Dostupni linkovi

Izgradnja Pelješkog mosta – od proljeća 2016.


Projekcija Pelješkog mosta
Projekcija Pelješkog mosta

Do kraja godine bit će raspisan natječaj za izgradnju Pelješkog mosta koji će povezivati Dubrovnik sa drugim dijelovima Hrvatske. Sredstva su osigurana, a izgradnja bi mogla trajati dvije i po do tri godine, rečeno je na prezentaciji projekta u srijedu u hrvatskoj Vladi.

Most će se graditi, izgradnja će početi vrlo brzo, a procedura će biti dovršena u zadnjem kvartalu ove godine“, najavio je hrvatski premijer Zoran Milanović izgradnju mosta od kopna do poluotoka Pelješac kojim bi se omogućila cestovna povezanost Dubrovnika sa drugim dijelovima Hrvatske, dakle i sa drugim dijelovima Europske unije.

„Tu je sada novac, tu su jasni kriteriji izvođenja, most je odabran od strane onih u Europi koji o tome odlučuju kao najbolja od nekoliko ponuđenih opcija. Ali, prije svega i u temelju svega nalazi se želja da se Hrvatsku spoji i da se više do Dubrovnika i iz njega mora putovati preko teritorija druge države. Susjedne države, prijateljske države, države u kojoj živi mnogo Hrvata, ali druge države koja nije članica Europske unije i – na žalost – neće to tako brzo postati.“

Sa izgradnjom mosta kreće se u proljeće. Resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić iznio je glavne brojke:

„Financijska vrijednost: milijardu i po kuna je most, gradnja ceste je oko 300 milijuna, ostali troškovi koji uključuju i sve pristupne ceste na poluotoku Pelješcu i zaobilaznicu Ston – milijardu kuna. Ili ukupno – 2,8 milijardi kuna (oko 375 milijuna eura) za ukupan projekt povezivanja hrvatskog juga. Sama gradnja mosta trebala bi trajati između dvije i po i tri godine.“

Hajdaš Dončić vjeruje da će se moći izvući maksimalno sudjelovanje europskih fondova, dakle 85 posto ukupnih troškova.

„Mi želimo maksimalno iskoristiti sufinanciranje, do maksimalnog iznosa, o čemu će u konačnici svoj sud donijeti JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) kao ovlašteno tijelo Europske komisije koje procjenjuje samu mogućnost I visinu sufinanciranja. Mi naravno želimo da to bude maksimalno.”

Radi se o projektu kojeg su HDZ-ove vlade u više navrata svečano otvarale i kojem se tada aktualna lijeva koalicija suprotstavljala kao grandomanskom i nerealnom. Gabariti mosta sada su smanjeni, a za razliku od svih prijašnjih projekata, ovoga je puta osiguran i novac.

Prometni stručnjak i dugogodišnji voditelj Zavoda za prometno planiranje na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti Ivan Dadić u izjavi za naš radio pozdravlja vijest o skorom raspisivanju natječaja za izgradnju mosta, ali upozorava da se radi o visećem mostu, u čemu hrvatska operativa nema previše iskustva.

Ivan Dadić
Ivan Dadić

Onaj most kojeg smo radili na prilazu Dubrovniku radili smo s Nijemcima, inače nemamo baš iskustva i tehnologiju za izgradnju visećih mostova. Valjda će se ovi naši eminentni veliki izvođači radova javiti s nekim izvana. A ako bude netko izvana, nije to uopće bitno. Bitno je da se napravi most. Naravno, bilo bi bolje da je domaća firma, jer bi onda više domaćih ljudi i domaćih stručnjaka radilo. Ali inače, bojim se da nećemo moći to sve skupa napraviti bez pomoći sa strane.“

Iako u opozicijskom HDZ-u optužuju vladajuće da su im ukrali ideju Pelješkog mosta, dubrovačko-neretvanski HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić pozdravio je vijest sa Vlade, ali je upozorio da se ne bi trebalo kasniiti, jer je natječaj po prvotnim najavama trebao biti raspisan u ranu jesen, pa je i novi termin zadnjeg kvartala već najava kašnjenja.

XS
SM
MD
LG