Dostupni linkovi

Istraga o padu helikoptera: Da li političari guraju tragediju pod tepih?


Vojska na mestu nesreće
Vojska na mestu nesreće

Gotovo nedelju dana je prošlo od nesreće, kada se srušio vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu i još šest članova spasilačke posade, a javnost je još uvek uskraćena za saznanja do kojih su došli nadležni organi. U Višem javnom tužilaštvu kažu da i dalje čekaju izveštaj Komisije koja utvrđuje okolnosti tragedije, a koju je formirao Generalštab Vojske Srbije. Izveštaj čekaju i mediji, pošto se Komisija pozvala na podzakonski akt koji nadležnost za davanje informacija prenosi na Vojsku i Ministarstvo odbrane.

Dok iščekuju izveštaj Komisije za ispitivanje uzroka pada helikoptera, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu kažu da će utvrđivati sve činjenice u vezi s ovim događajem, te da je zamenik javnog tužioca izvršio uviđaj, na osnovu čega će Tužilaštvo doneti odluku o tome da li postoje osnovi sumnje da je i izvršeno krivično delo.

“Te odluke tužilaštvo će doneti tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, a ne pre. Ovim proverama biće obuhvaćeno sve ono što može biti posredan ili neposredan uzrok, činjenje ili nečinjenje, koje predstavlja radnju izvršenja krivičnog dela, u skladu sa odredbama Kriivčnog zakonika. Od ocene postoje li osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo zavise i dalji koraci tužilaštva, da li će i protiv kog lica preduzeti krivično gonjenje i da li će se ispitivati svedoci”, navedeno je u odgovoru koji je na pitanja Radija Slobodna Evropa putem mejla poslao rukovodilac krivičnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Miroslav Filipović.

Podsetimo, mediji su u sredu javili da je Komisija za ispitivanje vanrednog događaja, koju je formirao načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, završila svoj izveštaj. Međutim, nalazi do kojih se došlo istragom za sada su ostali pod velom tajne, iako je sam general Diković 14. marta obećao da će javnost biti obaveštena o toku rada Komisije, dok sama istraga bude trajala.

Takva najava probudila je očekivanja da će detalji istrage biti objavljeni. Međutim, suptrotno Dikovićevim rečima, Ministarstvo odbrane se svojim saopštenjem pozvalo na 'Uputstvo o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije', koje predviđa da je "u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informisanja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za vanredni događaj u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u njihovoj nadležnosti".

Usledio je komentar Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja, koji kaže za Radio Slobodna Evropa da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama jači od podzakonskog akta na koji se pozivaju institucije.

“Hipotetički, možda bi i mogao postojati nekakav zakonom utvrđeni razlog koji bi opravdao ograničenje javnosti, ali iz ove pozicije jako teško mogu da pretpostavim koji bi to razlog bio. Čak i da postoje uslovi za ograničenje, oni bi morali da budu eksplicitno utvrđeni zakonom. Nekakvim podzakonskim aktom, 'Uputstvom o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja’ koje donosi ministar, svakako se ne mogu ograničavati prava koja su utvrđena Ustavom i zakonom. Postoji nešto što se zove hijerarhija pravnih akata i tu je podzakonski akt apsolutno inferioran i isključen”, objašnjava Šabić.

Međutim, pre objavljivanja zvaničnog izveštaja (bilo Komisije ili Tužilaštva) detalje o tregediji izneo je premijer Srbije. Gostujući na javnom servisu 17. marta, Aleksandar Vučić je naveo da helikopter nije pao zbog nedostatka goriva, ali da se kvar kao uzrok ne isključuje. Vučić je takođe javno stao na stranu dvojice ministara – Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara, za koje se u delu javnosti špekulisalo da su planirali da iskoriste humanitarni gest spasavanja bebe za samopromociju:

“Što se kršenja procedura tiče, mogao je da ih prekrši general Bandić. Niko više. (…) I sad, da bi se valjda napakostilo Gašiću i Lončaru, a nije njima nego ‘ajde da nešto tek izmislimo protiv Vučića, ‘ajde da kažemo – može da bude kriv i Bandić.”

Političari će biti pošteđeni

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je čitav slučaj pada helikoptera već ispolitizovan, te da vlast na ovaj način „kupuje“ vreme i nada se da će uspeti da aferu gurne pod tepih.

„Očigledno se donosi politička odluka oko toga šta objaviti, a šta ne, jer imamo potpuno paradoksalne postupke. S jedne strane, premijer Srbije ima informacije o detaljima istrage, što su potpuno osetljive stvari i neprimereno je da bilo koje lice, osim uskostručnog kruga, govori o takvim detaljima. Vojska je naprosto tu gurnuta u stranu, a političari nam saopštavaju i činjenice o samom slučaju i zaključke o tome šta bi mogao da bude eventualni problem u odgovornosti i uzrok udesa.“

Na pitanje da li bi se moglo očekivati da se pod lupom istrage Tužilaštva nađu neki od nosilaca političkih i vojnih funkcija, koji su po svojim ovlašćenjima unutar lanca vojnih komandi, Radić je skeptičan.

„Ako ne dođe do velikog dramskog obrta, već nam je jasno stavljeno do znanja da će političari biti pošteđeni, a da će kompletan teret odgovornosti prebaciti na vojnu organizaciju, jer premijer je unapred, bez bilo kojih dokaza, jasno zauzeo stav da njegovi ministri nisu krivi", kaže naš sagovornik, te zaključuje:

"Svi smo, kao posmatrači, videli da je ambijent u kojem je došlo do udesa stvoren pre svega u sprezi politike prema medijima, u želji za promocijom, a za tako nešto nemamo komisiju koja će time da se bavi i koja će da ustanovi odgovornost.“

Prema najavama Ministarstva odbrane, stručna komisija koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, nastavlja sa radom, a njen izveštaj očekuje se 30. marta.

XS
SM
MD
LG