Dostupni linkovi

Izraelski izbori: Neizvjestan nastavak pregovora s Palestincima


Predizborni poster sa likom aktualnog premijera Benjamina Netanyahua
Predizborni poster sa likom aktualnog premijera Benjamina Netanyahua
Građani Izraela u utorak izlaze na birališta. Očekuje se da na izborima za Knesset aktualni premijer Benjamin Netanyahu zadrži vlast. Bibi, kako ga nazivaju simpatizeri, na čelu je desne koalicije Likud – Beitenu. Ipak, biračima stoje na raspolaganju i nove opcije – od političkog centra do ljevice, stranke kao što su Pokret, Ima budućnosti, ali i ponovno oživljena Laburistička partija.

Po istraživanju dnevnika Haaretz, koalicija koju predvodi Likud osvojiti će oko 35 od 120 zastupničkih mjesta. Drugi su laburisti s otprilike 16 do 18 zastupnika, dok bi Kadima, koju je osnovao Ariel Sharon 2005, a danas je vodi Tzipi Livni, mogla ostati i izvan parlamenta.

Ultarnacionalistička stranka „Židovski dom“ kojeg predvodi Naftali Bennett je veliko iznenađenje dosadašnjeg toka kampanje. Četrdesetogodišnji Bennet se sve ćešće naziva „rock zvijedom“ izrealske politike. Orijentiran je na mlađe glasače, kao i one koji su stigli u Izrael iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Bennet bi mogao učetverostručiti dosadašnji broj poslanika, s tri na najmanje dvanaest. Analize kažu, te će glasove oteti koaliciji Likud-Beteinu.

Njegova poruka je – učiniti sve da se onemogući „stvaranje palestinske na tlu židovske države“. Benett bi mogao biti i važan partner Benjamina Netanyahua u budućoj vladi, što će bez dvojbe usporiti izraelsko palestinske mirovne pregovore.

Ipak, još uvijek je 18 posto neodlučnih birača i oni bi mogli biti „jezičak na pobjedničkoj vagi“.

Građani s kojima su razgovarali novinari BBC-a naglašavaju da je Bibi jak vođa, možda i jedini istinski lider kojeg danas ima Izrael.

„Njegov stav prema Palestincima je da treba pregovarati, ali ne i odmah zaključiti sporazum. To je dobar pristup, jer ne mislim da je realno rješenje dvije države, jedne pored druge“, kaže Gilard Shur, postdiplomac na sveučilištu u Jeruzelemu.
Vojnik glasa u jednoj od vojnih baza na jugu Izraela
Vojnik glasa u jednoj od vojnih baza na jugu Izraela

Drugi, poput studenta Lirana Janiva ističe da su ovo vrlo važni izbori. Po njemu najvažnije su pitanja odvajanja države od religije i ekonomske teme.

Mnogi studenti su protekle dvije godine često prosvjedovali zbog ekonomske i socijalne situacije u zemlji. Po svemu sudeći brojni su orijentirani prema ljevici i očekuju promjene.

S druge strane neki će glasati za one koji uživaju „najveće poverenje rabina“, barem tako tvrdi David iz Jeruzalema.

Džavdat Ibrahim je Arapin iz Izraela. On je razočaran stanjem u zemlji, ali ići će glasati.

„Svi znaju da velikih promjena neće biti. Netanyahu će pobijediti i formirati vladu s desnim strankama. No, za nas je ekonomija bitna. Imamo visoku nezaposlenost, a mladima je teško doći do vlastitog doma. Činimo 20 posto građana Izraela, ali iz budžeta ne dobijamo ni pet posto. Postoje i stranke koje okupljaju Arape, ali oni nisu u koaliciji i teško mogu na vlast“, kaže Ibrahim.

Sveučilišni profesor Ido Zelkovitz, predavač u Haifi, ističe da zbog ekonomskih problema, mogućeg sukoba s Iranom, glasači u drugi plan stavljaju mirovni sporazum s Palestincima.

„Javnost je umorna od tih pitanja. Većina je za razvod od Palestinaca, za dvije države, a mnogi su razoračarani i ponašanjem palestinskog vođstva“, smatra ovaj profesor.

Palestinci nisu optimistični. Američki profesor novinarstva, Daoud Kuttab, koji je promatrao izbornu kampanju u Izraelu sa Zapadne obale, naglašava da Palestinci ne vide bitniju razliku između izraelskih stranaka.

„One se bave socijalnim i ekonomskim pitanjima. Vodeće stranke su sa krajnijeg desnog centra, i one uglavnom podržavaju okupaciju Palestine“.
XS
SM
MD
LG