Dostupni linkovi

Nastavljen sukob Izraela i Hamasa, Egipat ne odustaje od primirja


Izraelska raketna paljba na položaje Hamasa u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Izraelska raketna paljba na položaje Hamasa u Gazi

Nastavljeni su sukobi izraelske vojske i palestinskog Hamasa nakon prekida od nekoliko sati zbog posete u petak prepodne egipatskog premijera Hišama Kandila pojasu Gaze.

Hamas je ispalio nekoliko projektila na Tel Aviv ali nije bilo žrtava dok su izraelske snage upozorile novinare da se "uklone iz opasne zone".

Izrael je tokom noći napao više od sto ciljeva u Gazi kao odgovor na jučerašnje Hamasovo raketiranje Tel Aviva, a mobilisao je i deo rezervista. U dosadašnjim sukobima poginulo je najmanje 23 Palestinca i tri Izraelca dok su 242 osobe povrijeđene.

Egipatski premijer je izjavio da će njegova zemlja uložiti dodatne napore u cilju postizanja primirja, a izraelsku akciju na palestinskim teritorijama nazvao "agresijom".

"Egipat će intenzivirati napore kako bi se okončala agresija i sklopilo trajno primirje", rekao je Kandil tokom posete bolnici u Gazi, gde je obišao žrtve izraelskih napada.

Hišam, koji je bio u pratnji šefa vlade Hamasa Ismaila Hanije, rekao je da svet ima odgovornost da zaustavi agresiju i pozvao palestinski narod da se ujedini.

Izrael je saopštio da će prekinuti operacije tokom posete egipatskog premijera, ali se dve strane međusobno optužuju za kršenje privremenog primirja.

Egipatska državna agencija javila je da se Kandil nakon završetka posete preko mosta Rafi vratio u Egipat.

Veze između radikalnog palestinskog pokreta Hamas i Kaira su ojačane otkako je za predsednika Egipta početkom godine izabran lider Muslimanske braće Mohamed Morsi. Hamas je osnovan kao ogranak Muslimanske braće.

Izraelske snage su prošle noći napale iz vazduha više od 100 ciljeva u Gazi, pre svega rampe odakle pripadnici Hamasa lansiraju rakete na izraelsku teritoriju.

Očevici kažu da je pogođena i zgrada Hamasovog ministarstva unutrašnih poslova. Palestinski militanti saopštavaju da su u poslednjih nekoliko dana ispalili oko 350 raketa na izraelske ciljeve, od kojih je 130 presreo izraelski odbrambeni sistem (Iron Dome).

FOTOGALERIJA: Sukob u Gazi se pojačava


Izraelski lideri su najavili proširenje operacije "Stub odbrane". Na jugu zemlje je proglašeno vanredno stanje i otkazani su svi školski časovi.

Ministar odbrane Ehud Barak najavio je snažnija vojna delovanja protiv palestinskih boraca, rekavši da će platiti za to što su ispalili projektile prema Tel Avivu, čiji su stanovnici morali prošle noći da potraže zaštitu u skloništima - prvi put od Zalivskog rata 1991. godine.

Vojno krilo Islamskog džihada je saopštilo da je lansiralo iranske rakete Fajr 5, čiji je domet 75 kilometara. Izraelske vlasti su saopštile da su dva projektila pala u blizini Tel Aviva u nenaseljenu oblast, a jedna u more.

Izraelska vlada je odobrila mobilizaciju 30 hiljada rezervista, od toga je 16 hiljada pozvano u petak.

Međutim, i saveznici Izraela upozoravaju ga da se uzdrži od kopnene ofanzive na Gazu. Tako je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg (William Hague) istakao da bi Izrael u tom slučaju u velikoj meri izgubio međunarodne simpatije i podršku.

Istovremeno, SAD ponavljaju da Izrael ima pravo na odbranu. Portparol Stejt departmenta Mark Toner:

"Postoji jasan način za smanjenje tenzija, a to je da Hamas prekine raketne napade na Izrael. Izraelska vlada je saopštila da je od početka ove godine, ispaljeno 768 raketa na njenu teritoriju, a više od 12 hiljada u poslednjih 12 godina. Stoga ima pravo na samoodbranu”.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pozvao Izraelce i Palestince da se vrate za pregovorački sto.

Organizacija islamske suradnje (OIC) je izraelske napade na Pojas Gaze ocenila napadima na islamski narod u celini i zatražila reakciju Saveta bezbednosti UN.

Napadi izraelske vojske na ciljeve u Gazi počeli su u sredu ubistvom vođe vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija.
XS
SM
MD
LG