Subota, 30. april/travanj 2016, 18:56 CET

  Bosna i Hercegovina

  Izjave poput Nikolićeve vode zaoštravanju odnosa BiH i Srbije

  Bakir Izetbegović
  Bakir Izetbegović
  Još jedna izjava najviših zvaničnika iz Beograda uzburkala je dio regiona. Otkazujući trojni sastanak u Turskoj sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije povodom njegove nedavne izjave da "Bosna polako nestaje pred našim očima".

  Izetbegović je tu izjavu ocijenio grubim nasrtanjem na svoju zemlje i vrijeđanjem građana BIH.

  "Upravo izjave poput ove Nikolićeve, zlokobno podsjećaju na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će 'BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati', izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, oktobra 1991. godine", naveo je Izetbegović.

  Izetbegović je posebno istakao izjavu predsjednika Srbije za italijanski dnevnik "Korijere dela Sera": "Nijedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i ja se po tome ne razlikujem", bila je Nikolićeva izjava.

  Osuda, ali ne i pretjerano iznenađenje izjavom Tomislava Nikolića, srbijanskog predsjednika, kako „Bosna polako nestaje pred našim očima“, u kratkom je sažetak ocjena koje su se mogle čuti od bosanskohercegovačkih političara i analitičara.

  I jedni i drugi navode kako takve izjave, bez obzira u kom kontekstu date, dovode do zaoštravanja, ionako nesavršenih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije. 

  „Svi žele da se BiH rastakne. BiH se neće rastaći. BiH će ostati dok god ima ovih bh. snaga koje će čuvati BiH“, kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić.

  Tihićeva izjava potvrđuje stav kojeg je Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva, u pisanoj formi uputio Tomislavu Nikoliću.

  Pa, iako bi trebala biti povod za identičnu reakciju stranaka koje tvrde kako im je interes Bosne i Hercegovine na prvom mjestu, poslužila je za politička prepucavanja. Tako je Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, stranke koja je, prema pojedinim spekulacijama da bi ostala na vlasti udovoljila zahtjevima HDZ-a BiH i SNSD-a na štetu države, na naš upit da prokomentariše odgovor Izetbegovića Nikoliću, odgovorio:

  „Ono što je rekao gospodin Nikolić je početnička greška i glupost, u kojoj se vjerovatno on kao predsjednik države u ovom trenutku najbolje ne snalazi.“

  Ognjen TadićOgnjen Tadić
  x
  Ognjen Tadić
  Ognjen Tadić
  Osim SDP-a, Tomislava Nikolića brane i u Republici Srpskoj. Ognjen Tadić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke, ide i korak dalje, pa tvrdi kako je Nikolić bio dobronamjeran u svojoj izjavi:

  „Izjavu gospodina Nikolića u tom kontekstu može svako tumačiti na svoj način i to je svačije pravo, ali ja pokušavam iz nje saznati ono što je dobro za nas, a to je da nas okruženje upozorava da su unutrašnji takvi da naše prijatelje i druge iz šireg okruženja posjećaju na jedan maligan proces.“

  Stalna destabilizacija BiH

  „Trebe neke stvari koje su bile iz vremena rati staviti iza sebe i razmišljati o rješavanju problema koji stoje pred svakom od ovih zemalja i nizu međudržavnih pitanja koja su još uvijek otvorena između svake od ovih zemalja u regionu – na koji način to konkretno riješiti“, prokomentarisao je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a.

  Ono što Radojičić ne pominje jeste kako njegov stranački šef Milorad Dodik svako malo u izjavama dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Prisjetimo se nekih:

  „Vidimo da se Bosna raspada. Raspašće se kao što se raspala Jugoslavija...  Koliko od bio napor i ovih stranaca i Bošnjaka koji pokušavaju da kažu da je vole, neodrživa zemlja i na kraju će se to... Ovdje svi zajedno patimo samo zato što oni neće da shvate o čemu se ovdje radi.... Mi vjerujemo da je BiH neodrživa zemlja...  Ja ne želim da RS živi u zabludi koja se zove BiH, a BiH je zabluda.“

  Ovakve Dodikove izjave, ali i one koje dolaze iz Srbije, već godinama utiču na odnose Sarajeva i Beograda. Svaka izgovorena riječ sa jedne ili druge strane Drine pažljivo se prati, a nisu bile rijetke ni situacije kada su se visoki dužnosnici u obje zemlje „prepucavali“ preko medija. Istovremeno, analitičari navode i da je interes Srbije destabilizacija Bosne i Hercegovine.

  Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, kaže kako nema nikakve sumnje da je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, otvorio priču koju je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić „stavljao pod tepih“. Prema njegovim riječima, stalna destabilizacija Bosne i Hercegovine je na liniji koju je Dobrica Ćosić uspostavio u knjizi „Bosanski rat“:

  „RS je, prema Ćosiću, jedina pobjeda, kako on kaže, srpskog naroda u ratu. Ta pobjeda treba u miru da se verificira u političkom polju, i cijelo nastojanje od rata naovamo je usmjereno u politici i republičkosrpskoj i srbijanskoj da se RS iz entiteta prevede u status federalne jedinice, odnosno samostalne države“, ocjenjuje Kazaz.

