Dostupni linkovi

Izvještaj Brisela pozitivan, ali daleko od realnosti


Šef Delegacij EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uručio je izvještaj predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću
Šef Delegacij EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uručio je izvještaj predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću

Bosna i Hercegovina dobila je pozitivnu ocjenu Evropske komisije za proteklih godinu dana. No, analitičari kažu da se radi o uljepšavanju situacije u ovoj zemlji po svaku cijenu, odnosno odmicanju od realnosti koje ne služi ni Evropskoj uniji, ni Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačke vlasti ne kriju zadovoljstvo pozitivnim izvještajem kojeg je Evropska komisija dala za Bosnu i Hercegovinu. To ne čudi, ako se u obzir uzme činjenica da su evropske institucije u posljednjih nekoliko godina kritikovale ovdašnje institucije, jer nisu provodile reforme zakone.

„ Izvještaj o spremnosti Bosne i Hercegovine je izuzetno pozitivan za Bosnu i Hercegovinu. On daje jednu sveokupnu pozitivnu ocjenu reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, i ono što je najvažnije, jasno potvrđuje evropsku perspektivu BiH, vraća povjerenje naših evropskih partnera u našu potpunu opredijeljenost i kredibilnost u izvršavanju obaveza na daljem putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, poručio je u utorak Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BIH, kaže:

Usvajanje reformske agende, pokretanje reformi u oblasti vladavine prava, sektoru transporta, unapređenje poslovnog ogruženja, te regionalna saradnja, samo su neke od pozitivnih ocjena koje je Bosna i Hercegovina dobila od Evropske unije.

No, da ima još posla do kandidatskog statusa zemlje i njenog konačnog članstva u Evropsku uniju, potvrđuje i Branislav Borenović, predsjednik Komisije za evropske integracije Skupštine Republike Srpske.

„Pozitivan izvještaj je jedan dobar vjetar u leđa, ali taj vjetar može brzo da utihne ako samo na tome ostane. Nas čeka toliko ozbiljan posao da nismo ni svjesni koliko će trebati truda, vremena, ozbiljnih zahvata, lomova, kada je u pitanju prvenstveno ekonomija, da dođemo na viši nivo. Tu neće biti prostora za mnoge izgovore kojih je bilo do sada, nego će biti prostora isključivo za onog ko je spreman i opredijeljen da ispuni sve preuzete obaveze“, kaže Borenović.

Šef Delegacij EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uručio je izvještaj predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću
Šef Delegacij EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uručio je izvještaj predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću

Uprkos riječima hvale koje dolaze iz Evropske komisije, analitičari ocjenjuju kako se u praksi napredak ne vidi.

Srećko Latal, direktor Udruženja za društvena dešavanja SOS upozorava na opasnost iskrivljene slike koja dolazi iz Brisela.

„Taj trend koji je Evropska unija uvela i u Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana u proteklih već nekoliko godina, da traži bilo koji, pa i najmanji mogući pomak kako bi se prezentirao kao pozitivna stvar, mislim da je u velikoj mjeri doveo u pitanje uopšte svrsishodnost ovih i ovakvih izvještaja. Ovo i ovakvo uljepšavanje po svaku cijenu situacije u zemlji koja se nikako ne slaže sa opštom ocjenom građana Bosne i Hercegovine, koji su sve više i više frustrirani i sve više i više u strahu od izuzetno loše ekonomske, socijalno-političke, pa i bezbjednosne situacije. Znači, ovakvo jedno odmicanje od realnosti u Bosni i Hercegovini ne služi ničemu dobrom, ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji“, smatra Latal.

No, ovdašnje vlasti, za razliku od analitičara, se ne slažu sa ovakvom ocjenom. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić već vidi napredak u skoro svim oblastima, a najavljuje da je građanima već bolje zbog svega i da će im još bolje biti u narednom periodu.

„Povećana je industrijska proizvodnja za 2,2 posto, povećan je nivo zaposlenosti za 1,8 posto, ili će u konačnici na kraju ove godine broj uposlenih u Bosni i Hercegovini biti između trinaest i petnaest hiljada“, kazao je Zvizdić.

Ako je vjerovati prvom čovjeku bh. vlade, ekonomija Bosne i Hercegovine je počela cvati, ali to još uvijek ovdašnji građani niti znaju, niti osjete na kućnim budžetima.

XS
SM
MD
LG