Dostupni linkovi

Jahjaga u Skupštini Kosova: Ubrzati reforme i nastaviti dijalog


Kosovo - Annual speech of the president Atifete Jahjaga at the Parliament of Kosovo
Kosovo - Annual speech of the president Atifete Jahjaga at the Parliament of Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u svom godišnjem obraćanju Skupštini Kosova osvrnula se na posledice šestomesečne političke krize na Kosovu, na izazove koji su pred novim institucijama, na potrebu za ekonomski razvoj i nastavak dijaloga, te na osnivanje specijalnog suda.

Poslanici opozicije bojkotovali Jahjagino obraćanje jer smatraju da je bila jednostrana tokom poslednjih meseci jer nije priznala parlamentarnu većinu opozicionog bloka.

Jahjaga je rekla da je Kosovo u drugoj polovini ove godine izgubilo dragoceno vreme za podsticanje reformi kako bi Kosovo postalo država vladavine prava i prosperiteta, kako bi razvilo ekonomiju i kako bi se suočilo sa nezaposlenošću i razvojnim problemima.

Ipak, ova situacija, dodala je ona, svima je ukazala na nedostatke kosovskog sistema, političkih partija, izbornog procesa i Ustava, ali odgovornost je na liderima da pronađu rešenja za neuspehe.

Jahjaga je kazala da su pred Kosovom mnogi institucionalni izazovi, te da se trebaju ispuniti očekivanja i građana i međunarodnih partnera.

"Ne trebamo tražiti kraći put. Bez gubljenja vremena, trebamo da ispunimo naše obaveze“, kazala je ona.​

“Prizori nezaposlenih mladih koji skitaju trgovima naših gradova, gradova koji postepeno prete da se pretvore u gradove duhova, ili prizori dugih redova za kupovinu jednosmernih karata u pravcu fiktivnih nepostojećih adresa spašavanja, treba da uznemire našu dušu, da nas ostave bez sna. Naša je odgovornost da se suočimo i tražimo rešenje za potrebe naših građana.
Mi snosimo odgovornost za neostvarene snove i za razočaranje građana sa državom“,
poručila je.

Ona je naglasila da je prioritet da se smanji nezaposlenost i da se više radi na ekonomskom razvoju, a kako bi se obezbedio dostojanstven život i bolji standard. Omogućavanje slobodne konkurencije i ukidanje kartela i monopola, obezbediće održiv ekonomski rast, istakla je ona.​

„Ukoliko želimo jedno slobodno društvo – a ovo je sigurno naš glavni cilj – trebamo da podstičemo slobodnu konkurenciju i da onemogućimo koncentraciju vlasti u rukama jedne manjine, koja potom zloupotrebljava sistem kako bi učinila usluge pojedincima i određenim interesnim grupama. Ovo nije slobodna tržnišna ekonomija, već ekonomija takozvanih elita koje smetaju našem opštem razvoju“, kazala je ona.

Ona je navela da je Kosovu potrebna jasna ekonomska vizija i strukturne reforme, kako bi se pronašli načini da se aktivira proizvodnja i ljudski kapaciteti.

Obraćanje predsednice u Skupštini
Obraćanje predsednice u Skupštini

Predsednica Kosova je takođe navela da se treba raditi dalje na ispunjavanju obaveza za liberalizaciju viza, jer, kako je rekla, „nema smisla da Kosovo bude najizolovanija zemlja u Evropi".

„Ti zahtevi se, naprimer, tiču sprovođenja zakona za finansiranje političkih partija, opremanja graničnih prelaza internetom, pa do imenovanja sudskih i tuzilačkih saveta Kosova“.

"Sigurna u budućnost Kosova"

Osvrćući se na ovogodišnja dostignuća, Jahjaga je rekla da je Kosovo bez kolebanja reagovalo kako država ne bi postala utočište ekstremizma i sklonište za teroriste. Ona je podsetila da su poduzete mere koje sprečavaju terorističke aktivnosti i koje ugrožavaju bezbednost građana, i Kosovo će ostati posvećeno tome. Kako bi Kosovo istrajalo u tome, takođe je potrebna bolja saradnja sa verskim zajednicama.

Jahjaga je naglasila da je evropska agenda Kosova povezana sa rezultatima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i sa integracijom manjinskih zajednica u institucionalni i društveni život Kosova.

Predsednica Kosova je u svom godišnjem govoru istakla i da Kosovo treba što pre da ispuni svoju obavezu za osnivanje specijalnog suda koji će se baviti navodima o ratnim zločinima iz izveštaja Saveta Evrope.

"Stvaranje specijalnog suda odražava naše opredeljenje za jedan nezavisan i nepristrasan postupak koji će jednom zauvek kredibilno razmatriti ove optužbe. Ovaj sud će se baviti individualnim slučajevima a nikako neće biti jedna osuda naše zajedničke borbu za slobodu i nezavisnost“, konstatovala je predsednica.

Jahjaga je naglasila da Kosovo mora da učini sve kako bi se porodicama vratilo preko 1.600 nestalih građana tokom rata:

"Njihov povratak ne treba da bude predmet pregovora, već državna obaveza Vlade Republike Srbije a naš prioritet je da ne zaboravimo te zločine, već da tražimo pravdu“, konstatovala je Jahjaga.

Ona je takođe podsetila i na usvojeno zakonodavstvo koje predviđa rehabilitaciju osoba seksualno zlostavljanih tokom rata.

Jahjaga je istakla da će institucije Kosova ostati posvećene kvalitetnom dijalogu sa Srbijom, normalizaciji odnosa dveju država, te da Kosovo treba zauzeti svoje zasluženo mesto u regionalnim i svetskim inicijativama.

„Sigurna sam u državnost Kosova, u održivost ove državnosti i ne trebamo se nikada plašiti suočavanja s Beogradom. Predstavljamo odlučnost više od dva miliona građana naše zemlje koji su posvećeni Kosovu i koji su sa mnogo požrtvovanja radili na izgradnji državnosti kako bi ovo bila njihova kuća“, kazala je Jahjaga.

XS
SM
MD
LG