže Nojkić.  

  (VIDEO: Otvoren prelaz Jarinje)
  Otvoren prelaz Jarinjei
  X
  10.12.2012
  Prelaz Jarinje između Kosova i Srbije zvanično je otvoren u ponedeljak ujutru. Na taj način je počela primena sporazuma Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima, koje su dogovorili kosovski i srbijanski premijer prošle nedelje u Briselu. (video: RSE)

  Građani Prištine podeljeni su kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju granicama.

  Dok pojedini kažu da jako malo ne znaju i da u ovome ima dobit samo srpska strana, drugi ipak navode da se sporazumom uspostavlja granica, što je u korist Kosova.

  Bajram Haxhija smatra da je uspostavljanje dobrosusedskih odnosa od velike važnosti.

  „Ovaj sporazum je jako važan i od velikog značaja je da imamo dobrosusedske odnose. Sporazum omogućava slobodno kretanje, što je bitno za naše građane. Jeste da nedostaju dosta informacija. Detalja nema. Mislim da između redova ima još puno toga, ali ovo je ipak pozitivno“, kaže Haxhija.

  Ramiz Kadriu veruje da se uspostavlja granica sa Srbijom.

  „Ne znamo puno o samom sporazumu, ali mislim da je to dobro pošto se ovim uspostavlja granica. To znači da je Srbija priznala Kosovo, bez obzira na to što govori“, kaže on.

  Faik Bekteshi kaže da se ne razume dovoljno u vezi ovog sporazuma, ali veruje da ono nije u dobrobit Kosova.

  „Malo znam o tome, ali smatram da situacija nije dobra. Najviše greši međunarodna zajednica, jer ona želi, situacija bi se odmah rešila na severu. A od svega ovoga najviše koristi ima Srbija“, smatra Bekteshi.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Milan Grad: Mitrovac
  13.12.2012 10:25
  Najbolje bi bilo da ima dva prelaza, jedan gde ce da bude prava carina da bi se zadovoljili albanci a drugi prelaz slobodan gde nema nikog da bi se zadovoljili srbi.
  Eto to je pravicno resenje na carinski prelaz neka prolaze albanci a na slobodan srbi.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  11.12.2012 11:54
  Колико сам разумео Београд - ЕУ - Приштина су се договорили да не иду у јавност са договором .
  Ја сам "прочитао" да су се договорили да роба која иде из србије у аутономну покрајину Косово и Метохију биће царињена у северној митровици и да ће новац од цанире , такси бити уплаћиван на посебан рачун у Северној Митровици. Хм.. Ако је тако да сам србин из србији не би ми сметала застава тзв. републике косова у централној србији.
  Не капирам шта се то окренуло у Србији па ће признати реалност Косова . А и не разумем на шта су пристали браћа албанци ?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.12.2012 20:17
  Gojko@
  Na koju autonomnu pokrajinu si mislio Gojko? Zar si zaboravio da je Milosevic tu autonomiju ukinuo?Kako to? Sad ti oduzimam,sad ti vracam!!Zakasnili ste sa vracanjem autonomije Gojko.To sad Albanci nece..Hoce drzavu i zahvaljujuci Srbima,dobili je!
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  13.12.2012 14:42
  Milosevic je decentralizovao drzavu smanjivsi nadleznosti koje su imale porkajine ustavom iz 1974 vrativsi im status koje su imale pre toga, razlog za to je zloupotreba ovlascenja i separatizam pomenutih pokrajina koje su trazile odvajanje od Srbije.
  Drugim recima das im prst (najveca moguca prava) a oni hoce celu ruku.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  14.12.2012 13:58
  @ Aleksandar

  Ne pogresno ( mozda i namjerno) tumacis sta je bio cilj ukidanje autonomije,ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine je bio samo probni balon na ono sto je trebalo da dodje,probni balon je bio kako ce da reagiraju druge Republike u SFRJ a posebno Slovenija i Hrvatska,jer Srbija se pripremila za rat tj za stvorenje velike Srbije za to i ona cuvena rjecenica od Milosevica na Gazimestanu " mi Srbi ako ne znamo da radimo onda znamo da se bijemo" pred cjelim svjetom je rekao to,to je bilo namenjeno drugim Republikama da ako necete da igrate kako mi sviramo onda pripremite se polako da rat,sto se kasnije o dokazalo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  13.12.2012 17:38
  Tek istine radi, pokrajine nisu autonomiju "dobile od Srbije", niti je Skupština Srbije imala ovlašćenja da odlučuje o tome da "im vrati status od pre 1974-te", niti je moguće da organi Socijalističke Republike Srbije donose procenu o "zloupotrebi ovlašćenja" od strane pokrajinskih organa.

