Dostupni linkovi

Javnost traži da se nađu nalogodavci napada na novinarku Vijesti


Ilustracija
Ilustracija
U Crnoj Gori novi momenti u istrazi prijetnji novinarki Oliveri Lakić iz podgoričkog dnevnika Vijesti, zbog serije tekstova u kojima je pisala o švercu cigareta na sjeveru Crne Gore i navodnoj povezanosti pojedinih visokih funkcionera sa tim poslom.

Tužilaštvo sumnja da joj je teške prijetnje prošle godine upućivao vozač bivšeg šefa crnogorske policije.

Crnogorsko tužilaštvo saslušalo je policajca Milenka Rabrenovića, vozača bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, pod sumnjom da je prošle godine ugrozio sigurnost novinarke dnevnika Vijesti Olivere Lakić, koja je napisala seriju tekstova o sumnjivoj proizvodnji cigareta u fabrici "Tara"u Mojkovcu i u kojima je rad fabrike dovela u vezu sa pojedinim visokim funkcionerima vlasti.

Rabrenović je saslušan u srijedu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Novi momenat u istrazi prijetnji novinarki Lakić, pokazao je da državni organi ozbiljno rade na tom slučaju, kažu u dnevniku Vijesti. Urednik Mihailo Jovović, međutim očekuje da tužilaštvo nastavi istragu i osim do onih koji su prijetili novinarki "Vijesti" dođe i do nalogodavaca.

"I dalje sam oprezan šta će se desiti dalje, jer ako tužilaštvo stane na ovom i utvrdi recimo da je Rabrenović taj koji je uputio prijetnje novinarki Oliveri Lakić i ako stane nakon toga to neće značiti ništa jer ljudi poput Rabrenovića, poput Buškovića, poput ostalih njih je vrlo lako naći i vrlo lako angažovati. Ja ipak mislim da je vrijeme da se otkrije ko je taj ko na taj način želi da spriječi novinare da rade svoj posao ili da spriječi da pišu o stvarima koje se njima ne sviđaju", istakao je Jovović.

Milenko Mića Rabrenović je nakon što mu je tužilac u srijedu saopštio da je osumnjičen za prijetnje novinarki Oliveri Lakić zatražio je odgađanje kako bi angažovao advokata.

U međuvremenu, angažovao je podgoričkog advokata Radovana Mandića koji u izjavi za RSE kaže da je Rabrenović rekao kako nema nikakve veze sa onim za šta ga sumnjiče.

"Negirao je da je imao bilo kakvu komunikaciju sa Oliverom Lakić, pogotovo to da joj je prijetio na bilo koji način. Upoznao me je takođe sa informacijom da je tužilac zakazao njegovo saslušanje za petak u 13.30h. Vidjećemo o čemu se radi. On tvrdi da nema nikakve veze sa tim za šta ga sumnjiči tužilaštvo i meni je djelovao kao iskren", rekao je Mandić.

Presuda kao podsticaj

Rabrenović je bio dugogodišnji vozač bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Bivši direktor policije, a sada savjetnik predsjednika Crne Gore, Veselin Veljović je za TV Vijesti odbio da komentariše sumnje da je njegov nekadašnji vozač prijetio novinarki Lakić.

"Ne želim to da komentarišem. Prosto jer je postupak u toku. Podržavam sve aktivnosti na utvrđivanju istine i činjenica o tome", naglasio je Veljović.

Olivera Lakić postala je meta uznemiravanja i prijetnji nakon što je počela sa pisanjem tekstova o sumnjivoj proizvodnji cigareta u fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu. Tada se policiji sam prijavio Milan Grgurović koji je tvrdio da je on osoba koja je prijetila Lakić. Tužilaštvo je utvrdilo da nije riječ o krivcu već o dobrovoljcu.

Osim prijetnji Olivera Lakić je 7. marta fizički napadnuta dok je vraćajući se s posla otključavala vrata zgrade u kojoj živi. Zbog napada na Lakić Ivan Bušković je nedavno osuđen na devet mjeseci zatvora, a prvostepena presuda je dostavljena Višem sudu na odlučivanje po žalbama advokata i tužioca.

No, javnost očekuje da državni organi utvrde i ko je naložio napad na novinarku.

"Bez obzira na ovu osuđujuću presudu opet ništa nijesmo saznali o stvarnom događaju - ko je naložio prebijanje, napad na Oliveru Lakić, šta je bio motiv. Tako da očekujemo da ova presuda zapravo bude podsticaj istražnim organima da inteziviraju svoje aktivnosti i da javnosti i u prvom redu oštećenoj Oliveri Lakić saopšte ko je naložio taj napad", kaže za RSE Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava.

Sa uticajnih adresa iz SAD i EU, te međunarodnih novinarskih asocijacija, stigle su osude napada na novinarku Lakić sa jednim zahtjevom da se do kraja rasvijetli taj slučaj, otkriju motivi i nalogodavci tog kao i brojnih drugih napada na novinare u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG