Subota, 28. mart/ožujak 2015, 12:04 CET

Programi / Na vratima Evrope

Jačanje koordinacije parlamentarnih tijela u BiH

Parlament Federacije BiH - ilustracija
Parlament Federacije BiH - ilustracija
Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala dobiti zajedničko tijelo - forum za saradnju u oblasti evropskih integracija. To su se dogovorili predstavnici državnog i entitetskih parlamenata. Formiranju će prethoditi potpisivanje protokola, najavili su učesnici sastanka održanog u kontekstu nastavka aktivnosti vezanih za put BiH u Evropsku uniju.
 
Domaćin nedavnog sastanka u Sarajevu, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, ističe za Radio Slobodna Evropa da je zadatak svih bh. nivoa vlasti donošenje normi koje doprinose prikupljanju argumentacije evropskog standarda Bosne i Hercegovine kao budućeg kandidata za EU.
 
„Sigurno je da su različita i neujednačena iskustva u raznim parlamentima i da postoji potreba da se kroz koordinaciju učine ona rješenja koja će ubrzati taj proces, na način da koristimo dobra iskustva drugih i da se čuvamo grešaka. U tom smislu danas je postignuto čvrsto opredjeljenje da se pojača sistem koordinacije, da se unutar foruma ovih tijela formira kolegij koji će činiti predsjednici“,
rekao je Škaljić.
 
Biće obrazovan i sekretarijat tog foruma koji će predstavljati stručno i operativno tijelo.
 
„Čvrsto je opredjeljenje da ova tijela izrastu u oblike koji će biti sposobni i da u parlamentarne procedure puštaju dio zakonskih rješenja koja će doprinijeti da se ubrza put normativnog regulisanja Bosne i Hercegovine prema Evropi.“
 
Predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Halid Genjac podsjeća da su mehanizmi koordinacije jedan od uvjeta iz Mape puta, uz obavezu provedbe presude 'Sejdić i Finci'.
 
„Na ovom sastanku mislim da smo dogovorenim principima osigurali da se ovaj mehanizam koordinacije parlamentarnih tijela čini efikasnim. Mislim da garantuje da možemo narednu godinu započeti sa više entuzijazma u pogledu koordiniranog i harmoniziranog ispunjavanja obaveza na putu evropskih integracija“, ističe Genjac.
 
Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović kaže da očekuje dobar početak 2013. godine te dodaje da Bosna i Hercegovina mora uložiti više napora kad su u pitanju evropske integracije.
 
„Imamo Mapu puta koja je preuzeta od strane političkih lidera – evo, sad će pola godine – ali je pred nama ogroman broj zakonskih rješenja koja treba harmonizovati. Mi moramo definisati da, bez obzira koliko imamo neke teške zakonske projekte koji imaju određenu političku težinu i koje treba, naravno, usklađivati, imamo veliki broj zakonskih projekata koji apsolutno nemaju tu političku dimenziju, ali stoje jer nisu harmonizovani. To je nešto što je obaveza prije svega entitetskih parlamenata i nešto što će biti jedna od bitnih stvari na kojima trebaju entitetski parlamenti raditi u narednom periodu jer veliki dio zakonskih projekata leži u nadležnosti entiteta. Stvar je ozbiljnosti tih tijela koja trebaju na neki način harmonizuju naše zakonodavstvo s evropskim ACQUI-em, znači, da budemo spremni sutra kada se otvori poglavlje i otvore novi pregovori s Evropskom unijom, kada budemo zemlja kandidat, čemu naravno svi težimo.“

Zvjezdan Živković

zivkovicz+rferl.org

Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i evrointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.