Dostupni linkovi

Pokrajinski parlament Vojvodine: Izbor poslanika u drugom krugu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Pokrajinska izborna komisija potvrdila je u ponedeljak da će se u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu naći tri kandidata Demokratske stranke, dva kandidata Srpske napredne stranke i jedan kandidat Socijalističke partije Srbije.

U prvom krugu nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova (više od 50 odsto izašlih) pa će se najkasnije za 15 dana održati drugi krug izbora.

U drugi krug izbora u Apatinu ušli su Dragan Rastović ispred koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, kao i kandidat DS-a Bruno Urbanovski.

U drugom krugu izbora u Zrenjaninu boriće se kandidat SNS-a Darko Bađok i kandidat DS-a Miodrag Damjanov.

U Srbobranu u drugi krug izbora ušao je kandidat SNS-a Živko Nastić i kandidat DS-a Valerija Tanasijin.

Izbori u Srbobranu održani su jer je predsednik opštine Zoran Mladenović iz koalicije koja je nastala oko SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

U ovoj vojvođanskoj opštini, prema lokalnim medijima, došlo je do intervencije policije zbog dojave da se građanima u nudi po 1500 dinara za glas. U selima Turija i Nadalj za glas se nudio paket sa litrom ulja, kilogramom šećera i brašna i sto grama kafe.

Na izborima u Zrenjaninu je bilo 10 kandidata. Dopunski izbori u ovoj opštini održani su pošto je gradonačelnik Ivan Bošnjak iz SNS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Iz sličnih razloga je i u Apatinu raspisani pokrajinski dopunski izbori na kojima je učesvovalo osam kandidata. U Apatinu je predsednik opštine Živorad Smiljanić iz SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na ponovljenom glasanju biće izabran onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova.
Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se polovina bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a ostalih 60 prema većinskom.

Na redovnim pokrajinskim izborima, održanim u maju prošle godine, koalicija predvođena Demokratskom strankom (DS) osvojila je ukupno 58 poslaničkih mandata, koaliciji oko Srpske napredne stranke pripala su 22 poslanička mesta, a koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije dobila je 13 mandata.

Deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ima sedam, Srpska radikalna stranka pet, Demokratska stranka Srbije četiri, a Liberalno demokratska partija (LDP) ima jednog poslanika.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija koja se sastoji od Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Librealno demokratske partije.
XS
SM
MD
LG