  Vehid Šehić, kopredsjedavajući Igmanske inicijative, navodi da niko ne može osporiti kako je dolaskom Nikolića na vlast u Srbiji došlo do zamrzavanja dobrosusjedskih odnosa. Zbog njegove retorike otkazana je i sesija Igmanske inicijative, zakazana u novembru u Podgorici, jer su ostali predsjednici država odbili da dođu:

  „Svi smo smtarali da će takva vrsta retorike prestati nakom izbora, međutim, ona je u jednom kontinuitetu, što sigurno stvara nezdrave odnose u regionu“, kaže Šehić.

  No, izjava Tomislava Nikolića, uprkos njegovoj tvrdnji kako je pogrešno shvaćen, nije jedina te vrste koju je dao od kako je postao srbijanski predsjednik. To dokazuje da ne odstupa od onog što je ranije govorio, što većinu ne iznenađuje ako se u obzir uzme činjenica da je bio među 18 četničkih vojvoda koji su položili zakletvu svom vođi Vojislavu Šešelju 1993. godine na planini Romanija.

  Istovremeno, Nikolićeva izjava o nestajanju Bosne i Hercegovine potakla je i pitanje da li, zaista, BiH nestaje i ako je tako, zbog čega? Odgovor daje profesor Enver Kazaz:

  „Ona nestaje zbog neprijateljskog stava prije svega Beograda, imperijalnog prema BiH, autokolonizirajućeg iz perspektive Banje Luke - i posljedica je nemogućnost da se donese politička vizija u Sarajevu koja bi omogućila ravnopravnost svih u BiH. Oni su naprosto slijepi za odgovornost za budućnost u BiH. Mi naprosto ne odgovaramo samo za vlastita stajališta, nego i za posljedice tih stajališta.“  

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nacionalista Grad: Balkan
  27.10.2012 02:55
  Evo i od mene jedna pametna. Prvo, pisi tamo, Bosna i Hercegovina ce uvijek biti i bice Jedna Drzava ma sta ko o tome mislio ili htio da bude !
  Drugo, Srbija je zvanicno izgubila Kosovo i tu nema spora jer Kosovo je slobodna i nezavisna drzava. Ovo slobodna znaci slobodn aod velikosrpske dominacije i ugnjatavanja. Trece Srbija je na kolenima jer ona ne moze da opstane ekonomsski nego se dovija kako zna i ume da prezivi jer samo sto nije propala ki braca Grci. cetvrto, Mile Bevanda Laktasenko, nece biti niti trajati dovijeka. Peto srpska vlada ce se raspasti po pitanju kosova i bice vanredni izbori. Toma ce da ukopa sam sebe jer poslije silnih blamaza u izjavama niko ga ne uzima za ozbiljno. Sjetite se samo onog covjeka iz Evrope koji je pitao kako to da savetnici predsednika nisu obavestili Tomu da je Kosovo priznato kao nezavisna drzava od sveta i vecine EU. Poslednje : dvotacka : SLOM VELIKOSRPSKE POLITIKE SE JE DAVNO DOGODIO ALI, oni koji danas vode Srbiju, matori polupismeni reprezentatori koji vise lice na kafanske svirace, o tome nece da imaju pojma i izgubljeni su i u vremenu i u prostoru. Slom Srbije i otreznjenje je neminovan, Ekonomski, nem avise rata.

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.10.2012 23:12
  Doslo vrijeme da i seljaci ubotrebljavju internet za savku pohvalu
  samo dase jos skoliju i bice pravi ako nevjerujete pogledajte
  komentare koji veze sa zdravim razumom nemaju
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.10.2012 12:17
  Anonimus@Da,i ti bi mogao malo na dopunsko skolovanje,posto jos nisi naucio da pises.Sa cetiri razreda os.skole ljudi bolje pisu od tebe.Opismeni se covjece,zasto postoje vecernje skole?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.10.2012 19:46
  Ako si ti primer te skole koju meni predlazes ne hvala
  tebe nedostaje nesto sto u skoli nemoze da nuciti to se
  iz komentaru vaseg itekako vidi
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.10.2012 23:12
  Anonimus@Procitaj svoj komentar i pokusaj izbrojati greske koje si nacinio"pismeni"covjece!

  Ime: viza za pakao
  25.10.2012 17:37
  askeri bosne su uvijek tu, a ovaj vojvoda iz BG, mogao bi da oladi malo i neka prica te price po sumadiju i onom filmadziji Emiru.

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.10.2012 16:27
  Treba s tom Srbijom vec jednom zavrsiti na neki svima prihvatljiv nacin. Samo rade probleme otkad su postali u XIX vijeku.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.10.2012 21:59
  Ahahahahaha pacenice...u 19. veku....opa, mnog duze, mora da si neki komsija sa drzavom od 3 meseca pa kompleks prziiiii.
  Pa Srbija je sa vama zavrsila, niko zivi se ne interesuje ni za Hrvatsku ni za BiH itd...samo ste vi komsije opsednuti....bas mi je zao...