  Zatim, pod predpostavkom da su pokrajinski organi vodili separatističku politiku i tražili odvajanje od Srbije, u tome nema ničeg nelegitimnog dokle god se te politike i zalaganja odvijaju u važećem zakonskom okviru. A ruku na srce, ima li ikoga ko se ne bi odvojio od takve i ovakve Srbije (sem dr. Koštunice, naravno).
  Odgovor

  Ime: za aleksandra
  13.12.2012 17:00
  Ukidanje autonomija nije "decentralizacija drzave" nego upravo suprotno, jacanje uticaja centrale Beograda nad Vojvodinom i Kosovom a zatim zadrzavanje istih glasova na drzavnom federalnom nivou s ciljem preglasavanja i pritisaka na ostale republike, karakteristika Miloseviceve politike. "Antibirokratska Revolucija" godinu dana ranije je smjenama rukovodstava u ovim pokrajinama to politicki omogucila. A ove svoje floskule o separatizmima i "zloupotrebama ovlascenja" sacuvaj za guslarske pjesme. Zelje za nezavisnosti republika zapocinju nakon pocetka ostvarivanja plana Milosevicevog rezima zacrtanog u memorandum SANUa i totalna transformacija politike Beograda koja preuzima nacionalisticku retoriku. Krivci za raspad SFRJ se trebaju traziti u Srbiji.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 21:18
  Baš tako. U Srbiji se uporno protura teza da se nasilje i diskusija daju kombinovati kao ratluk i kafa, sve u jednom neprekinutom nizu...
  Verovatno stoga što se ovde razgovor vidi ili kao isleđivanje, ili kao neka podvala.

  Kada su rešili da "diplomatiju nastave vojnim sredstvima", sledeće "diplomatisanje" im je bilo u onom šatoru kod Kumanova.
  Pri tom ne treba zaboraviti da je Veliki Vožd Svih Srba odugovlačio s potpisivanjem sporazuma danima, samo da bi dobio garancije da će na tenkovima NATO da piše "UN", i da je dična armija upravo tada trpela najveće gubitke!
  Ginite, braćo, plinte u krvi! samo da bi danas neki primati mogli da ponavljaju kako "nismo dali Kosovo"!

  E, pa, braćo Srbi, srećan Vam mir!
  Odgovor

  Ime: Serdjo Grad: Pristina
  11.12.2012 15:04
  @Gojko-
  Niste dobro razumumjeli. Novac od ocarinjene robe sa severa Kosova ide jednim djelom u 4 (cetiri) siromasne komune na severu Kosova, dok se ostali dio salje u glavni grad nezavisne drzave Kosovo-Pristinu.
  PS
  Ubuduce napisite grad "republika sumska"-Bosna, da bi se znalo odakle se javljate -jer mnogi pomisle da je u pitanju Republika Srbija. I ako ste u mogucnosti pisite latinicom jer niko ne razumije vase cirilicne hijeroglife.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  11.12.2012 19:04
  Pošto se već javljaš na odsek RSE na "našem jeziku", mogao bi da naučiš pravopis, pošto je teže čitati vas nego klinasto pismo. Inače, na našem jeziku ravnopravne su i ćirilica i latinica, kao i štokavsko narečje i ekavski, ijekavski i ikavski dijalekt.
  Odgovor

  Ime: Gojko-Republicko Sumski Grad: Ekavac?
  13.12.2012 17:29
  Koji je to "nas jezik" i jos uz to ekavski, ikavski, ijekavski, stokacki itd?
  Ovaj Serdjo veoma dobro pise i lako se razumijemo premda je iz Pristine, za razliku od vas koje niko u regionu pa i sire nemoze da razumije, cinjenica koja nema nikakve veze sa jezikom ili pismom.
  Odgovor

  Ime: Citalac
  11.12.2012 17:36
  Gospodo urednici RSE!

  @Serdjo
  PS
  Ubuduce napisite grad "republika sumska"-Bosna, da bi se znalo odakle se javljate -jer mnogi pomisle da je u pitanju Republika Srbija. I ako ste u mogucnosti pisite latinicom jer niko ne razumije vase cirilicne hijeroglife.

  Ovo sto ste odobrili da bude prikazano na Vasoj web stranici me je mnogo povrijedilo! Znaci i Vi cerilicu nazivate hriljoglifima!

  Срам да Вас буде!
  Odgovor

  Ime: Gledalac
  11.12.2012 21:01
  @Citalac-
  Koga sram da bude - vas.... ili Serdja -koji ispravno razmislja.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  11.12.2012 20:26
  Citalac-Anonimus@
  De bolan Anonimni ne lupetaj..Sta se krijes iza Citaoca? Mozes ime promjeniti,ali stil pisanja,nikada.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 19:27
  Pa, šta ste vi našli uvredljivo u nazivu "hijeroglif"?!

  Prethodni komentator smatra da je nekim čitaocima (ja lično sumnjam da takvih zapravo ima ovde) ćirilično pismo nerazumljivo, kao što su im nerazumljivi hijeroglifi.
  Ovo je verovatno netačno, ali nije uvredljivo.
  Odgovor

  Ime: dejan za serdja Grad: bg
  11.12.2012 17:33
  Moraces da se obrazujes pa da naucis i hijeroglife,trebace ti!

  Ime: Emigrant Grad: München
  10.12.2012 20:27
  Na ovoj situacij najbolje dati diplomatski odgovor,mi Albanci mozemo da kazemo casa je do pola puna a Srbi do pola prazna
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.