Dostupni linkovi

Izjave katoličkog svećenika ocijenjene kao sijanje mržnje


Damir Stojić
Damir Stojić

Katolički svećenik Damir Stojić prozvao je hrvatske vlasti da će iz Srbije dovoditi liječnike da obavljaju abortuse, umjesto onih hrvatskih liječnika koji to odbijaju iz vjerskih razloga. Ispostavilo se da njegova optužba nije istinita, a njegov istup ocijenjen je kao fundamentalistički i netolerantan.

Jedna od poruka katoličkog svećenika Damira Stojića s polnoćke u šatoru prosvjednika pred Ministarstvom branitelja zgrozila je dobar dio hrvatske javnosti. Stojić kao žestok protivnik abortusa optužio je hrvatske vlasti da će uvoziti liječnike iz Srbije koji će raditi abortuse umjesto onih hrvatskih liječnika koji iz vjerskih razloga odbijaju raditi abortuse.

„Rat nije gotov. Rat još traje. Osigurali smo naše granice, ali sada smo u ratu za dušu naše nacije“, kazao je Stojić i nastavio:

„Čuo sam neki dan da u vinkovačkoj bolnici, pošto svaki liječnik je potpisao priziv savjesti, da – zamislite! - spremni smo platiti liječnike iz susjedne države da prijeđu Dunav, da ubijaju našu djecu! Prije 20 godina su prelazili i napadali, i obranili smo se. Zar smo došli do te razine da ih sada plaćamo da dođu i da ubijaju?!“

Čini se da za Stojića - inače popularnog i u propovijedima često zabavnog zagrebačkog studentskog kapelana - ne vrijedi načelo odgovornosti za javno izrečenu riječ. Naime, nitko nikada ni o kakvom mogućem „uvozu“ liječnika za abortuse nije govorio, pa ni u vinkovačkoj bolnici, gdje su svi za to kvalificirani liječnici uložili „priziv savjesti“, odnosno iz vjerskih razloga odbili obavljati abortuse.

Za naš radio govori dobra poznavateljica hrvatskog zdravstvenog sustava, novinarka portala forum.tm Diana Glavina, koja nam je priznala da je užasnuta Stojićevom izjavom.

„Prestrašno je zazvučalo, a osim toga – po mojim informacijama – to nije niti točno. Bolnica u Vinkovcima je organizirala da liječnik dolazi iz Osijeka, jer naprosto moraju poštovati zakonsko pravo žene da ima pravo na pobačaj-ukoliko tako odluči“, konstatirala je Diana Glavina.

Osim toga, u vinkovačku bolnicu vratio se jedan specijalizant, a početkom sljedeće godine vraćaju se još dvojica, pa je problem u Vinkovcima riješen.

Inače, jedna nedavna ad-hoc anketa u tridesetak hrvatskih bolnica pokazala je da ima sve više liječnika koji ulažu „priziv savjesti“, a u pet bolnica – uključujući i onu u Vinkovcima – to su učinili svi. U Kninu su također prvo svi ginekolozi odbili raditi abortuse, a potom ih- svi pristali raditi!

U situacijama kada ginekolozi ipak ne odustaju od „priziva savjesti“, Ministarstvo zdravlja to rješava dovođenjem drugih ginekologauz honorar, ali obično iz susjednih gradova, a ne iz inozemstva.

Kolegica Glavina podsjeća da odluka o abortusu za ženu nije najlakša stvar na svijetu:

„Nijednoj ženi to nije lako odlučiti, ali u svakom slučaju sigurno su neke okolnosti koje dovode do te odluke, i sve dok imamo zakon kakav imamo – a on takav mora i ostati – žena mora imati pravo na prekid trudnoće.“

Sociolog religije Ivica Maštruko za ovaj Stojićev istup ima samo jednu kvalifikaciju.

„Za ovo područje, u ovakvoj situaciji i napetosti, to je jedno tipično sijanje mržnje! To je jedan govor netrpeljivosti i netolerancije“, ocjenjuje Maštruko.

Maštruko ocjenjuje da Stojić takvim stilom i pristupom može imati uspjeha kod mlađih, i pojašnjavada se kod njega radi osvojevrsnom „katoliciziranju“ protestantskih fundamentalističkih propovjednika - u hrvatskim uvjetima.

„Njegovi istupi su primjer jednog katoličkog fundamentalizma kakvog imamo, posebno ovaj zadnji – u šatoru. To je tipičan pristup katoličkih fundamentalista. Sa stajališta nas koji – recimo to tako – nemamo do kraja razvijen religijski senzibilitet - to se može pokazati pozitivno, jer će izazivati otpor prema takvoj vrsti istupa", komentira Maštruko.

XS
SM
MD
LG