Dostupni linkovi

Izvoz BiH u EU: zakazao profesionalni nadzor


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini nije efikasna ni efektivna, pa BiH ne može izvoziti mlijeko u Evropsku uniju, navodi se u izvještaju Ureda za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije. Zbog toga se mlijeko iz BiH još uvijek neće naći na policama evropskih prodavnica.

U izvještaju, koji je objavljen 26. marta, navodi se da na lošu kontrolu proizvoda utiče nedostatak profesionalnog nadzora. Mediji su već objavili dijelove izvještaja.

"Kvalitet sirovog mlijeka je zabrinjavajući. Samo nekolicina proizvođača mlijeka pridržava se kriterijuma o kvalitetu mlijeka propisanog u Evropskoj uniji i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u Bosni i Hercegovini ne može zadovoljiti standarde izvoza u Evropsku uniju", navedeno je u izvještaju EU.

U izvještaju se navodi da je kontrola stoke veoma površna i nije pouzdana, da je proces certifikacije mliječnih proizvoda također površan i nepouzdan, te dodaju da su primijećene lažne izjave o ispravnosti mlijeka.

Bosna i Hercegovina je izgubila nekoliko godina, ne čineći ništa kako bi prilagodila zakonsku regulative standarima Evropske unije. Zato su bh. mljekari ostali bez najznačajnijeg tržišta, Hrvatske. U posljednjem momentu bh. vlasti su počele da rade, ali očigledno nedovoljno. Iako su se pet mljekara pripremile za izvoz, to im još uvijek nije dozvoljeno. Uglavnom zbog nerada države.
Ilustracija
Ilustracija
"Mi smo bili sigurni da smo napravili veliki napredak. Nijedna zemlja u svijetu nije dobila od prve inspekcije odobrenje za izvoz mlijeka, i mi smo ovdje uštedili devet mjeseci, jer da smo ih pozvali u septembru ove godine, vjerovatno bismo opet dobili preporuke šta moramo otkloniti. Ja mogu samo reći da sigurno nećemo pozvati FVO inspekciju da dođe da provjeri da li su nedostaci otklonjeni dok ne budemo sigurni da su nedostaci otklonjeni. To je mišljenje i našeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a i moje. Ja se nadam da ćemo sve ove probleme riješiti u narednih nekoliko mjeseci. Ako budemo intenzivno radili samo dva mjeseca prije dolaska FVO inspekcije, znači, i mi i entitetska ministarstva i inspektorati i sve inspekcije nadležne za službene kontrole, to možemo završiti u ovoj godini", objašnjava Ljubomir Kalaba iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Mehmed Nikšić iz Udruženja mljekara Federacije BiH smatra da nije tačna informacija da u Bosni i Hercegovini mlijeko nije kvalitetno.

"Nas vrijeđa kao ljude kad kažu da mlijeko iz Bosne i Hercegovine ne može u Evropu zbog lošeg kvaliteta. Mlijeko iz BiH je sigurno dobrog kvaliteta, samo se cijeli izvještaj odnosi na sistem komandovanja u Bosni i Hercegovini. Zbog složenosti sistema kakav jeste, tu je najveći problem. Evropa ne želi u Bosni i Hercegovini četrnaest ministara da pregovara o kvalitetu mlijeka. Mi imamo poljoprivredu podijeljenu na tri nivoa vlasti. Jednostavno, Evropa je ukazala na sistem komandovanja, da je glavni problem tu. A što se tiče kvalitete mlijeka u Bosni i Hercegovini, ono sigurno zadovoljava sve uvjete. Mi imamo prijavljenih pet mljekara, te mljekare su prijavile određene farme, a te farme uglavnom zadovoljavaju kvalitetu mlijeka"
, ističe Nikšić.
XS
SM
MD
LG