Dostupni linkovi

Izložba univerziteta Tuzle i Crne Gore o multikulturalizmu


U Tuzli je otvorena izložba „Multikulturalizam naša zbilja“ čiji su organizatori Univerzitet u Tuzli i Centar za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore. Petnaest autora, akademski obrazovanih slikara, različitih nacionalnosti i starosti predstavili su Tuzlacima svoja djela okićena različitim motivima, inspiracijama i bojama. Cilj ove izložbe je potaknuti ljude da svatko živi sa svojom tradicijom i kulturom otvoreno i bez predrasuda.

Živjeti bez predrasuda znači stvarati bogatstvo jedne multinacionalne, multikonfesionalne, multikulturalne zajednice. A to stvaranje najbolje se postiže upravo umjetnošću. Trideset mjetničkih djela crnogorski umjetnici predstavili su u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

„I sami smo svjesni činjenice da ukoliko ne postoji taj multikultiralni, multinacionalni sklad da ni država, ni narodi, ni umjetnost, ni školstvo.. ništa ne može funkcionirati onako kako bi trebalo. Umjetnost je jedna i jedinstvena za neke mostove. Tako je i ova izložba most među zemljama i narodima“, rekla je za naš program Izedina Adžović Škrijelj iz Centra za očuvanje i razvoj kultura manjine Crne Gore.

Ova izložba nosi i dodatni naziv „Nijedan dan bez boje – umjetnost je moć“. Direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Đenan Jusufović kaže da i nema boljeg načina nego umjetnošću stvarati spone među narodima.

„Preko umjetnosti je to zapravo i najlakše. Jer umjetnici pričaju samo o lijepim stvarima, a neke druge stvari koje su se događale i koje nas opterećuju ne trebaju biti toliko tema razgovara. Njih ne treba zaboraviti, ali treba nastaviti živjeti, a u kulturi i umjetnosti svi se uvijek slažemo. Umjetnost je moć, a iz Tuzle i iz Međunarodne galerije portreta uvijek idu te neke pozitivne vibracije“, kaže Jusufović.

A kao rijetko gdje u svijetu kroz povijest su se na na površini Crne Gore srele velike civilizacije, tri velike religije, različiti društveni sustavi. Sve to na svojevrstan način tako pomiješano postoji i opstaje i dan danas.

Rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, koji je inicijator dolaska ove vrijedne izložbe, istaknuo je da Crnu Goru kao takvu vrijedi upoznati makar kroz umjetnost jer je to mala zemlja satkana od različiti nacija i religija, tradicija i običaja.

„Ova izložba specifičan je događaj za Tuzlu i BiH, odnosno za odnose između BiH i Crne Gore. To što se zove pluralizam, od različitih oblika, od etničkog, preko političkog i kulturnog i tradicijskog u ovim dvjema državama se manifestira stoljećima. Ovo je jedna jedinstvena i divna prilika za jedan blaži odnos i veću kulturnu saradnju na našim prostorima“, rekao je rektor Univerziteta u Tuzli Enever Halilović.

A upravo ova umjetnička djela predstavljena u Tuzli pečat su jednog vremena u kojem se različitim bojama i motivima pokazivala i dokazivala ljepota svakog naroda. Kulturna i etnička raznolikost kako na mikro, tako i na makro prostoru bogatstvo je božanskog i povijesnog stvaranja.

XS
SM
MD
LG