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Brvno u oku
  25.10.2012 15:01
  Ova se kritika izjave predsednika Nikolića može i dvojako i trojako shvatiti:
  Kao prvo, možda neko u Sarajevu oseća da je ovom Nikolićevom izjavom lično prozvan zbog dešavanja u Federaciji BiH, koja razbijaju i nju i čitavu Uniju BiH, a u čemu Republika Srpska ničim ne učestvuje? Možda su ljuti što su se oni prepoznali kao vinovnici rastakanja? Jesu li Srbija i Republika Srpska kriva što se Lagumdžija i Tihić ne mogu složiti oko "vlasti i masti"? Nisu!

  Kao drugo, možda nekima u Sarajevu, umesto laganog nestajanja, odgovora brz i eksplozivan raspad BiH? Varijanta "što gore-to bolje" za narod je pogubna, ali za lidere nije loša, jer bi time možda privukli opet pažnju svetske javnosti, koja je zasićena Be-ha nadgornjavanjima. Možda bi se tada u "spas" BiH aktivnije uključili SAD, EU, muslimanske zemlje i drugi, misle lideri u Sarajevu?
  Treće, Bakir zadržava pravo da se istovremeno direktno upliće u unutrašnja dešavanja u Crnoj Gori, da utiče na to ko će formirati vlast, u Podgorici, a istovremeno pišti "kao Damjanov zelenko" kad neko javno izrazi mišljenje o dešavanjima u BiH, za koja je prvensveno Bakir kriv, kao član predsedništva? Ja mogu da radim u komšiluku šta god hoću, a vi iz komšiluka istovemeno ne smete ni da zucnete o stanju kod mene, time ćete "zaoštriti odnose", kaže nam Bakir.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.10.2012 09:21
  M.Djukic@Ocito je Djukicu, da ti ne znas prilike u Rajvosa.Jer,kada bi znao,ne bi Bakiru pridavao toliki znacaj i ulogu u politici.B.Izetbegovic ne moze da upravlja sa svojom strankom u Sarajevu,u BiH pogotovo,a kamo li da odlucuje u C.Gori.Nema on te podrske ni u Sarajevu,a ni u C.Gori pogotovo.
  Pa,kada bi i bila istina da se Izetbegovic nesto mijesa u rad te Bosnjacke stranke,to ne znaci da se drzava mijesa u unutrasnje stvari C.Gore.Bakir nije BiH.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.10.2012 21:30
  Djukic@Mora ti se priznati Djukicu da si veliki i prepredeni demagog.Lijepo ti na"kulturan"nacin prebaci lopticu iz Beograda i Sarajevo!Lukavo,nema sta.Samo,nismo ni mi rasli u saksiji,da to odmah ne primjetimo.Mani se ti vise Federacije,rs je bio i ostao problem,plus matica Srbija.Posto se Srbija stalno petlja u unutrasnje stvari u Bosni,sada si nasao alibi u mjesanju(toboznjem)Izetbegovica u C.Gori!Koliko ja znam,Izetbegovica C.Gora ne optuzuje za mjesanje u unutrasnje stvari.To je tvoja izmisljotina,isto kao sto stalno spominjes nekakvu uniju u BiH.Mislis da ces nekoga iznervirati s tom svojom bolesnom floskulom.Prije ce biti da ono stanje u Srbiji vise lici na uniju,nego na drzavu.A,lako se moze desiti da ne budete ni unija,nego obicni pasaluk,sto ste i zasluzili.
  PS.Na svaku provokaciju,dolazi zesca provokacija.Bujrum!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.10.2012 22:01
  Vi i dalje ne kapirate da u Srbiji nikog ne zanima ni Bih ni Hrvatska, a kamoli da se mesa. A republika Srpska vam ionako pruzi priliku da se razdvojite.
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Daleko je Svedska
  26.10.2012 13:48
  Jašare,
  ne zameram Vam što niste u toku sa zbivanjima u Crnoj Gori, daleko je ona od Vas, ai Vi ne pratite CG medije. Ipak, da znate da je Bakirova "Intervencija" izazvala veliku buru u Crnoj Gori. Opozicija "večitom" a sada manjinskom režimu, optužila je Bakira Izetbegovića da je intervenciju u CG napravio zbog velikog novca koji je dobio od režima u Podgorici. Bilo kako bilo, Bošnjačka stranka je popustila pred Bakirovim nagovaranjem i prihvatila da "popuni broj" koji nedostaje režimu da ima većinu i sastavi vladu, a to je upravo suprotno onome što su oni pre izbora obećali svojim biračima. Verovatno je liderima te stranke obećano (ili već i dato) nešto konkretno i opipljivo, a birači koji glasaju BS će dobiti što su i do sada dobijali. Sad se lideri BS-a pravdaju da nisu to uradili zbog novca, ne daj Bože, nego zato što im je Bakir sugerisao da tako učine i da, umalo da zaboravim - "zbog ideala".

