Dostupni linkovi

Hamas prihvatio primirje, Izrael nastavlja operacije u pojasu Gaze


Izraelska vojska u pojasu Gaze
Izraelska vojska u pojasu Gaze

Izraelska vojska nastavila je vojne operacije u pojasu Gaze, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu, istovremeno optuživši islamistički Hamas za kršenje prekida vatre.

Netanjahu je u nedelju rekao CNN-u da Hamas krši sopstvenu odluku o prekidu vatre i pod tim uslovima Izrael će učiniti ono što mora da bi zaštitio svoj narod. Svoje primedbe je izneo pošto su pripadnici Hamasa pristali na celodnevno primirje u pojasu Gaze.

Jedan od portparola Hamasa Sami Abu Zuri rekao je da je između svih frakcija dogovoreno da prihvate primirje kao odgovor na intervenciju UN, imajući u vidu stanje u kome se našao narod i činjenicu da se obeležava verski praznik Ramazanski bajram.

Odgovora Izraela, koji je prethodno proglasio celodnevno primirje što su pripadnici Hamasa u prvi mah odbacili, nije bilo nekolikio časova.

Pre toga Izrael je reagujući na potez Hamasa, čiji su pripadnici odbacivši primirje ispalili nekoliko raketa na njegovu teritoriju, saopštio da će nastaviti vojne operacije u pojasu Gaze.

S druge strane Hamas je odbio 24.-časovni prekid vatre navodeći u saopštenju da: „svaki humanitarni prekid vatre koji ne podrazumeva povlačenje izraelskih vojnika iz Gaze, ne omogućava povratak meštana u domove i evakuaciju ranjenih je neprihvatljiv.“

Hamas je, pre toga, odbacio i produženje ranije dogovorenog dvanaestočasonog primirija za četiri časa. U međuvremenu militanti u pojasu Gaze su objavili da su ispalili nekoliko destina raketa na Izrael.

Oružano krilo islamističkog pokreta pod nazivom brigade Ezedina al Kvasama tvrdi da je ispalilo dve takete na Tel Aviv, pet na mesto Načal Oz na jugu zemlje i još pet na grad Aškelon.

Izraelski kabinet bezbednosti sastao se u subotu uveče da bi razmatrao kako obezbediti trajnije primirije što je težnja međunarodne zajednice i državnog sekretara SAD Džona Kerija.

On se sastao sa evropskim i zvaničnicima sa Bliskom istoka u Parizu s ciljem pritiska na obe strane da produže privremeno primirije.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus govoreći posle sastanka na kome su osim Kerija učestvovali i predstavnici Britanije, Nemačke, Italije, Katara i Turske, kao i predstavnici EU, uputio je poziv svim stranama da produže primirije.

"Želimo što je pre moguće da izdejstvujemo održiv prekid vatre koji zadovoljava izraelske kriterijume bezbednosti i palestinske potrebe u smislu socijalno-ekonomskog razvoja i pristupa teritoriji gaze. Usaglasili smo se da u ostvarenje ovih ciljeva uključimo palestinske vlasti.“, rekao je Fabijus

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna zatraži proglašenje sedmodnevnog prekida vatre.

Više od 1000 stanovnika Gaze, mahom civila, stradalo je tokom 19 dana sukoba. Na izraelskoj strani poginula su 43 vojnika i 3 civila.

Borci za zaštitu ljudkih prava navode da je među poginulima 80 odsto civila, dok je UNICEF objavio podatak da je za vreme sukoba ubojeno 192 dece.

XS
SM
MD
LG