Dostupni linkovi

Gaza: Izrael bombardovao Hamasov štab službe bezbednosti


Zgrada oštećena tokom izraelskog bombardovanja
Zgrada oštećena tokom izraelskog bombardovanja

Izraelsko vojno vazduhoplovstvo u nedelju baca letke na severni deo Pojasa Gaze pozivajući stanovništvo da se evakuiše iz te oblasti iz bezbednosnih razloga, što ukazuje na nove napade posle kratke kopnene intervencije. U najžešćem bombardovanju Gaze otkako je Izrael pokrenuo vojnu operaciju operaciju, izraelska vojska granatirala je štab službe bezbednosti i nekoliko policijskih stanica. U nekoliko gradova Francuske u nedelju su održani protesti podrške Palestincima, a francuska vlada pozvala je na hitan prekid vatre.

"Izraelska vojska namerava da napadne infrastrukture terorista. Operacija će biti ograničena u vremenu. Oni koji ne budu poštavali instrukcije biće u smrtnoj opasnosti", upozorila je vojska.

Portparol izraelske vojske izjavio je da će vojnici početi "kratku i privremenu kampanju" protiv severnog dela Pojasa Gaze.

Dim iznad grada Gaze koji je bio pod granatama izraelske vojske
Dim iznad grada Gaze koji je bio pod granatama izraelske vojske

Četiri izraelska vojnika povređena su u nedelju ujutro u pucnjavi na severu pojasa Gaze gde je na kratko došla elitna jedinica izraelske vojske. Jedinica komandosa izraelske vojske tokom noći je došla do mesta odakle palestinski radikalni pokret Hamas ispaljuje rakete na Izrael.

To je prvi direktni sukob od kada je izraelska vojska 8. jula pokrenula operaciju kako bi se okončali raketni napadi Hamasa na Izrael. Od početka te operacije više od 160 Palestinaca je poginulo, među kojima 56 u subotu.

Hamas je za šest dana ispalio 600 raketa na Izrael od kojih je 140 uništeno u letu. U tom napadu desetak osoba je povređeno ali niko nije stradao.

Izrael je prošle noći izveo udare iz vazduha na bezbednosni štab i policijske stanice pod kontrolom Hamasa, u najžešćem bombardovanju od početka ofanzive na pojas Gaze 8. jula, a nakratko su i komandosi ušli na to područje na obali Sredozemnog mora, što je prvi kopneni udar od utorka, ali izgleda ne znači početak šire kopnene operacije.

Izraelska vojska je saopštila da su palestinski ekstremisti ispalili u subotu 90 raketa na Izrael.

Najmanje 159 Palestinaca je poginulo u dosadašnjim vazdušnim udarima, rekli su zvaničnici u Gazi. Među juče poginulima je čak 17 članova jedne porodice u sinoćnjem udaru na grad Gazu, javljaju mediji.

Izrael navodi da napada ekstremiste Hamasa i postrojenja te islamističke organizacije, uključujući kuće visokih operativaca. Međutim UN su procenile da su 77 procenata poginulih u Gazi civili, preneo je Bi -Bi- Si ( BBC).

Rano jutros uništena je većina bezbednosnih štabova i policijskih stanica kojima rukovodi Hamas. Kućama u blizini naneta je velika šteta jer se štabovi nalaze u gusto naseljenom kvartu Tel al Hava na jugu Gaze.

O kopnenim upadu u Gazu izraelska vojska je napisala na zvaničnom Tviter nalogu: "Misija je završena. Za vreme misije bilo je razmene vatre. Četiri vojnika su lakše ranjena i svi su se vratili domu bezbedno".

Cilj operacije je da se zaustave raketni napadi na Izrael i unište sposobnosti Hamasa. Izraelska vojska je sinoć saopštila da je bacala letke nad gradom Beit Lahijom na severu Gaze, upozoravajući stanovnike da se evakuišu zbog vazdušnih udara danas.

"Ne želimo da povredimo civile u Gazi, ali civili moraju znati da je ostajanje u blizini terorista Hamasa i infrastrukture krajnje nebezbedno", saopštila je armija.

Izraelski vojnici
Izraelski vojnici

Takođe je navedeno da je udareno na 1.320 terorističkih meta širom Gaze dok je Hamas ispalio više od 800 raketa na Izrael. Jutros su presretnute četiri rakete nad centralnim i južnim Izraelom.

Najmanje petoro Izraelaca ranjeno je ove nedelje u raketnim i minobacačkim napadima, dvoje od njih ozbiljno,ali nijedan Izraelac nije poginuo.

Izraelska vojska je saopštila sinoć da je otvorila vatru na Liban u odgovoru na raketiranje. Vojska je precizirala da su dve rakete ispaljene u Izrael kasno sinoć iz Libana i da nije bilo povreda ni štete.

Uzvraćeno je artiljerijskom vatrom. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj drugi raketni napad na sever Izraela ove nedelje. Izrael strahuje da bi ekstremističke organizacije u Libanu mogle da otvore drugi front dok Izrael vodi ofanzivu na pojas Gaze, naveo je Asošijeted pres.

Francuska traži prekid vatre

Više hiljada demonstranata je u nedelju u Parizu i Lilu, u Francuskoj, učestvovalo u povorkama podrške Palestincima i osude izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

U centru Pariza, nekoliko hiljada demonstranata je mirno išlo iza velikog transparenta "Puna podrška borbi palestinskog naroda".

U Lilu je nekoliko hiljada ljudi demonstriralo u znak podrške Palestincima u Gazi i protiv Izraela.

Francuska vlada pozvala je danas na hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian.

"Francuska poziva na hitan prekid vatre. Osuđujemo raketne napada Hamas na izraelske civile, ali pozivamo Izrael da poštuje međunarodno pravo kako bi se izbegle civilne žrtve", rekao je Le Drian u izjavi za francuske elektronske medije.

U subotu je Savet bezbednosti UN pozvao na prekid vatre i prvi put od početka ofanzive izdato je saopštenje jer su članovi tog tela ranije bili podeljeni.

XS
SM
MD
LG