  Imate sve na Internetu, za početak ovo:
  http://www.in4s.net/index.php/politika/srbija-cg-srpska/28305-incko-e-ispitati-izetbegovia

  Ujedno, čestitam vam Bajram!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.10.2012 23:31
  Djukic@Kao prvo,nije tacno da ne pratim crnogorske medije.Imam kuci Atlas kanal i TV C.Gore.Povrh toga, internet daje mogucnost da sve saznas sto te interesuje.
  A sto se tice opozicije i halabuke oko Izetbegovica,nista novo.Hvala Bogu zna se ko je opozicija,i kakva je opozicija.O njima i njihovim konstrukcijama poslije poraza na izborima,ne treba trositi rijeci.Opste je poznato svima da su Bosnjaci uvijek bili uz demokrate,a nikada Mandicevi prirepci.I,to ce tako uvijek biti.Njima ne treba Izetbegovic,da bi odlucili s kim ce u koaliciju.Niti bi ga Bosnjaci C.Gore poslusali.On u C.Gori nikakvog uticaja nema,to je svima poznato,samo nije crnogorskoj opoziciji.Koja naravno, zeli drugoga da okrivi za neucesce u vlasti.Jbg.toga je vazda bilo,i bice.
  Usput,zahvaljujem na cestitci...

  Ime: mile
  24.10.2012 20:09
  Nije bih vec tenzije drzave srbije i federacije bih punto Reblika srbsak nema nista sa galomom izetbegovica on ne prastavlja srbski narod nego muslimanski
  Odgovor

  Ime: vaso Grad: trebinje
  25.10.2012 23:53
  prvo ni svi srbi-pravoslavci bosanci, ne priznaju ni grobara kao ni levo smetalo .zato nemoj da sve nas trpas sa sobom,sa takvima, jnemani, nemam nista.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.10.2012 16:21
  Izetbegovic reagira kao clan Predsjednistva BiH, znaci kao drzava BiH. Gotova pricha. Budete se izborili u ratu da ne bude BiH, a posto niste uspjeli sad trpite.
  Odgovor

  Ime: neko iz okoline
  25.10.2012 00:13
  ide mile lajkovackom prugom cuvena cetnicka pesma koju nikolic peva seljacima na skupovima,On je onu izjavu smislio puno ranije i laze sto kaze da podrzava cjelovitos Bosne i H, svi srbi misle kao i on neki tajno neki javno male su razlike ,tzv liberali i demokrati na prste se izbroje dok ih finansira mj.zajednica posle su i oni kao i nikolic i ovaj mile disko
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Brzi potok
  25.10.2012 11:48
  Recite mi, kad vam je sve ovo ovako poteklo, kao potok i iz duše, bez velikih slova i bez zareza, tačaka i ostalih znakova interpunkcije (,.!?-:;), zašto ste u prva dva reda ostavili po jedan zarez, a u poslednjem redu jednu tačkicu u sredini teksta? Pitam iz znatiželje?
  Odgovor

  Ime: neko iz okoline
  25.10.2012 17:50
  Miroslav Đukić Grad: Brzi potok@
  Pa eto zato nam sluzi internet ,da nas ovi iz Srbije uce gramatici a zvanicna statistika koju su sami sproveli veli da su naj nepismenija nacija u Evropi.
  Toliko o tvojim tackicama i zarezima.Istina ponekad zna da zaboli(osvrni se na poentu texta)
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Republika Srpska/BiH
  26.10.2012 14:00
  "neki iz okoline",
  da ste Vi meni živi i zdravi, ja nisam iz Srbije, već iz Crne Gore, a evo 8 godina sam stalno nastanjen u Republici Srpskoj/Unija BiH. Imam dvojno državljanstvo. Prema tome, ja sam "ovi" iz RS/BiH ili "ovi" iz CG, kako Vam je draže. Nisam ja vas učio gramatici, nego ste Vi bezmalo sve tačke i zareze ispustili.

  Ne zamerite mi, ali da Vam dam par napomena:
  Ne piše se "naj nepismenija" odvojeno, nego zajedno - "najnepismenija".
  Zarezi se ne odvajaju od reči iza koje idu, a Internet se piše s velikim slovom. Verovatno nemate Gajovu latinicu na kompjuteru, pa Vam ništa ne kažem za č,ć,š,đ,ž.
  Uveren sam da vi znate sve ovo, nego pišete komentare na brzinu, od srca. Nemojte samo toliko emotivno primati sve ovo, opustite se! Nije mi bila namera da Vas uvredim, niti imam nešto protiv Vas, pa i ne poznajemo se.
  Odgovor

  Ime: Ante Grad: Bosanska Posavina
  24.10.2012 22:01
  Mile -Milojko
  Opismeni se prvo pa onda diskutiraj. Po tom pitanju si slican Tomi -grobaru (koji je slucajno postao predsednik Srbije) i predsedniku sumskog entiteta i glavnom sherifu Mili Duduku.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.10.2012 12:23
  Anonimus@Najveci nepismenjakovic na ovom forumu dijeli lekcije iz pismenosti?Ko ti je rekao nesreco jedna da se ne kaze diskutiraj?Moze se reci i jedno i drugo,zar nisi znao"pismenko"jedan?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.10.2012 01:37
  Nepismeni ne kaze se diskutiraj nego diskutuj toliko o pismeno umisljenim nepismenjacima
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  24.10.2012 20:46
  mile@Zao mi je mile,ali nisi u pravu.Dok god je on Predsjedavajuci,on predstavlja sve narode u BiH.Znam,vi se najezite na tu cinjenicu,ali jbg.takav je zivot.Ne moze sve biti kako bi vi zeljeli.Obrati se mile Djeda Mrazu,mozda ti on ispuni koju zeljicu,ali ovu koju ti zelis,ni on ti ne moze ispuniti.Jednostavno,neostvariva je.Haj'zdravo,mile...
  Odgovor

