Dostupni linkovi

Novi izraelsko-palestinski sukobi


Grupa Palestinaca kamenuje izraelske policajce, Istočni Jerusalim, 16. mart 2010
Grupa Palestinaca kamenuje izraelske policajce, Istočni Jerusalim, 16. mart 2010
Izraelska policija se sukobila sa Palestincima koji protestuju zbog otvaranja sinagoge u Starom gradu u Istočnom Jerusalimu kao i namere izraelskih vlasti da grade 1.600 stanova za jevrejske doseljenike. Američki pregovarač Džordž Mičel je otkazao posetu regionu.

Grupa Palestinaca sukobila se sa izraelskom policijom u Istočnom Jerusalimu, pretežno naseljenom Arapima, što je dodatno pojačalo tenzije u Starom gradu u kome se nalaze svetilišta obe nacije i gde izraelske vlasti nameravaju da grade 1.600 stanova za jevrejske doseljenike.

Palestinci su bacali kamenice i palili automobilske gume, a izraelska policija je upotrebila suzavac i gumene metke.

Izraelska policija je rasporedila tri hiljade pripadnika nakon što je militantni palestinski Hamas proglasio “Dan srdžbe” zbog ponovnog otvaranja sinagoge u Starom Gradu. Izrael je osvojio Istočni Jerusalim od Jordana u ratu 1967. godine, ali međunarodna zajednica nikada to nije priznala.

Zbog tenzija, američki pregovarač za Bliski istok Džord Mičel je otkazao posetu.

Portparol Stejt departmenta Filip Krouli je izrazio zabrinutost zbog sukoba i apelovao je na suzdržanost.

“Duboko smo uznemireni zbog izjava nekoliko palestinskih zvaničnika koji su pogrešno okarakterisali ove događaje, a što može samo da poveća tenzije. Pozivamo palestinske zvaničnike da prestanu sa takvim podstrekivanjem”, rekao je Krouli.

Pokušaj oživljavanja indirektnih pregovora

Saopštenje izraelskih vlasti, u vreme nedavne posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, da grade stanove za jevrejske doseljenike u istočnom Jerusalimu dovelo je u pitanje oživljavanje mirovnih pregovora i izazvalo zategnutost u odnosima između tradicionalnih saveznika SAD i Izraela.

Američki zvaničnici su okarakterisali kao “uvredu” saopštenje izraelskih vlasti i zatražili od njih da odustane od spornog projekta.

Izraelski ambasador u SAD Majkl Oren izjavio je u ponedeljak da su odnosi dve zemlje na najnižem nivou u poslednjih 35 godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se izvinio zbog trenutka u kome je projekat odobren, ali je istakao da se neće od njega odustajati.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman okarakterisao je kao “nerazumne” zahteve da njegova zemlja odustane od gradnje stanova za jevrejske doseljenike. On je ipak izrazio nadu da će biti prevaziđen diplomatski spor između Izraela i SAD jer nije ni u čijem interesu da se kriza produbljuje.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton će se sastati 18. i 19. marta sa ostalim članovima bliskoistočnog kvarteta u nastojanju da se ožive indirektni pregovori Palestinske samouprave i Izraela.
XS
SM
MD
LG