Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 08:04 CET

  Svijet

  Ekonomske teme odlučuju izbore u Izraelu

  Glasanje u Izraelu
  Glasanje u Izraelu
  Više od pet i pol milijuna  Izraelaca u utorak izlazi na birališta kako bi izabrali novi parlament,  Knesset. U utrci za 120 poslaničkih mjesta su 32 stranke, a prema istraživanju, aktualni premijer Benjamin Netanyahu će zadržati  vlast, ali da bi formirao vladu morati će koalirati s ultranacionalističkom desnicom.  Prvi rezultati se očekuju tokom noći.

  Za razliku od ranijih izbornih kampanja, ovaj put stranke su se fokusirale na socijalna i ekonomska pitanja, a manje  na postizanje trajnog mira s Palestincima. 

  To i ne čudi jer su širom Izraela  posljednjih mjeseci održani brojni protesti zbog rasta cijena, a prema posljednjim izvještajima, svaki četvrti Izraelac živi u siromaštvu.

  Aktualni premijer Benjamin Netanjahu, među simpatizerima poznat i kao Bibi, glasao je neposredno nakon otvaranja birališta. Na svom glasačkom mjestu u Jeruzalemu, gdje je stigao s cijelom obitelji, je izjavio:

  „Želim uspješan Izrael i zato treba glasati za Likud - Bejten. Što smo uspješniji to su izgledi za uspjeh  Izraela veći. U tome me podržava cijela porodica“.

  Po posljednjim istraživanjima, koalicija Likud -Beiten će ipak izgubiti oko desetak mjesta u Knessetu u odnosu na prethodne izbore. Dvojcu Netanjahu- Avdigor prijeti  ultranacionalistička stranka na čijem je čelu nova zvijezda izraelske politike, 40-godišnji milijuner Naftali Bennet. Čovjek kojega nazivaju rock zvijezdom politike, želi pridobiti glasove mladih i doseljenika iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

  Iako će Židovski dom, kako mu se zove stranka, dobiti tek oko 15 poslaničkih mjesta, to je gotovo četverostruko više nego 2009., kada su osvojili tri mandata. Kamere su pratile i njegov dolazak na biralište

  „Naš cilj je ujediniti državu, okupiti sve, vjernike, ateiste, agnostike, Arape i Židove, kako bi učinili nešto značajno za ovu veliku naciju“.

  Tokom kampanje jasno je stavljao da znanja da će učiniti sve kako „palestinska država ne bi nastala na izraelskoj zemlji“.

  Promatrači ističu da će politički rast ove stranke dodatno ugroziti mirovni sporazum s Palestincima, koji je ionako u zastoju.

  Labursti će po svemu sudeći imati dvostruko više poslanika, možda čak 1,7 a političke poene mogu zahvaliti teškoj ekonomskoj situaciji. Njihova šefica Shelley Jachimovich je otklonila mogućnost postizbornog  koaliranja s Netanyahuom.

  Možda bi to mogli učiniti lider nove, sekularne, centrističke stranke „Budućnost postoji“, popularni TV voditelj Yair Lapid, ili nekadašnja šefica diplomacije Tzipi Livni koja predvodi centristički „Pokret“.

  Mirjana Rakela

  rakelam+rferl.org

  Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  22.01.2013 14:13
  (V. naslov)
  Pa boga mi u svakoj normalnoj zemlji.
  Jedino svjeze nacionalno osvijescene zemlje, idu za onim politicarima koji nude vise grbova (grobova?). O parama ce razmisljati p'jani, da bude lakse.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.