  Ime: vise morgen
  25.10.2012 04:06
  Je li ovaj Bakir zavrsio pravo, sto to znaci OPTUZENI ZLOCINAC. Zlocinac je onaj koji je osudjen pravosnaznom presudom. E, moj Bakire?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  25.10.2012 10:41
  mile i ostali@Bilo vise morgen ili manje,on je sada predsjedavajuci Predsjednistva,tj.predsjednik svih gradjana u BiH,a vi mozete da pocrkate od muke.To je tako,tako ce ostati dok se to jednom za sva vremena ne rascisti.Davno je receno,vase ponasanje prema susjedima,i vasa bahatost skupo ce vas kostati.Evo,i kosta vas,i kostace vas daljeg gubitka teritorija.Ovaj lik"vise morgen"misli da ce oni zlocinci u Haagu proci bez kazne?Optuzeni su za najteza krivicna djela(genocid,ratni zlocin protiv covjecnosti) i ne gine im minimalno 40 god.mardelja,a vi i dalje tupite istu pricu-nisu jos osudjeni!Ne zaboravite,ratni zlocini ne zastarjevaju.Svi ce doci na red,niko to izbjeci nece.Mene bi bilo sramota,stidio bih se pogledati u oci komsijama,susjedima za sve ono sta je ucinjeno,a vi se s time ponosite!Postavljeno je pitanje,na koje niko nikada od vas nije odgovorio:Zasto niko ne zeli s vama da se"druzi,"tj.da zivi?Objasnite vrle"demokrate,"nama"fasistima"!
  Odgovor

  Ime: mile
  24.10.2012 21:37
  Malo morgen takoje malo morgen

  Ime: bih
  24.10.2012 16:09
  Znam da je Nikolic to sto je, zna se sto je sve govorio do prije par godina o tome da sanja fasisticku i genocidnu ideju koja se zove Velika Srbija, a Velika Srbija znaci da pobijete ili istjerate 2, mil Muslimana iz BIH, oko 450 000 Hrvata iz BIH i preko 2 mil Hrvata iz RH, okupirate 100% teritoriju BIH i nekih 60% teritorije RH i stvorite nekakvu drzavu srpsku drzavu. Jasno je meni zasto je ovo oko BIH izjavio iz kojih motiva ali ako pogledamo stanje stvari i tu recenicu gledamo da drugaciji nacin izgleda da je cak u pravu. BIH je na aparatima i da EU i SAD ne rade pritisak BIH bi se raspala. Srbi zele da se RS osamostali, ne zele nikakve veze sa Federacijom, Muslimani igraju igru kao Srbi u Jugoslaviji, zele da oni dominiraju Bosnom, zele sto vise, da budu ravnopravniji od drugih kao da je BIH samo njihova. Hrvati zele da sacuvaju ovo malo sto im je ostalo i da budu ravnopravni sa druga dva naroda a ne da ih netko stalno preglasava i da ne odlucuju o nicemu... Dakle kako stvai stoje radi se o teskoj situaciji iz koje se ne vidi izlaz. Ovi zele sami, ovi zele sto vise, da vladaju drugima, oni treci zele ravnopravnost... Nitko za ovih 17 godina nije dao neki recept i nema nikakvog pomaka.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  24.10.2012 14:15
  хахахах Е сад да је ову изјаву уместо Николића изустио Paddy Ashdown шта би онда било ?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.10.2012 15:48
  Gojko@Ocigledno,tebi je to sve smijesno Gojko?Ubacujes Ashdovna onako,da malo skrenes paznju sa svoga predsjednika.Vjerovatno je Paddy napisao i onu knjigu"Bosanski rat,"umjesto vaseg"oca nacije"D.Cosica!Mnogo ce problema da vam pravi vas novi predsjednik,kada su u pitanju susjedi,kao da gledam.Takvom politikom ste zijanili Kosovo,a to vas sigurno ceka i kada je Bosna u pitanju.U to nemojte ni da sumnjate.Ocito je da vi jednostavno ne znate,a i necete drugacije da se ophodite sa susjedima.Takvo ponasanje se kad-tad obije o glavu,kada bude kasno za popravak nanesene stete.Sad imate veliku "glavobolju" zvanu Kosovo,a poslije dolaze i ostale,to je sigurno.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  24.10.2012 15:31
  Pa naravno da nije isto. Nikolic to kaze zlurado, a sumnjivo je i koliko je i sam u tome angazovan. Esdaun bi to rekao uz zabrinutost i ocitu nemoc, jer ne moze da utice na Dodika koliko moze Nikolic.

