Dostupni linkovi

Pobjeda Đukanovićeve koalicije, bez apsolutne većine


Slavlje na ulicama Podgorice
Slavlje na ulicama Podgorice
Koalicija za Evropsku Crnu Goru, koju čine Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija, osvojila je prema skoro kompletnim preliminarnim rezultatima 45,7 odsto glasova ili 39 od 81 skupštinskog mandata na parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju.

Prema podacima Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 95 posto prebrojanih glasova, na drugom mjestu je Demokratski front koji predvodi Miodrag Lekić sa 23,8 odsto glasova ili 20 skupštinskih mandata, zatim Socijalistička narodna partija sa 10,6 posto glasova ili devet mandata i Pozitivna Crna Gora, nova politička stranka koje je osnovana prije pet mjeseci, sa 8,9 odsto glasova ili sedam mandata.

Osvojeni rezultat dosadašnje vladajuće koalicije neće biti dovoljan za samostalno formiranje vlade, već će prema dosada objavljenim podacima CEMI-ja za monitoring, morati da sklope savez sa nekom od partija manjinskih naroda koji su ukupno osvojili šest mandata.

U Skupštinu Crne Gore će ući Bošnjačka stranka sa tri poslanika dok će Hrvatska građanska inicijativa, albanska partija Forca i albanska koalicija koju čine Demokratski savez i Demokratska partija imati po jednog poslanika.



Nakon objave rezultata, članovi i simpatizeri stranaka pobjedničke koalicije počeli su izborno slavlje na podgoričkim ulicama i u staroj zgradi Vlade Crne Gore.

(FOTOGALERIJA: Slavlje pristalica Koalicije za Crnu Goru)


Na izbore je izašlo 70,3 odsto birača, od ukupno 514.000 građana koji imaju pravo glasa. Centar za monitoring je tokom čitavog dana obavještavao o uočenim nepravilnostima na biračkim mjestima, a prekršaje su činili kako birači, tako i pojedini članovi biračkih odbora i parijski aktivisti.

(FOTOGALERIJA: Glasanje na parlamentarnim izborima)


Istovremeno sa parlamentranim, održani su lokalni izbori u Nikšiću, Kotoru i Budvi. Iako su osvojili najveći broj glasova u Nikšiću, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija su izgubile uporište u tom gradu, odnosno opozicione stranke bi dogovorom mogle da preuzmu vlast.

Vladajuća koalicija će zadržati vlast u Budvi dok u Kotoru će morati da se formira nova koalicija.

Izbore u Crnoj Gori pratili su posmatrači OEBS-a, a ocjenu o samom danu glasanja dao je Mitja Drobnič, šef kancelrije Evropske Unije

"Ne vidim nikakvih devijacija od procesa koji su neuobičajeni u drugim državama EU, a i u drugim demokratskim državama," rekao je Drobnič.

Ovo su bili treći izbori od sticanja nezavisosti Crne Gore, a deveti od uvođenja višestranačkog sistema.
XS
SM
MD
LG