Dostupni linkovi

Jacobson: Rešenje političke blokade na Kosovu tražiti unutar Ustava


Tracey Ann Jacobson
Tracey Ann Jacobson

Političari na Kosovu su ti koji trebaju pronaći rešenje za formiranje novih institucija, izjavila je američka ambasadorka u Prištini, Tracey Ann Jacobson.

Odbacila je mogućnost da će SAD intervenisati u pronalaženju rešenja ovoj krizi.

Jacobson je u četvrtak bila gošća debate Pokreta FOL na kojoj se govorilo o izazovima i verskoj toleranciji na Kosovu, borbi protiv korupcije i o poslednjim političkim dešavanjima nakon izbora 8. juna.

Američka ambasadorka je poručila da se rešenje političke blokade treba pronaći unutar Ustava i presude Ustavnog suda.

Prema njenim rečima, za izlazak iz krize potrebna je komunikacija između političkih partija, na šta je pozvala lidere da prihvate poziv predsednice Atifete Jahjaga za zajednički sastanak.

“U situaciji smo gde imamo odluku Ustavnog suda koja kaže da Demokratska partija Kosova (PDK) ima pravo da predloži predsednika Skupštine, ali znam da i koalicija ima sporazum koji predvidja da Isa Mustafa bude predsednik Skupštine, a Ramush Haradinaj premijer. Ali, ukoliko se građani pozivaju da izadju na ulice zbog toga što ovaj sporazum ne može da se sprovede, mislim da je to samo politički manevar”, kazala je Jacobson.

Drugo rešenje može biti da političke partije podrže kandidata PDK za predsednika Skupštine, a kako bi posle Skupština sazvala sednicu i otvori put za formiranje vlade.

Odbijanje da se sednica Skupštine sazove bez sporazuma o predsedniku takođe je politički manevar”, kazala je ona.

Ona je podsetila političke lidere da se zbog kašnjenja rizikuje i budžet, a okleva se i sa neophodnim zakonskim i ustavnim izmenama, kao i sa formiranjem Oružanih snaga Kosova i Specijalnog suda.

Jacobson je dodala da ova kašnjenja blede i interes Washingtona, gde ćute i ne interesuju se zašto se kasni sa formiranjem institucija.

Govoreći i o korupciji, ona je navela uključenost političkih lidera u koruptivna dela, i dodala da se pojedinačno ni jedna politička partija ne može optuživati za tako nešto, zato što su mnoge uključene u sumnjive slučajeve korupcije.

“Čujem političare da govore o tome, i uperaju prst jedni na druge za korupciju. Ali, ne, ja mislim da ima dovoljno dokaza o prisutnosti korupcije kod celog političkog spectra, a ne samo kod političara, već su i ostali ljudi uključeni u korupcione aktivnosti”, kazala je ona.

Američka ambasadorka je ocenila da je korupcija glavna prepreka kosovskog društva.

Jacobson je govorila i o verskoj toleranciji na Kosovu.

“Kosovo je multietnička država, ima dugu istoriju islama, hrišćanstva i pravoslavlja. To je jedna složena pomešanost, ali nadam se da ćemo imati više podrške za verske organizacije, kao na primer, zakon koji omogućava registraciju verskim organizacijama”, kazala je ona.

Govoreći o verskom ekstremizmu, ona je kazala da je bolno to što je jedan broj građana Kosova otišao u strane sukobe, ali je dodala da “radikalni islam nije deo islama na Kosovu”, već je na Kosovo uvezen.

XS
SM
MD
LG