  Ime: El Munjo
  24.10.2012 14:03
  Greska je napravljena 1992-95 god kada Srbija nije vojno porazena.
  Tada ne bi bilo fantomske "republike sumske" u BiH i politicari iz Beograda bi poput Hitlerovih nacista 1946 god spustili rep i prihvatili realnost oko sebe.
  Odgovor

  Ime: Murinjo
  25.10.2012 04:01
  Tu ""fantomsku"tvorevinu ovjerio je svojim potpisom rahmetli Alija.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  24.10.2012 15:13
  Гос. Ел Муњо грешка је референдум о независности БиХ из Југосалвије . Да није било тог рференума онда не би било и наше Републике Српске .
  Ако ћемо већ тако гос. Ел Муњо !
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.10.2012 16:25
  Ne bi qrc. Vi ste poceli praviti vase SAO i proglasili ste nekakvu srpsku republiku prije nego je odrzan referendum. Mi smo se izjasnili za samostalnost tek kad je bilo sigurno da vise nema SFRJ i da ste vi krenuli putem rusenja ustavnog poretka SR BiH.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.10.2012 17:01
  Mislis Srboslavije? Jugoslavije je prestala da postoji izlaskom Slovenije i Hrvatske godinu dana ranije.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  25.10.2012 11:25
  Цензура РСЕ - а. хахах . Ај пробам опет :
  Грешка БиХ и РХ су званично постале државе 25 свибња 1992 .
  тако пише у УН .
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.10.2012 20:27
  One su postale drzave po ustavu SFRJ nakon izglasavanja referenduma sto je u Hrvatskoj bio 19 Maja 1991 (pod pritiskom međunarodne zajednice na tu odluku stavljen je tromjesečni moratorij) a u BiH nakon referenduma 3 Marta 1992 godine. Dok se tzv SAO samoproglasio u Januaru 1992.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.10.2012 21:47
  Anonimni@Pardon Anonimni,one nisu postale drzave referendumom '91-'92.One su bile drzave i prije stupanja u savez sa ostalima s kojima su stvorili Jugoslaviju.One su svoju drzavotvornost ugradile u Ustav FNRJ,a kasnije SFRJ.Mislim,da se zna i ne zaboravi(zna se ko bi to zelio)da je Bosna bila drzava kada to neke nisu bile.Ali,necemo traca,neka ostane nepoznato za sada.
  Odgovor

  Ime: Ulf
  24.10.2012 16:25
  @ Gojko

  Slovenija i Hrvatska su postale u junu 1991 nezavisne drzave , dakle odvojile su se od Jugoslavije koja je tim cinom prestala da postoji .
  Referendum u Bosni i Hercegovini je bio 1.marta 1992 godine , dakle godinu dana posle gore navedenog dogadjaja .
  Republika Srpska je nastala u Dejtonu novembra 1995 kao plod dogovora sve tri zaracene strane u Bosni i Hercegovini a ne kao plod Referenduma odrzanog 1992.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.10.2012 16:25
  Gojko@Zasto bi Bosna ostala u Jugoslaviji Gojko?Zar jos nisi primjetio,niko ne zeli sa vama,zasto bi to Bosna zeljela?Kazes,da nije bilo referenduma,ne bi bilo"vase rs"?Pa,i Kosovo je bilo vase Gojkane,a sada vise nije.Sve polako,doci ce sve na svoje.S takvom politikom koju vodite,pogubicete sve.Vrijeme ce to pokazati Gojko,a ti i dalje svojataj rs kao"svoju."
  Odgovor

