Dostupni linkovi

Izrael: Palestinskim dogovorom pređena 'crvena linija'


Prodavac prikazuje poster vođa Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanija (levo) i predsednik Fataha Mahmud Abas ispred svoje prodavnice u Gaza City 28. april 2011.
Prodavac prikazuje poster vođa Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanija (levo) i predsednik Fataha Mahmud Abas ispred svoje prodavnice u Gaza City 28. april 2011.
Izrael je zabrinut zbog sporazuma palestinskih frakcija o nacionalnom pomirenju i formiranju prelazne vlade, koja bi uključila i radikalni Hamas, a koji ne priznaje Izrael i preti njegovim uništenjem.

Ministar inostranih poslova Izraela Avigdor Liberman upozorio je da je palestinskim dogovorom o pomirenju u sredu u Kairu pređena “crvena linija” i da njegova vlada može preduzeti širok spektar kaznenih mera potiv Palestinske uprave – uključujući ukidanje povlašćenog, odnosno statusa važnih osoba (VIP) palesintskom predsedniku Mahmudu Abasu i premijeru Salamu Fajadu.

U tom slučaju oni ne bi mogli da slobodno putuju po Bliskom istoku.

Ultranacionalistički šef izraelske diplomatije kaže da bi moglo da bude zamrznuto slanje poreza koje izraelske vlasti prikupljaju za Palestinsku upravu.

Sporazum palestinskih frakcija koji se dogodio u sredu usledio je nakon 18 meseci neuspešnih pregovora, i njime se utire put ka okončanju političkih podela između Palesintskih vlasti na čijem je čelu Fatah, čije je uporište na Zapadnoj obali, dok islamistički pokret Hamas kontroliše Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da ne prihvata palestinsku vladu u kojoj bi bio i Hamas, jer ne priznaje pravo Izraelu na postojanje.
On je takođe upozorio da će izraelska armija i snage bezbednosti “upotrebiti gvozdenu pesnicu

"Palestinske vlasti treba da izaberu između mira sa Izraelom ili sa Hamasom. Nije moguć mir i sa jednima i sa drugima. Hamas nastoji da uništi Izrael, što javno potvđuje. Ispaljuje rakete po našim gradovima, gađa antitenkovskim granatama našu decu. Smatram da ideja o pomirenju pokazuje slabost Palestinske uprave i nameće pitanje da li Hamas može da preuzme vlast u Judeji i Zapadnoj obali, kao što je to učinio u Gazi. Nadam se da će Palestinske vlasti mudro odabrati – a to je mir sa Izraelom. Na njima je da odluče”, kaže on.

Liberman je takođe istakao da međunarodna zajednica treba da insistira da bilo koja palestinska vlada nacionalnog jedinstva mora da poštuje kriterijume koje je utvrdio bliskoistočni Kvartet, koji čine UN, SAD, EU i Rusija.

To podrazumeva okončanje napada palestinskih militanata na Izrael, priznanje Izraela kao i njegovih prethodnih sporazuma sa Palestinskom upravom. Hamas do sada nije prihvatio ni jedan od ovih uslova.

Nakon četiri godine pomirili se Fatah i Hamas

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak opisao je Hamas kao “kriminalnu organizaciju” i istakao da Izrael nikada neće sa njim pregovarati niti prihvatiti vladu čiji je deo ovaj militantni pokret. On je takođe upozorio da će izraelska armija i snage bezbednosti “upotrebiti gvozdenu pesnicu u suočavanju sa bilo kojom pretnjom ili izazovom”.

SAD, kao izraelski saveznik, takođe su uzdržano reagovale na dogovor palestinskih frakcija. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Tomi Vietor (Tommy) je rekao da Vašington podržava palestinsko pomirenje, ali da bilo koja nova vlada mora da “odbaci nasilje…i prizna pravo Izraela na postojanje”.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak prisustvuje sednici u Knesetu (parlamentu) u Jerusalimu, 29. decembar 2008.
Učesnici pregovora u Kariu ističu da njihovo “razumevanje” može voditi formiranju prelazne vlade nacionalnog jedinstva do predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Azam al-Ahmad, šef pregovaračkkog tima Fataha, kazao je da su se dva pokreta dogovorila da formiraju vladu koju bi činile “nezavisne ličnosti”. Njen zadatak je da pripremi izbore koji bi se održali za oko 8 meseci.

"Hamas je deo palestinskog nacionalnog pokreta. Svi segmenti palestinskog društva i vlasti su slilčni. Sada imamo najsnažnije oružje protiv okupacije – to je naše nacionalno jedinstvo”, kaže on.

Portparol Hamasa Taher al-Nono je kazao da su “prevaziđene sve razlike” između dva pokreta.

Međutim ostaju potencijalne tačke razdora, kao što su ko će kontrolisati rivalske palestinske snage bezbednosti u Gazi i na Zapadnoj obali.

Iranski ministar inostranih poslova ali-Akbar Salehi pozdravio je sporazum o pomirenju palestinskih frakcija, ocenjujući ga “kao pozitivan korak ka ostvarenju istorijskih težnjih potlačenog palestinskog naroda”.

On se nada da će sporazum biti osnova za “velike pobede” protiv “izraelskih okupatora”. On je takođe pohvalio Egipat zbog posredovanja u sporazumu.

Iran podržava Hamas i želi nastavak borbe protiv Izraela sve dok ne prepusti kontrolu nad svim okupiranim palestinskim teritorijama.

Pokreti Hamas i Fatah su u sukobu od 2007. godine kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. U poslednjih godinu dana predstavnici dva pokreta su u više navrata preduzimali napore u pravcu pomirenja.
XS
SM
MD
LG