  Ime: Sabit
  25.10.2012 04:04
  Jasare, kako niko nece sa Srbijom? Hoce, 49 posto BiH, odnosno skoro pola tvoje drzave, odnosno Republika Srpska.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.10.2012 17:11
  Sabit@Pa,sad je sve na vama Zabit,je li tako?Vrijeme je "brate slatki"da krenete sa tih 49%pa da vidimo kako ce to zavrsiti.Znam da ste do sada sve bitke i ratove zijanili,i taj trend ce se nastaviti.Samo,prekinite vise da pucate iz prazne.Slusamo tu vasu muziku(referendum)vec 20 god.Bolje bi vama bilo da cuvate Vojvodinu,Sandzak i jos poneku teritoriju,zijanicete i to.Zato stoji ona narodna:"Ko drugom raku kopa"...znas?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.10.2012 10:50
  Sabit@Pravis se pametan,a ispade smijesan.Pitao sam lijepo i citko,ali vidim da tebi treba i nacrtati.Radi se o narodima koji ne zele s vama,(ni jedan narod)i zato vas pitam jos jednom-zasto?I,kako ti to Sabitaga mislis da sprovedes u djelo,mislim tih 49% Bosne?Bas me interesuje,na koji nacin mislite to izvesti?Silom?Nema sanse....
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  24.10.2012 20:04
  Zato sto bi se time izbego rat, mislim da je to bio dovoljan razlog a nezavisost je mogla da bude odlozena na nekoliko godina kad se situacija smiri i rat zavrsi u Hr, videli smo kako je Crna Gora proglasila nezavisnost bez ikakvih problema a takodje i Makedonija.
  Vasi politicari su mislili da ce masakrima nad JNA i nad civilima uplasiti mnogobrojni srpski narod i da ce on pristati da zivi u islamskoj nezavisnoj BiH, e pa pogresili ste jer ste samo kresnuli varnicu koja je zapalila kasnije Bosnu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.10.2012 07:48
  Aleksandar-dejan@Da,izgleda da smo mi iz Sarajeva sve zapoceli."Fasisticke"horde iz Sarajeva su izvrsile"agresiju"na slabasnu Srbiju,masakrirale njeno stanovnistvo i pobile vojsku,tj.JNA koja je bila ni kriva,a ni duzna?Nase sarajevsko rukovodstvo,kompletan vojni vrh se nalazi u Haagu,a vi "neduzni,"protjerani sa svojih ognjista??Kada vec govoris o masakru vojnika Aleksandre,navedi mi,koliko je to vojnika masakrirano,i zasto je doslo do toga?Neka ti dejan pripomogne,on je strucnjak za sarajevske"fasiste"?Da se to mozda nije desilo onoga dana kada ste legitimnog predsjednika drzave kidnapovali,zajedno sa cerkom i Lagumdjijom?Objasnite mi to malo vas dva strucnjaka.Samo,objasnite mi malo i to,otkud u po' Sarajeva Niski specijalci,pod komandom pukovnika Dragana Suputa?Ako vec govorimo o fasistima,moramo se onda dotaci i tih"bajnih"specijalaca,koji su pokusali da zauzmu Predsjednistvo,Postu,TV i jos neke institucije!Zasto,Aleksandre i dejane?Zasto strana vojska u sred Sarajeva?U pozadini su drzali Fikreta Abdica da ga instaliraju umjesto kidnapovanog Izetbegovica!Super zamisljen plan,ali nije uspio.Licno sam bio prisutan kada su pohvatani zivi specijalci,njih 27 na celu sa pukovnikom Draganom Suputom.
  Hocemo li jos da pricamo o "islamskoj"drzavi,Aleksandre i dejane?Ko je ovdje fasista,dejane?
  Odgovor

  Ime: Istina
  25.10.2012 04:38
  " Vasi politicari su mislili da ce masakrima nad JNA i nad civilima uplasiti mnogobrojni srpski narod i da ce on pristati da zivi u islamskoj nezavisnoj BiH..".
  Pogledaj hronologiju dogadjaja. Ko je poceo sa "masakrima" nad civilima a ko je onda udario na SNA.
  Odgovor

  Ime: Ante-bosanska Posavina Grad: Odgovor na glupo pitanje
  24.10.2012 22:09
  U Crnoj Gori i Makedoniji zive u vecini pravoslavci -zato ove dvije drzave nije napala srbijanska vojska odn tadasnja srpska JNA.
  Odgovor

  Ime: dejan za jasara Grad: bg
  24.10.2012 19:56
  Tako je Jasare nisi ti fasista samo se tako cesljas.Tako ste i resavali srpsko pitanje-ratom
  Odgovor

  Ime: za dejana
  25.10.2012 04:46
  Jest tako je. Nije Sarajevo bilo 3 godine pod opsadom nego Beograd. Nije se istocna BiH etnicki cistila po drugih put u 50 godina nego Sumadija. Tako se ratom rjesavalo Srpsko pitanje, vi njih cvjecem i osmjesima a oni vas avionima i tenkovima.

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  24.10.2012 10:53
  Jedini put i nacin da se ovog svega resi je da MMF i kreditori ne odobre ni dolara kredita i investicija, da se saceka jedno vreme, i situacija unutar Srbije ce se srediti sama po sebi.
  Sad se ne bude resilo, ovo ce biti politicki trusno podrucje u narednih 100 godina.
  I naravno, pomoci Vojvodini da se izbavi, pa onda neka Srbija resi svoje unutrasnje konflikte.
  Odgovor

  Ime: djukljanovic Grad: stolac
  24.10.2012 18:33
  Sta je gore od zlonamjernog vojvodjanina? albanac kada garantuje siguran prolaz i blagostanje? A sta je bolje od dobronamjernog vojvodjanina? albanac koji zivi i radi u EU. Ti vojvodjane ne mozes u EU jer ces i tamo da nas sramotis. Zato cuti i smiri se, bolje ces se osjecati.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  24.10.2012 19:36
  djukljanovic@Ucutkaj ti djukljanovicu Vojvodjana konkretnim odgovorom na pitanje:Zasto niko ne zeli sa vama?Zasto svi bjeze od vas?Odgovori Vojvodjaninu, i nama ostalima na ova dva sustinska pitanja,ako mozes.
  Odgovor

  Ime: Kaze se malo sutra Grad: Srbija
  24.10.2012 20:07
  Vidim da ti pametujes. Ako Albanci ne zele da zive sa Srbima onda i Srbi u Bosni ne zele da zive sa Muslimanima. Sta ti tu nije jasno? Jel jedno vazi za vas Albance a drugo za nas Srbe. Mozete slobodno da bezite "od nas" ali isto tako i mi mozemo da BEZIMO od vas. Probudi se i razmisljaj.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  25.10.2012 16:07
  malo sutra@Odlicno,slazem se.Bas taj nick odgovara,"malo sutra"mozete porediti BiH sa Kosovom.Odgovorio sam ti vec jednom,ali RSE ne objavi taj komentar.Dakle,Bosna nikada u svome postojanju nije pripadala Srbiji,niti ce pripadati,taman kada bi se tukli do zadnjega,a Kosovo je pripadalo Albancima do 1912.god.i sada je samo vraceno.Sta vi mislite, sta bi se desilo sa Sandzakom,u slucaju cjepanja Bosne?Mislite,svi su glupi,osim vas?To je vec opste-poznata cinjenica da vi samo silu postujete,nista drugo.Samo,oteglo se to"braco Srbi,"nikad taj vas referendum da pocne.Mile"Ronhil"vas pred svake izbore nadruka sa"adrenalinom,zvanim referendum,"a onda nestane u vidu"lastinog repa!"Bas vas taj vas"Milence"uzima ko lopatom svaki put,a od nezavisne rs nista.Ali,vrijeme radi za vas.Za par stotina godina,mozda nesto i dobijete.Ali,o tome necu na RSE,sramota me.
  Odgovor

  Ime: Igor Grad: Ns
  24.10.2012 20:04
  Sa Bosnjacima ne zele ni Srbi ni Hrvati pa se pitaj zasto niko ne zeli sa Bosnjacima ..
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.10.2012 17:57
  Igor@Ko ti kaze,da ne zelite?To je samo floskula,kojom se sluzite da bi ostvarili svoje ciljeve.Satrali ste se da ostanemo u Jugoslaviji,molili i prijetili,a sad k'o fol,ne mozemo zajedno!Kome vi prosipate svoje foluske?Ako vec ne zelite(k'o fol)zajedno,promjenite"lokal"(drzavu) i problem rijesen.Niko vas i ne zadrzava.
  Odgovor

  Ime: Edo
  25.10.2012 04:51
  Govori za sebe. Ja BiH volim a imam prijatelja kako u Zagrebu tako i u Osijeku, Tuzli tako i u Banjaluci.
  Odgovor

  Ime: DUDA Grad: SLOVENIJA
  28.10.2012 10:13
  Sve sama prazna prepucavanja a kad smo već kod toga da jedan drugom brojimo krvna zrnca podobnosti ovom narodu ili onom koje isključivo proističe iz želja kvazi klerointelektualnih fašista svih vrsta veoma plitkog znanja bar danas to više nije teško utvrditi ako to već neke zanima neka podju u ovlaštene medicinske ustanove i nek izvade svoj DNK i obavezno još nek utvrde svoje procentualne dominantnosti njihovih haplo grupa , te naučne metode mogu zvanično utvrditi poreklo svakog pojedinca za preko 800 godina unazad a već je druga stvar kako su se naši preci geografski kretali . Nama po većinskom poreklu SLOVENIMA , a u meni je više od 34 % procenta "haplo grupe - B - 12" koja je karakteristična za za slovnene . A ostatak je ima šta nema kao i kod svih ljudi sa naših geografskih prostora .
  Sve ostale su samo prazne želje kvazi intelektualaca i prodavača magareće prazne slame utorenim njihovim ovčicama !
  DAJMO LJUDI OKRENIMO SE NAŠEM VREMENU I NAŠOJ STVARNOJ REALNOSTI U KOJM VEĆ ŽIVIMO !
  NIKO OD NAS NIJE MOGAO BIRATI KO ĆE GA RODITI I GDE ! -
  Čemu ovo sve služi kad pogledam i životinje koje imaju svoj prirodni red nastajanja i nestajanja ako se im ne pojave neki predatori . to jest zli ljudi !
  Vlada Bulatovič -Vib je davno svojim aforizmom rekao ; Joj kakao je lepo biti glup , od toga nikada nikog glava ne boli !
  LJUDI MOJI DRAGI OKRENIMO SVI ZAJEDNO REALNE I PAMETNE STRANICE NAŠIH ŽIVOTA I BIĆE NAM AMA BAŠ SVIM ČESTITIM LJUDIMA MNOGO SRETNIJE I BOLJE !
  OTRESIMO SE SVIH TIH NAŠIH PRODAVAČA PRAZNE MAGLE ! ŽIVINO SVI SA ZNANJEM NAŠIH PRAVIH INTELEKTUALACA A NITI SLUČAJO SA ZNANJEM VLASNIKA NEKIH AKŠAM DIPLOMA !
  ZNAJTE DSVI DA IPAK PRE ILI KASNIJE ZNANJE I POŠTENJE UVEK POBEDJUJE NEZNANJE ! SREĆNO
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  24.10.2012 22:10
  Da li ces isto reci kada i Vojvodina bude posebna Republika.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  24.10.2012 11:28
  Pogresno.
  Pogorsanjem ekonomske situacije, narod biva sve vise i vise ocajan i - najvaznije! - podlozan bilo kakvoj propagandi. Mozes polsije da im kazes da svo zlo dolazi sa Mjeseca, svi ce lajati na Mjesec. I obratno. Bogat narod ne moze nikakav grobar navuci na pogresnu stranu. Naravno, nikome ne pada na pamet da Srbiju fatira parama kako bi se dogodio prevrat, ali ne treba je ni jos vise osiromasivati.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.